Beeld

Review: Philips DesignLine Edge 47PDL6907

Eerst en vooral: deze DesignLine-modellen heten sinds kort de DesignLine Edge. En dat omdat Philips recent een tweede DesignLine-familie introduceerde, met een minder traditioneel uiterlijk. 

Dat deze Philips sterk inzet op design merk je meteen. Zowel het kader als de achterzijde zijn wit gekleurd, terwijl een glasplaat de volledige voorzijde bedekt. Omdat die aan alle zijden net voorbij het kader komt, vormt ze een subtiele omlijsting voor het toestel.

De loodzware voet is nauwelijks zichtbaar, want hij houdt het toestel maar net boven het schap. De onderzijde van de glasplaat raakt het schap daardoor net, terwijl er tiptoetsen verwerkt zijn in de onderste glasrand.

Het ontwerp doet sterk denken aan Apple, met zijn zachte en elegante looks. Hoewel het duidelijk afwijkt van de huidige ‘minder is meer’-trend, weten we dit ontwerp enorm te smaken.
 


Functionaliteit hoeft overigens niet te lijden onder een mooi ontwerp bij deze 47PDL6907H. We vinden niet minder dan vijf HDMI-aansluitingen terug, aangevuld met Wi-Fi-connectiviteit en twee USB-aansluitingen.

Daarmee is de Philips zelfs bovengemiddeld goed voorzien. De aansluitingen zijn bovendien perfect geplaatst indien je het toestel aan de wand wil hangen. 

De witte plastic afstandsbediening valt ons enigszins tegen. Qua uitzicht past ze perfect bij de televisie, maar ze voelt gewoon erg licht en goedkoop aan.

Het is de standaard Philips-remote voor de 2012-modellen. Functioneel is er niets mis mee: de lay-out is goed en de belangrijkste toetsen zijn groot genoeg. 

De menu’s daarentegen zijn voor verbetering vatbaar. Qua looks scoren ze goed, maar bij momenten zijn ze tergend traag. Philips zou volgens ons beter wat minder animaties voorzien en kiezen voor een iets krachtigere processor.

,

De beeldkwaliteit van dit designmodel sluit perfect aan bij de overige Philips-modellen.

De beeldververwerking is goed en geeft enkel bij een aantal exotische videoframerates verstek, zodat je dan detail verliest of moiré in beeld ziet. In de praktijk blijkt dat zelden of nooit een probleem.

De ruisonderdrukking is goed, maar je moet ze wel manueel activeren. Met compressieruis weet de processor minder goed raad.

We komen in de menu’s ook de functie ‘geavanceerde scherpte’ tegen, waarmee je volgens de handleiding vooral details opscherpt. Helaas levert dat bij HD-beelden weinig of zelfs geen zichtbare verbetering op.

Bij snel bewegende beelden laat dit scherm wel wat detail verdwijnen, maar dankzij de ‘Clear LCD’-instelling blijft dat beperkt. Er zit slechts een heel kleine uitgeveegde rand rond bewegende voorwerpen.

Wil je ook de schokken weghalen uit panbeelden, dan activeer je ‘Perfect Natural Motion’. Zelfs in de laagste stand zien de resultaten er al zeer goed uit, vooral omdat de Philips weinig beeldartefacten creëert.

Het scherm heeft een goed kleurbereik, maar de kleurtemperatuur is iets te warm waardoor beelden een nogal rode tint krijgen.


Het zwakste punt van dit scherm is echter de zwartwaarde. Die is erg pover, waardoor het scherm ook op contrast maar heel matig scoort. Gelukkig valt daar wel een mouw aan te passen: activeer de ‘Dynamische achtergrondverlichting’, zodat de achtergrondverlichting gedimd wordt op basis van de helderheid van het beeld, en kies daar voor de instelling ’Optimaal beeld’.

We vinden het resultaat meer dan behoorlijk, al merk je af en toe het dimmen van het beeld wel op. Vermijd in ieder geval de instelling ‘Optimaal stroomverbruik’, want die is te donker waardoor er veel zwartdetail verdwijnt.

Dat alles kan je combineren met de ‘Dynamisch contrast’-instelling. Philips slaagt erin om daarmee beelden wat extra punch te geven, evenwel zonder detail te verbergen.

Een allerlaatste tip: wij zien in onze metingen een iets te lage gammawaarde, waardoor de beelden wat fletser zijn. Je kan dat bijsturen door de ‘gamma’-instelling op te krikken naar ‘+1’.

Experimenteer met deze instellingen om het beeld te vinden dat je het beste vindt. 

Bij het geluid noteren we geen verrassingen: dat is oké zolang je op een bescheiden volumeniveau tv-kijkt. 

Zodra je de luidsprekers onder druk zet – ofwel door het volume open te draaien ofwel door potige muziek of explosies door de speakers te jagen – knal je echter hard tegen de beperkingen van het systeem aan.

,

Ambilight mag natuurlijk niet ontbreken op een hoog gepositioneerd Philips-toestel. De versie op de 47PDL6907H is tweezijdig: links en rechts van het toestel stralen de LED’s een warme gloed uit die overeenkomt met de getoonde beelden, waardoor het breedbeeldeffect nog wat verder uitgerekt wordt.

Staat de televisie tegen een gekleurde achterwand, dan kan je die kleur selecteren bij de instellingen zodat Ambilight daar rekening mee houdt. Desgewenst doet de televisie zelfs dienst als een stijlvol loungelicht.

De Philips 47PDL6907H gebruikt passieve brillen voor de weergave van 3D-beelden. Hou daarom extra rekening met de plaatsing als je veel 3D wil kijken; het toestel moet dan echt wel op ooghoogte staan.


Heb je een spelconsole in huis waar je regelmatig met twee spelers op speelt, dan moet je geen genoegen meer nemen met een ‘split-screen’-weergave waarbij iedere speler een half scherm toebedeeld krijgt. Met aangepaste brilletjes kijken beide spelers voortaan uit op een volledig scherm.

Smart TV levert je een hele reeks internettoepassingen, van Facebook en lokaal nieuws tot internetradio en video-on-demanddiensten. Vind je de bediening maar niets, kies dan voor de smartphone-app of voor een USB-toetsenbord en -muis. Met een optionele camera kan je zelfs Skypen op deze televisie.

De mediaspeler maakt de lijst extra’s compleet. Die levert prima prestaties, zolang je maar rekening houdt met enkele beperkingen. Gebruik geen bestanden met DTS-soundtracks, MKV-bestanden met meerdere soundtracks of MKV-bestanden met interne ondertitels. Externe ondertitelbestanden mag je wel gebruiken.

Heb je een smartphone of tablet in huis, probeer dan zeker ook SimplyShare even uit. Daarmee deel je moeiteloos alle mediacontent van je DLNA-servers met de televisie.

,

Dit designtoestel van Philips draagt verrassend genoeg een erg budgetvriendelijk prijskaartje, waardoor het zich in positieve zin onderscheidt van zijn directe concurrenten in dit segment van de tv-markt.

Het toestel weet op geen enkel vlak echt uit te blinken met zijn prestaties, maar als totaalpakket heeft het wel degelijk heel wat te bieden.


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.