Beeld

Telenet vernieuwt YELO TV en HD Digicorder

Binnenkort kan je als Telenet-abonnee je tv-opnames bekijken op eender welk scherm: tablet, smartphone of pc. Bovendien wordt de gebruiksinterface van de HD Digicorder in een nieuw jasje gestoken.

5 maart. Op die datum rolt Telenet de nieuwe 'Yelo TV' app uit. Die zit niet alleen in een nieuw jasje – het roze thema maakt plaats voor het typische geel/zwart dat we met Telenet associëren – maar er zit ook wat nieuwe functionaliteit in.

Naast live tv-kijken (naar 43 zenders) en opnames programmeren – functies die nu al beschikbaar zijn – zal je vanaf dan ook opnames kunnen bekijken en wissen via Yelo TV. 'Hoera', denken we dan, maar er zijn voorlopig wel wat beperkingen aan verbonden. Je kan maar opnames bekijken die tot twee maanden oud zijn en van slechts 20 zenders. Opnames die je kan bekijken zijn in de lijst duidelijk gemarkeerd met een geel oogje.
 

Yelo TV Opnames


Die zenders zijn: VIER, VIJF, MTV, Nick JR, Disney Channel, NOS 1/2/3, Discovery, ACHT, Studio 100TV, Njam!, Libelle, Sporting Telenet 1/2, RTL-TVI, La Une, La Deux, La Trois en Club RTL. Het zal niemand ontgaan dat in die lijst heel wat belangrijke zenders ontbreken (Een, Canvas, 2Be, VTM en Vitaya). De recente lancering van Stievie zit daar ongetwijfeld voor iets tussen, maar Telenet liet weten dat het uiteraard verder onderhandelt met deze zenders.

Een andere beperking is dat je HD Digicorder niet in 'deep sleep' of volledig uitgeschakeld (met bijvoorbeeld een schakelaar op een stekkerblok) mag staan om opnames te bekijken. Je mag de Digicorder dus enkel aan of uit zetten met de remote en 'deep sleep' moet uitgeschakeld zijn in de menu's. Dat is op zich geen probleem als er 's avonds iemand naar een opname wil kijken op zijn iPad terwijl er op tv iets anders bekeken wordt. Maar wie 's morgens op de trein een opname wil bekijken, kan dus niet kiezen voor de energiezuinigste oplossing. Update: Ons voorbeeld was slecht gekozen. Je kan opnames enkel thuis bekijken, dus zeker niet op andere netwerken, ook niet op een Telenet Home-of Hotspot. Opnames worden ook niet op de tablet/smartphone opgeslagen.

Voor een volledig overzicht van de netwerk vereisten kijk je hier

,

Nieuwe HD Digicorder-interface
Ook de gebruiksinterface van de HD Digicorder krijgt een nieuwe look én nieuwe functies. Die nieuwe look is volledig in HD, ziet er veel grafischer uit en ligt volledig in lijn met die van de nieuwe app. Door de interface navigeren zag er tijdens de demo bijzonder vlot uit.

Bovendien zal je HD Digicorder nu ook dienst doen als DLNA-client. Daarmee kan je foto's, muziek en films die op een DLNA-server in je thuisnetwerk staan bekijken. Telenet liet weten dat de meest courante formaten ondersteund zullen worden; hoe uitgebreid die lijst is weten we voorlopig nog niet. De functie zit in zowat alle moderne televisies reeds ingebakken, maar nu ze ook in de HD Digicorder zit komt ze voor nog meer mensen binnen handbereik.
 

Vereisten
Om de nieuwe HD-interface te gebruiken, moet je over de volgende zaken beschikken:

  • Het recentste model HD Digicorder (AD2100, in zwarte of grijze uitvoering)
  • Een HD Ready TV, aangesloten op de HD Digicorder via HDMI

Klanten die een bestaand, niet-compatibel toestel hebben kunnen dat omruilen voor 39 euro.


Prijs en beschikbaarheid
Alle klanten krijgen de nieuwe HD Digicorder-menu's, inclusief de nieuwe functies, gratis. Ook Live tv-kijken via Yelo TV plus het plannen en beheren van je opnames blijft gratis.

Opnames bekijken en mogelijk verdere nieuwe features zullen betalend zijn, zij het dan pas vanaf 2014. Tot dan kan je alles dus gratis proberen. Wat de uiteindelijke kost zal zijn liet Telenet niet weten.

De app zal beschikbaar zijn vanaf 5 maart voor iOS en Android. In mei volgt de versie voor Windows 8-tablets en de website.

De nieuwe interface voor de setttopbox wordt vanaf 3 april uitgerold, eerst naar 5.000 klanten, dan stap voor stap naar iedereen. De klant zal vrij kunnen kiezen of hij het nieuwe menu wil gebruiken.


Conclusie
Het TV-landschap beweegt! Met de introductie van WeepeeTV en Stievie zijn er nu heel wat opties als je televisie wil kijken op allerlei schermen. Telenet kondigde eerder al aan dat je binnenkort ook zonder settopbox zal kunnen kijken. En met het vernieuwde Yelo TV biedt Telenet nu een unieke nieuwe feature, namelijk opnames elders bekijken.

Helaas is het beperkte zenderaanbod ons wel een doorn in het oog. Ook de afwezigheid van een ruimere toegang tot 'catch-up tv' (Net/Ooit Gemist, bijvoorbeeld) of een lichtere vorm ervan zoals het 'licht uitgesteld kijken' van Stievie (waarbij je tot 36 uur na de uitzending het programma nog kan opvragen) lijken ons een gemiste kans.

Al liet Telenet wel weten dat al deze opties mogelijk zijn. Eens te meer een kwestie van onderhandelen en financiën.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.