Geluid

Teufel lanceert highend-luidspreker

Na 2,5 jaar ontwikkelen is Teufel klaar om zijn nieuwste paradepaard uit zijn stal te laten. De Definion 5 belooft een perfecte reproductie in een relatief compacte verpakking.

Dat laatste is een belangrijk aspect bij de Definion 5. Vloerstaande luidsprekers zijn immers bij heel wat huishoudens minder welkom, net omdat ze in de ogen van velen te veel ruimte in beslag nemen. Teufel heeft echter – onder andere door een trapeziumvormige behuizing – gepoogd de nieuwe luidspreker een slank gevoel te geven. Die vorm heeft als bijkomend voordeel dat interne resonanties worden tegen gegaan. En dat is dan weer goed voor de klankkwaliteit.

Opmerkelijk is dat Definion 5 een nieuwe tweeter gebruikt die Teufel inhuis ontwikkelde. Deze tweeter met SCA-technologie (Synchronized Coaxial Acoustics) zou hoge tonen meer in het verticale dan in het horizontale vlak naar buiten duwen, wat volgens Teufel de ruimtelijkheid ten goede komt.

De Definion 5 maakt ook gebruik van de Triple Bass-technologie van het Duitse merk. Mede door het gebruik van een aluminium woofermembraam legt de ondergrens op 42 Hz, wat behoorlijk laag is voor een vloerstaander.

Teufel positioneert de Definion 5 als hun absolute topper qua stereoweergave, al blijft de Ultima 800 Mk2 ook een vlaggenschip. Met zijn prijskaartje van 2.799 euro per paar is de nieuwe speaker iets goedkoper dan de Ultima 800 MK2 (een recensie van die laatste lees je hier). Designmatig is de Definion 5 in elk geval heel wat universeler toepasbaar dan de (lichtje gevoeliger) Ultima 800.

Technische specificaties:

max. belastbaarheid (IEC – Long Term) 250 Watt
max. belastbaarheid (IEC – Short Term) 350 Watt
Gevoeligheid (2.83 V / 1 m) 85 dB
min. aanbevolen versterkervermogen 50 Watt
SPL 104 dB/1m
Impedantie 4 Ohm
Frequentiebereik van/tot 42 – 22000 Hz

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.