Beeld

Review: Telenet TV met een kaartje

Om gebruik te maken van ‘TV met een kaartje’ moet je televisie compatibel zijn met de CI+-module. Een lijst met door Telenet gecertificeerde toestellen vind je op de website van de tv-aanbieder. Merk op dat in veel gevallen recente firmware voor je toestel vereist is.

Opvallende afwezigen in de lijst zijn Toshiba en Panasonic. Beide merken bevestigden ons wel dat de CI+-module werkt in hun toestellen, maar dat ze niet gecertificeerd zijn omdat de zenders niet in de door Telenet aangegeven volgorde staan. Staat je toestel niet in de lijst maar beschikt het wel over een digitale DVB-C-tuner en een CI+-slot, dan kan je dus alsnog een gokje wagen. 

,

Eerst steek je de smartcard in de CI+-module, waarna de module in het daarvoor bestemde slot achteraan de televisie geschoven kan worden. Bij Samsung-toestellen is het mogelijk dat je de CI+-module in een apart te monteren houder moet stoppen.

Stap twee is het afstemmen van de zenders. Dat verschilt uiteraard licht van tv-merk tot merk. De makkelijkste methode is om de ‘eerste installatie’ van je toestel opnieuw te doorlopen. Bij het installeren van de zenders kies je dan ‘België’ als land en ‘kabel (DVB-C / Digitaal)’ als zenderbron. Bij de meest recente televisies kan je dan mogelijk al‘Telenet’als kabelaanbieder selecteren.

Is dat niet het geval dan moet je manueel de juiste waarden instellen. Die vind je op postcodetool.telenet.be. Geef je postcode in, ga naar de tab ‘technisch’ en vul de ‘HD Digicorder’-waarden in op je televisie. Opgelet, de frequentie (322) is uitgedrukt in MHz. Als je toestel kHz gebruikt, dan moet je dus 322000 invullen. In sommige gevallen volstaat het om bij ‘Netwerk’ 22 in te typen, maar soms moet je vijf cijfers gebruiken, typ dan 00022. Zodra alle zenders gevonden zijn ben je klaar.

Onze oude workshop kan je nog steeds helpen om alle stappen rustig te bekijken: klik daarvoor hier. En ook Telenet heeft een uitstekende pagina waarop alles in detail uit de doeken wordt gedaan.

,

Een duidelijke EPG, snel zappen, live-tv pauzeren en opnemen: het zijn allemaal functies die we kennen van onze HD Digicorder, maar die je kwijt bent zonder Digicorder. Tenzij je televisietoestel zelf die functies aanbiedt, en gelukkig is dat voor heel wat recente modellen het geval.

Waar zitten de verschillen dan? Alvast niet in de beeldkwaliteit, want die zal perfect vergelijkbaar zijn met die van de HD Digicorder. Recente televisies bieden tegenwoordig ook een elektronische programmagids (EPG). Die is echter minder uitgebreid dan wat je op de Digicorder gewend bent. Je kan maximaal twee dagen vooruit kijken in plaats van twee weken, en we merkten ook op dat de info over het programma veel beperkter is.

Opnemen en live-tv pauzeren is ook op heel wat televisies mogelijk, op voorwaarde dat je een harde schijf aansluit via USB. De belangrijkste beperking is dat je niet naar een ander kanaal kan kijken terwijl je iets opneemt. Sommige toestellen – zoals de F7000- en F8000-reeks van Samsung – beschikken over een dual tuner. Daarmee kan je wel een ander kanaal bekijken dan wat je opneemt, maar een van die twee kanalen moet dan onversleuteld op de kabel zitten.

Helaas is dat enkel het geval bij Eén, Canvas, Ketnet, Actua TV, TV5 Monde, CNBC, CNN, Arte, TVE en BBC World. Dat is een beperking die wel door Telenet opgelegd is. Enkel toestellen met een dual tuner én twee slots voor een CI+-module laten zonder beperkingen toe om een kanaal te bekijken en een ander op te nemen. Toch nog steeds flink minder dan een HD Digicorder waar je twee opnames van eender welk kanaal tegelijk maakt en ook nog eens naar een ander kanaal kijkt.

Tot slot kan je natuurlijk ook geen ‘op aanvraag’-content gebruiken, althans niet die van Telenet. Dankzij de Smart TV-platformen kan je bij de meeste fabrikanten toch al een aardig alternatief vinden voor film-op-aanvraagdiensten. Wat je wel kwijt bent, zijn de Vlaamse catch-up TV-diensten zoals Net/Ooit gemist, iWatch enzovoort. Daarvoor zijn er helaas geen Smart TV-apps.

Hoe handig, vlot en intuïtief tv-kijken met een kaartje is, hangt dus in grote mate af van je televisietoestel. Kijken met een kaartje is in zekere zin terug ‘old school’ televisiekijken. Sommige verworvenheden van de HD Digicorder ben je immers kwijt. Maar je bent ook meteen van de settopbox én de extra remote verlost. 

,

Ben je al klant voor internet, telefonie of digitale televisie, dan betaal je voor de CI+-module en smartcard eenmalig 69 euro. Ben je een nieuwe Telenet-klant of heb je momenteel enkel analoge televisie (een kabelabonnement), dan komt daar nog een activatiekost bij van 50 euro. De enige maandelijkse kost is je kabelabonnement.

Was je al Telenet-klant dan betaalde je die sowieso al, en zijn er dus geen verdere extra kosten. Ben je een volledig nieuwe klant, dan moet je vanaf nu ook maandelijks een kabelabonnement betalen (maximaal 15,20 euro).

Het basisaanbod bevat ongeveer 75 zenders. Extra zenderpakketten zijn uiteraard mogelijk, maar opgelet: die zijn verbonden aan één CI+-module. De extra zenderpakketten die je eventueel hebt op je HD Digicorder zijn dus niet automatisch beschikbaar op je CI+-module. Je moet die apart bijbestellen en er voor bijbetalen, helaas. 

,

TV met een kaartje is een erg gunstig geprijsd alternatief om digitale televisie te kijken. Je levert wel wat kijk- comfort in door het gemis van de HD Digicorder, maar dat is deels op te vangen door de functionaliteit van je televisie.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.