Geluid

Review: Pioneer A4 XW-SMA4

Deze speaker van Pioneer mag dan wel een heel gelijkende naam hebben als de AirPlay-speakers die Bowers & Wilkins een tijdje geleden uitbrachten, toch is het een heel ander beestje. Je zou zelfs kunnen stellen dat deze A4 net het tegenovergestelde is van de A7 van Bowers & Wilkins, die we hier bespreken.

Waar die laatste de soberheid zelve is en zich vooral profileert als exclusieve AirPlay-speaker, volgt Pioneer hier eerder een strategie die de nadruk legt op features. De A4 XW-SMA4, zoals het toestel voluit heet, is dus veel meer dan enkel een AirPlay-speaker die netjes in het Apple-universum past.

Het heeft talrijke mogelijkheden in petto, waardoor dit apparaat eveneens geschikt is voor mensen met Android-toestellen en andere apparaten.

,

De A4 is het topmodel van Pioneers AirPlay-lijn, dat verder een nog compactere A1 omvat en een AirPlay- speaker (A3) met batterijen die in zekere mate vocht- resistent is. Alle drie delen ze een sober ontwerp, dat gedegen overkomt maar ook niet bepaald harten sneller doet kloppen.

Je zou kunnen stellen dat deze speaker er uitziet als een speaker, functioneel en to- the-point. Wie de A4 op foto’s bekijkt, krijgt misschien de indruk dat de behuizing sterk glimmend is, maar in realiteit valt dat mee.

Er is trouwens ook een witte uitvoering beschikbaar, voor als je de speaker in een licht en modern interieur wil laten opgaan.

Het enige wat de aandacht trekt, is de wat mysterieuze vlakke strook op de voorkant waarop een reeks termen staan. Dit blijken capacitieve toetsen te zijn, die reageren als je een vinger er lichtjes op legt.

Je mag dit trouwens interpreteren als ‘vederlicht’, want de kleinste aanraking is voldoende om een functie te activeren. Je overwint natuurlijk niet gauw een levenslange conditionering om knoppen echt in te drukken, wat er in het begin soms toe leidt dat je per ongeluk een toets meermaals zit in te drukken.

De capacitieve toetsen – aangevuld met piepkleine LED’s – maken het sobere design wel tot een geheel en verlenen het op de valreep wat extra klasse.

Zowel op de voor- als achterkant prijkt nog een sticker met een handtekening van een zekere Andrew Jones, de chief engineer en meesterluidsprekerbouwer van Pioneer die deze reeks ‘getuned’ heeft.

,

Of die man zijn werk goed heeft gedaan? Op klankmatig vlak toont de A4 zich mijlenver verwijderd van de speakers van Bowers & Wilkins. Pioneer gaat voor een krachtig en helder geluid, met veel punch in de laagweergave. De strak reagerende woofer staat te popelen om gepaste tracks te ondersteunen.

De albums van elektronicagoeroes edIT en Daft Punk die we op de Pioneer loslaten klinken levendig en spannend, maar ook gitaren van Foo Fighters komt tot leven op de A4.

Als topmodel van deze Pioneer-lijn onderscheidt de A4 XW-SMA4 zich net door de aanwezigheid van een 100 millimeter grote woofer die gemonteerd is in een bassreflexbehuizing. Wat meteen verklaart waarom de laagweergave zo stevig uit de hoek kan komen.

Alleen daarvoor al lijkt het ons een goed idee om meteen voor dit 40 watt sterke topmodel te gaan, gegeven dat het prijsverschil niet spectaculair groot is. Toch als je graag je muziek met wat body wil horen. Twee 77 millimeter luidsprekers zorgen voor de weergave van het middengebied, twee 26 millimeter tweeters voor de hogere frequenties.

,

Toen er recent een karrenvracht AV-receivers in ons testlab arriveerde, viel al op dat heel wat merken hun toestellen graag overladen met functionaliteit. Pioneer is zeker een van de voortrekkers van die trend, en zet die ook door op deze speaker.

Naast AirPlay kan je muziek streamen via DLNA of via HTC Connect. Dat laatste is een nieuwe vinding van smartphonefabrikant HTC, een beetje te vergelijken met Apples AirPlay. Voor zover we kunnen achterhalen is het enkel present op de One-reeks van het telefoonmerk. Mooi, maar het was natuurlijk leuker geweest als Android-fabrikanten akkoord zouden raken over de creatie van een universele AirPlay-rivaal.

Naar ons gevoel is Wi-Fi Direct de interessantste aanvulling. Het laat namelijk toe om muziek naar de A4 te streamen als er geen Wi-Fi-netwerk voorhanden is. Laat dat net een typisch probleem zijn als we naar een vakantiehuis trekken. 

Even een knop ingedrukt houden en de Pioneer-speaker brengt een eigen Wi-Fi-hotspot in de lucht, waarmee je dan kan verbinden met je smart- phone of tablet. Werkt prima, al kan je dan uiteraard geen muziek van bijvoorbeeld Spotify streamen maar enkel bestanden afspelen die op de telefoon staan.

Misschien is het wel door die vele features dat het configureren van de A4 net iets minder vlot verloopt. Echt complex is het niet, maar toch moesten we naar de bijhorende snelstartgids grijpen – wat een gigantische flowchart blijkt te zijn die alle mogelijk scenario’s probeert te visualiseren. Op zo’n moment valt er veel te zeggen voor een simpele aanpak via een app, zoals bij Bowers & Wilkins.

,

De vele features zijn natuurlijk een spectaculair uithangbord, maar in realiteit zal elk individu wellicht maar een deel van het potentieel gebruiken. Wie via AirPlay streamt zal wellicht niet gauw grijpen naar de HTC Connect-functie, bijvoorbeeld.

Toch is die veelzijdigheid van de A4 een troef, want het zorgt ervoor dat deze Pioneer future-proof is. Wie weet dump je ooit die iPhone voor een Android-toestel, om maar iets te zeggen.

Het mooiste aan de A4 XW-SMA4 moet echter nog komen: de prijs. Voor 329 euro biedt deze speaker enorm veel, met een klank die best te pruimen valt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.