Beeld

Review: Samsung UE75ES9000

Deze Samsung springt ontegensprekelijk uit de band. De voet en metalen strip die rond de hele rand van de UE75ES9000 loopt, zijn beide afgewerkt in ‘Rose Gold Blush’. Niet bepaald onze favoriete kleur, maar wel een uniek tintje.

De vierkante voet werd ongetwijfeld gekozen voor de stevigheid, maar is minder elegant dan de vloeiend vormgegeven voet van de ES8000-reeks. Kies je voor wandmontage dan kan de voet gedemonteerd worden.

Het scherm is net geen 170 centimeter breed, en wanneer je er de voet onder monteert flirt het met de grens van 50 kilogram. Wat extra mankracht en tijd voorzien voor de installatie is dus een aanrader. En een solide plaats aan de muur of op het schap.

De afwerking is uitstekend, en de camera die bij de ES8000 deel uitmaakt van het kader kan je op dit model induwen, net zoals bij de nieuwe F8000. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste is het kader opnieuw perfect recht,, en daarnaast kan je de stem- en gebaarbesturing nu deactiveren door de camera simpelweg in te duwen.

Bij de aansluitingen zien we weinig verschillen met de ES8000. Ook dit vlaggenschip beschikt dus slechts over drie HDMI- aansluitingen. Op een topmodel hadden vier of zelfs vijf aansluitingen niet misstaan.

Anderzijds zijn er wel drie USB-aansluitingen aanwezig. Ruim voldoende om een harde schijf aan te sluiten voor de PVR-functies en eentje met je filmbibliotheek. Uiteraard is Wi-Fi voorzien, maar je kan de televisie ook omtoveren in een draadloos toegangspunt met de ‘Soft AP’-functie. De televisie doet zich dan voor als een eenvoudige draadloze router.

,

De bedieningsopties zijn identiek aan die van de ES8000. Naast de gewone remote is er dus ook een touchpad remote. Die doet bovendien dienst als universele remote, zij het dan enkel voor een settopbox voor digitale tv en een Blu-ray-speler. Commando’s worden doorgegeven via een bijgeleverde IR-blaster.

Je verbindt hem via Bluetooth met de televisie en doorloopt de wizard om hem samen met de touchpad- remote te configureren.

De touchpad-remote vinden we iets te stroef in gebruik, maar het is ook mogelijk om stemcommando’s te gebruiken voor de besturing van aangesloten apparaten. Want uiteraard beschikt ook dit toestel over gebaarherkenning en spraakherkenning. Over de eerste versie daarvan waren we niet laaiend enthousiast, dus voelden we deze opties opnieuw aan de tand.

De gebaarherkenning blijkt alvast gevoelig verbeterd te zijn. Waar het toestel bij eerdere testen soms worstelde met de herkenning van onze hand, gaat dat nu bijzonder vlot.

Samsung introduceerde recent ook een versie van Angry Birds die volledig met de gebaarinterface te besturen is. De besturing is niet zo accuraat als met een muis of op een touchscreen, maar het is perfect speelbaar.

Aan de stemherkenning merkten we enkel kleine veranderingen. De belangrijkste beperking – je mag enkel woorden gebruiken uit één taal – blijft bestaan. Kanalen inspreken gaat nu echter erg vlot, en het volume kan je nu ook wijzigen door een getal tussen nul en twintig uit te spreken. Je moet dus niet langer stap voor stap het volume aanpassen.

,

De ES9000 beschikt over een uitstekende beeldverwerking en loopt probleemloos door al onze film- en videotesten. Uitstekende punten zijn er ook voor de ruisonderdrukking die in de automatische stand zeer goed werk levert. Niet alleen willekeurige ruis maar ook compressieruis wordt efficiënt weggewerkt. Enkel in de meest extreme gevallen blijft er wat ruis over.

De bewegingsscherpte is goed, al zien we bij bewegende voorwerpen een minimale wazige rand waardoor wat detail verloren gaat. In de ‘Motion Plus’-instelling kan je kiezen voor ‘Helder’ met maximaal detail of ‘Vloeiend’ voor een maximale verwijdering van schokken in panbeelden. Of je maakt een eigen mix, waarbij je zelf aangeeft hoeveel wazigheidsvermindering en trilvermindering je wenst.

Ondanks de goede resultaten is dit een gebied waar Samsung nog in kan verbeteren. De uniformiteit van het paneel is regelmatig een probleem bij Samsung-tv’s; de meeste schermen lijden onder ‘clouding’ en ‘headlighting’. Dit toestel blijkt daar minder last van te hebben.

Er is nog lichte ‘clouding’ zichtbaar, waarbij je op een uniform donkergrijze achtergrond lichte variaties ziet. Maar ‘headlighting’, waarbij je duidelijke overmatig verlichte schermhoeken ziet, is bijna volledig weggewerkt.

Dankzij ‘Ultimate Micro Dimming’ en ‘Precision Black’ wordt elk beeld getweakt om de best mogelijke contrasten te leveren. De beelden spreken voor zich. Het toestel slaagt er bij onze Star Wars-scènes in om een erg donkere achtergrond te tonen met behoorlijk wat sterren erin.

De zwartwaarde is uitstekend en je ziet al het zwartdetail. Ook de kleurweergave is goed. Onze testsample toonde een fijne groene tint in de grijsschaal en een goed kleurbereik. Van dit high-end toestel hadden we net iets beter verwacht, maar met het blote oog zijn de afwijkingen nauwelijks te herkennen. De beelden ogen natuurlijk en erg aantrekkelijk.

Van het geluid moet je niet al te veel verwachten, want dat ligt in lijn met de meeste flatscreens van vandaag: perfect voor praatshows, matig voor muziek en film.

,

Naast de uitvoerige bedieningsopties is deze Samsung van alle mogelijke extra’s voorzien. Alle digitale tuners zijn present, inclusief satelliet. TV Vlaanderen kan je dus zonder settopbox bekijken. De ES9000 heeft ook een DVB-T2-tuner waar de ES8000 slechts over een DVB-T- tuner beschikt.

Samsungs uitmuntende mediaspeler werkt vlekkeloos – zowel via USB als DLNA – en kan zelfs bestanden uit de ‘cloud’ afspelen via SugarSync.

Het Smart TV-platform loopt vlot dankzij de Dual Core- chip. Twitteren, Facebooken of Skypen via de ingebouwde camera, het is allemaal mogelijk. Bovendien is het erg makkelijk om instellingen te bewaren voor verschillende gezinsleden.

Samsung’s Smart TV-oplossing maakt immers gebruik van overkoepelende accounts die je in een moeite ook inloggen op diensten zoals Facebook en Twitter. Op deze modellen log je op de overkoepelende account in via gezichtsherkenning, zodat veranderen van account echt kinderspel wordt.

Met het Smart Evolution-slot zit je ook goed voor toekomstige functies. Upgrademodules voor dit slot zullen in de toekomst nieuwe functies activeren, al blijven de details hieromtrent vaag.

,

De prijs? Die is met 7.999 euro buitengewoon fors. Zelfs als we het 75-inch formaat in rekening brengen is het toestel erg duur en levert het ten opzichte van de ES8000 maar nipt een meerwaarde.

Je haalt het toestel dus eigenlijk alleen in huis omwille van het schermformaat. In die optiek is de 65ES8000 zeker een te overwegen alternatief.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.