Redactie

The Dark Knight

Toen Christopher Nolan in 2005 de op dat moment al jarenlang op waakvlam staande Batmanreeks terug opstartte, maakte hij er nog een min of meer doorsnee origin story van. Wisten wij veel dat het maar een proloog was voor deze The Dark Knight, een Faustiaanse tragedie vermomd als een superheldenfilm?

Tim Burton slaagde er eind jaren ’80 al in om de duisternis van het strippersonage op pellicule te vatten, maar Nolan trekt die aanpak nog een eindje verder door de focus keihard op de ambiguë moraliteit van het hoofdpersonage te leggen. Is Batman een held, een psychotische gek, een terrorist of een alleenrechter?

Tegelijkertijd zet ook de veel te vroeg heengegane Heath Ledger, met zijn opmerkelijke vertolking als superschurk The Joker, zijn personage neer als een figuur waarbij de kiemen van zijn krankzinnigheid af en toe worden blootgewroet, en die als een éénentwintigste-eeuwse Mefistofeles allerhande foortruken bovenhaalt om het arme hoofdpersonage voor harde morele dilemma’s te plaatsen.

‘Why so serious?’ Het maakt van The Dark Knight tegelijkertijd de natuurgetrouwste verfilming van de strips én een prent die het niveau van de traditionele stripadaptatie overstijgt.

Zaterdag 6 april op VIER om 20u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.