Redactie

Snake Dance

Dit is Belgisch, of toch een beetje. Snake Dance is een documentaire van de Belgische cineast Manu Riche en de Ierse schrijver Patrick Marnham, die twee verhalen aan elkaar rijgt: dat van de Duitse antropoloog Aby Warburg, die aan het begin van de twintigste eeuw onderzoek verrichtte bij de Pueblo-indianen in de Amerikaanse staat New Mexico, en dat van de Amerikaanse fysicus Robert Oppenheimer, die in de voor diezelfde Indianen als heiligdom beschouwde Hopi-woestijn de eerste atoombom tot ontploffing bracht.

Maar het verhaal van Snake Dance zwenkt uit naar andere delen van de wereld. Naar het door oorlog verscheurde Congo, bijvoorbeeld, waar het cruciale erts uranium wordt ontgonnen, en naar Hiroshima en Nagasaki, twee Japanse steden die voor het eerst de vernietigende kracht van een atoomwapen hebben gevoeld, en daar nog steeds de sporen van dragen.

De titel van deze poëtische documentaire is gebaseerd op een oud Pueblo-ritueel, waarin de Indianen met slangen dansten om hun schrik te overwinnen. Want angst is een rode draad door het verhaal van deze prent: hij gaat, verder dan het verhaal van de atoombom, in essentie over de destructieve kracht van technologie.

Donderdag 9 mei op Canvas om 23u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.