Redactie

Spotify wordt gratis op mobiel

Niet geheel onverwacht wordt Spotify gratis op smartphones en tablets. Toch zijn er aardige beperkingen, waardoor de druk om een betalend abonnement te nemen groot blijft. 

Mobiele gebruikers die geen geld veil hebben voor een abonnement, zullen op hun telefoon niet kunnen zoeken naar gewenste muziek. Enkel zelf afspeellijsten creëren en het afspelen van playlists is mogelijk – al dan niet op random play. De afspeellijsten kunnen eigen creaties zijn of playlists van andere Spotify-gebruikers.

Opvallend is dat tablet-gebruikers wél tracks kunnen zoeken zonder te betalen. Maar iedereen zonder abonnement moet het stellen met een lagere audiokwaliteit (te merken op een betere hoofdtelefoon) en soms vrij irritante reclamespots tussen liedjes door. Offline muziek beluisteren is nog iets dat enkel voor betalende abonnees gereserveerd blijft.

Over de stap naar 'gratis voor mobiel' circuleerden al langer geruchten. Niet alleen daarom komt het als geen verrassing. Zoals al eerder werd aangehaald in een interview met Alex Dauchez, de CEO van grote Spotify-rivaal Deezer, worden streamingmuziekdiensten veel mobiel gebruikt. Dat je tot voor kort Spotify mobiel enkel kon gebruiken met een abonnement van 9,99 euro/maand, was wellicht een nadeel in de strijd voor meer (jonge) leden. Die gaan nu gemakkelijker kennis kunnen maken met Spotify via hun telefoon.

,

Een tweede piste om je streamingdienst te profileren, is je te koppelen aan bekende artiesten. Zo kondigde Deezer in België recent aan dat ze Hooverphonic hadden gestrikt als guest editor voor hun nieuwe Hear This- en Explore-functies. Die zijn bedoeld om abonnees bloot te stellen aan nieuwe muziek, iets dat alle betrokkenen gelukkig maakt.

Spotify van zijn kant kan nu pochen de enige streamingdienst te zijn die de Led Zeppelin-catalogus kan aanbieden. Het LZ-aanbod wordt dan ook prominent uitgespeeld binnen de Spotify-app.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.