Beeld

Review: Sony BDP-S5100

Volledig in lijn met Sony’s 2013 televisies is deze Blu-ray-speler uitgevoerd in het ‘Sense of Quartz’ design. Dat betekent hier een daar een opvallende schuine lijn en een kleurpalet dat sprankelden blauw met zwart combineert. De toetsen zijn een leuk accent aan de bovenzijde.

Sony BDP-S5100

Ook in de aansluitingen is er voor eenvoud gekozen. Naast een HDMI 1.4 aansluiting beschik je enkel over digitaal coaxiale audio-uitgang. Geen enkele analoge uitgang, noch voor audio, noch voor video. Uiteraard is er een draadloze en bedrade netwerkaansluiting en de speler beschikt voer twee USB-aansluitingen, eentje vooraan en eentje achteraan.

Sony BDP-S5100

,

Eén aspect van het design heeft men niet aangepakt: de gebruikersinterface. Die zit nog steeds in het oude jasje van de XrossMediaBar. Waar dat op televisies een echte warboel was valt dat bij deze Blu-ray-speler nog uitstekend mee. De interface navigeert vlot en alle content is eenvoudig te bereiken. De lijst met videobronnen is erg lang maar scrollt snel. De afstandsbediening is eenvoudig en functioneel met een duidelijke layout.

Sony BDP-S5100

De speler slikt alle belangrijke schijftypes, en je kan er ook SACD-schijven in kwijt. Bovendien kan hij DSD-audio uitsturen via HDMI, dat is het hoge kwaliteitsformaat dat op SACD-schijven gebruikt wordt. Je moet dan uiteraard een ontvanger hebben die dat ook ondersteunt.

,

Met dezelfde app, TV Sideview, die voor de televisies gebruikt wordt, bedien je ook de Blu-ray-speler. De vormgeving is uitstekend, en je kan er op al je DLNA-servers bladeren om content naar de speler te sturen.


,

Over de beeldkwaliteit van de Sony niks dan goeds. De speler loopt lachend door onze deinterlacing testen en herkent probleemloos alle film-en videoframerates. Voor trapjesvorming of gekartelde lijnen hoef je dan ook geen schrik te hebben. De speler biedt een aantal beeldmodes aan, maar die gebruiken we liever niet, blijf bij de standaard mode. Daarnaast is er enkel een optie om de ruis weg te werken, maar die raakt niet veel verder dan middelmatige resultaten.

De speler ondersteunt xvColor, een noodzaak als je echt wil profiteren van de Triluminos-kleuren (lees de achtergrond hier) op je Sony tv uit de W9 of X9-reeks. Met de ‘Mastered in 4K’ Blu-rays (en nog een achtergrond hier) haal je dan een rijkere kleurervaring in huis.

,

Sony’s nadruk voor internet-content heeft steeds op video gelegen en dat is nog niet veranderd. Er is hele resem video-apps beschikbaar, waaronder RTBF Video, Youtube en Mubi, maar de enige echte Film Op Aanvraag dienst is Ximon. Daar vind je een groot aanbod, maar het aandeel van de blockbusters is er vrij klein. Muziekliefhebbers komen ook aan hun trekken dankzij MuZu, Music Unlimited, Berliner Philharmoniker en vTuner.


Sony Entertainment Network

Sony biedt uiteraard ook een internetbrowser maar integreert ook Opera TV in hun speler. Via dat platform krijg je een hele hoop extra apps. De ene al wat interessanter dan de andere, maar er zitten wel een paar interessante bij: Vimeo, Viewster, Red Bull TV, om er maar een paar te noemen.

Opvallend is ook de uitstekende mediaspeler, zowel via USB als DLNA, die alle populaire audioformaten ondersteund, ook FLAC. Als videospeler doet hij ook uitstekend dienst, hij laat enkel Divx-ondersteuning achterwege, maar doet wel xvid. Ondertitels en mkv-bestanden vormden geen enkel probleem. Enkel via DLNA moet je gebruik maken van interne ondertitels in mkv-bestanden. Externe ondertitels geeft hij langs die weg niet mee.

Toch ontbreken er een paar features die we eigenlijk verwachten op een subtopper: Miracast of MHL bijvoorbeeld om nog makkelijker je smartphone content te bekijken.

,

De BDP-S5100 is een prima subtopper die voor zijn prijs een uitstekend functiepakket biedt. Hij is makkelijk in gebruik en biedt top beeldkwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.