Teufel is een merknaam die we vooral kennen van de gelijknamige luidsprekers, maar de laatste jaren heeft de Duitse direct-seller (de producten zijn alleen rechtstreeks bij de fabrikant te koop) ook heel wat nieuwe segmenten van de AV-markt verkend.
Hoofdtelefoons bijvoorbeeld, waarvan er op dit ogenblik drie exemplaren in het Teufel-aanbod te vinden zijn onder de Aureol-vlag. We bekijken en beluisteren het enige setje in-ears uit die reeks: de Aureol Fidelity.
,
Teufel heeft een reputatie hoog te houden als het om sterke prijs-kwaliteitverhoudingen gaat, en ook deze Aureol Fidelity lijkt perfect in dat concept te passen.
Voor minder dan 100 euro krijg je met de Aureol Fidelity immers een hoofdtelefoon in handen die onversneden hifigeluid belooft, iets waarvoor de meeste gespecialiseerde merken je graag naar een wat hoger prijssegment doorverwijzen.
Wie denkt dat je voor dat geld dan wel een bijzonder minimalistisch setje in handen moet krijgen, mag die mening meteen herzien wanneer de verpakking open gaat.
In het zwarte doosje zit een waar arsenaal aan ooradapters (maar liefst zeven setjes, helaas wel alleen siliconen exemplaren), een 6,3-millimeter adapter, vliegtuigadapter, een bevestiginsclip en een kleine hard-case waarin je de oortjes kan opbergen.
Bekijken we de oortjes zelf, dan valt ook daar weinig negatiefs op aan te merken. Integendeel, de Aureol Fidelity ziet er gewoon leuk uit. Het design doet klassiek en stijlvol aan, en is eerder een tikje aan de behoudende kant – iets wat ongetwijfeld door een ruim publiek als pluspunt zal worden gezien.
Er wordt misschien wat meer kunststof gebruikt dan bij aanzienlijk duurdere in-ears, maar dat lijkt alleszins geen invloed te hebben op de degelijkheid van de Teufel Aureol Fidelity want die zit gewoon prima in elkaar.
Opvallender is de kabelkeuze die Teufel er op na houdt bij de Aureol Fidelity, en dan hebben we het in de eerste plaats over de dikke huls die om de 125 centimeter lange kabel heen zit.
Die maakt de kabel – die uitloopt op een L-vormige 3,5-millimeter plug – weliswaar wat minder flexibel, maar zorgt ook voor extra stevigheid én voorkomt bovendien dat de kabel om de haverklap in een knoop komt te zitten wanneer je de oortjes snel opbergt.
Waar je het wel zonder moet doen, is een in-line remote of microfoon. De Aureol Fidelity is dus niet bruikbaar als headset. Daarvan liggen wij alvast geen seconde wakker, maar mogelijk denk je daar zelf anders over.
Kortom, een verzorgd en functioneel design waar weinig op aan te merken is.
,
Over de drivers die in de oortjes schuilgaan vinden we niet al te veel details op de Teufel-website. De fabrikant houdt het zelf gewoon op Neodym HD-drivers.
De opbouw ziet er alleszins vrij eenvoudig uit, met een enkel drivertje voor elk oor zoals we gewend zijn in dit prijssegment.
Wat we verder nog op pikken uit de specificaties, is dat de Teufel Aureol Fidelity eenvoudig aan te sturen belooft te zijn voor mobiele toestellen. Een impedantie van 16 ohm zou een smartphone of tablet goed moeten liggen, al rept de fabrikant met geen woord over de efficiëntie.
Op basis van onze eigen praktijkervaringen vermoeden we dat die alleszins vrij hoog is, aangezien de volumeknop niet al te ver hoeft open geschroefd te worden om aardig wat decibels uit de Aureol Fidelity te halen.
Wanneer we de oortjes voorzien van de correcte ooradapters – met name de laagweergave van in-ears staat of valt met een correcte pasvorm – en aan het luisteren gaan, blijkt al snel dat Teufel de klank van de Aureol Fidelity aardig accurraat omschrijft op zijn website.
Wat we te horen krijgen klikt immers erg volwassen: geen overduidelijke klemtonen in het laag, een mid-range die mooi naar voor komt en een hoogweergave waar genoeg pit in zit om alles interessant te houden zonder vermoeiend te worden.
Sommige sets in dit prijssegment zullen weliswaar spectaculairder klinken met bass heavy muziek of wat meer warmte toevoegen aan de weergave, maar het neutrale weergavekarakter van de Aureol Fidelity zorgt er wel voor dat deze hoofdtelefoon met heel wat uiteenlopende muziekgenres prima tot zijn recht komt – of je voorkeur nu naar Front 242, Cypress Hill of Herman van Veen uitgaat. En dat geldt dan weer in veel mindere mate voor hoofdtelefoons die wel een duidelijke eigen stempel op de muziek drukken.
Wat we echter nog meer waarderen, is dat het geluid ook lekker breed en luchtig wordt neergezet. Je krijgt dus niet het claustrofobische gevoel dat veel mensen met in-ears associëren, maar een duidelijk meer ontspannen luisterervaring dan we gewend zijn. Ze blijft veel minder tussen de oren hangen.
En ja, natuurlijk zijn er in-ear hoofdtelefoons te vinden die nog meer te bieden hebben in termen van detail, nuance en finesse, maar of dat voor deze prijs kan? We durven het sterk te betwijfelen.
,
Met de Aureol Fidelity heeft Teufel een aantrekkelijke in-ear hoofdtelefoon in het aanbod voor wie in de eerste plaats natuurgetrouw geluid verwacht zonder er meteen enkele honderden euro's tegenaan te moeten gooien.
Het lineaire weergavekarakter zorgt er bovendien voor dat deze Teufel prima presteert met heel wat verschillende muziekgenres, terwijl hij ook op functioneel vlak geen steken laat vallen.
Kortom, een rationele keuze die aantoont dat je niet noodzakelijk een bom geld hoeft uit te geven om ook onderweg van degelijk geluid te genieten.