Van alle videocamerafabrikanten heeft Sony misschien wel het best uitgebouwde aanbod. Van instapvriendelijke, eenvoudige videocamera’s tot professionele apparaten met aparte lenzen en grote sensors: alles vind je er terug. De PJ780VE kan je ergens in het midden situeren.
Het is een klassieke videocamera met een kleinere sensor en ongeveer elk denkbaar snufje. Dat laatste menen ze echt bij Sony: naast de eerder vermelde projector, is de PJ780VE rijkelijk voorzien van aansluitingen, features en extra’s, zoals een ingebouwde GPS-ontvanger.
,
Met name op geluidsvlak maakt deze Sony zich aantrekkelijk, ook voor amateurs die iets meer willen. De PJ780VE beschikt over een forse, bovenaan gemonteerde microfoon die in 5.1-surround opneemt en zeer goede geluidsopnames produceert.
Wie het filmen wat serieuzer aanpakt, kan rekenen op een ingang voor een aparte microfoon en een hoofdtelefoon. Er is ook een schoen voor een extra videolamp, toch ook vaak nuttig.
Wie echter helemaal voor een realityshowlook wil gaan, kan de ‘Nightshot’-modus inschakelen. Je schiet dan wel karakteristieke groene en ruizige videobeelden, maar in ruil daarvoor krijg je wel een stop of twee extra gevoeligheid, schatten we.
Bij het filmen toont de PJ780VE zich een gedegen videocamera die mooie resultaten voorlegt. Ik was vooral onder de indruk van de optische stabilisatie, die zelfs op een chaotisch schoolfeestje relatief stabiele beelden afleverde. De zoomlens biedt een goed bereik, te beginnen met een handige 26-millimeter breedhoek. Daar kan je binnenhuis goed mee uit de voeten.
,
Het grote uithangbord van deze camera is uiteraard de projector. De projectielens zit aan de achterkant van het kantelbare schermpje, zodat je de lichtbundel kan richten. Verwacht je niet aan talloze instellingen, buiten een schuifknop voor de scherpstelling.
De bescheiden helderheid van 35 lumen betekent dat je een vrij goed verduisterde kamer moet opzoeken, maar al bij al presteert de projector verrassend goed. Volgens de specs is een beelddiameter tot circa 2,5 meter haalbaar; wij zouden eerder mikken op 1 tot 2 meter, anders wordt de helderheid toch wat laag.
Het projecteren blijft overigens niet beperkt tot zelfgemaakte video’s dankzij de aansluiting voor een HDMI-bron. Dat effent de weg naar interessante scenario’s, zoals op vakantie vanaf een tablet of laptop een filmpje afspelen.
,
De toevoeging van de projector maakt de Sony HDR-PJ780VE toch een wat bijzondere camera. Het is een leuke feature, al kan de projector natuurlijk niet de concurrentie aan met een grote exemplaar. Vergeleken met een picoprojector doet de Sony het helemaal niet slecht.
Als camera presteert de HDR-PJ780VE behoorlijk, met vooral een sterk audioluik. De camera is echter niet goedkoop, wat wel ten dele gecompenseerd wordt door het rijke aanbod aan features.
Langs de andere kant gebruikt de Sony HDR-PJ780VE een klassieke, kleine beeldchip die in minder goede lichtomstandigheden sneller zijn beperkingen toont – en dat is een typisch probleem van alle videocamera's. Wie als hobbyist het filmen serieuzer neemt, kan naar ons gevoel daarom beter kijken naar nieuwe generatietoestellen, zoals sommige systeemcamera's of de NEX VG-videocamera's bij Sony zelf. Uiteraard mis je dan wel de projector, betaal je iets meer, en wat andere mogelijkheden, zoals GPS.