De 9000-reeks is Philips’ topmodel, maar aan de afwerking zal je het niet echt merken. Het toestel maakt een zeer bescheiden indruk. Alles ziet er netjes uit, met een eenvoudig, donker kader van ongeveer 15 millimeter en dezelfde opengewerkte draaivoet als op de andere 2013-modellen. Van uitgesproken luxe is er echter geen sprake.
De set aansluitingen is ondertussen vrij standaard en volstaat zeker voor de meeste opstellingen. Wel is er een opvallende toevoeging: naast de vier gebruikelijke HDMI-aansluitingen, is er een vijfde HDMI-aansluiting die specifiek voor 4K-bronnen bestemd is. Op die ingang biedt de Philips bijkomende beeldverwerking die voor een nog scherper beeld zorgt. Daar komen we uiteraard op terug.
,
De interface van de PFL9708 haalt het gebruiksgemak licht onderuit, net zoals dat overigens bij de andere Philips-televisies het geval is. De interface reageert soms tergend traag en animaties voegen onnodige wachttijd toe aan wat simpele en snelle acties horen te zijn. Dit model reageert misschien net iets sneller maar het blijft soms lastig.
De bijgeleverde remote is wel uitstekend. Hij is afgewerkt in dezelfde donkere metaalkleur als de schermrand en ligt lekker in de hand. Ze beschikt achteraan over een toetsenbord en kan gebruikt worden als een aanwijzer. Omdat de afstandsbediening via radiosignalen werkt en niet via infrarood, hoef je ze ook niet te richten.
Het toetsenbord is perfect bruikbaar, zowel in azerty- als qwerty-mode. De aanwijzerfuncties werken enkel in het Smart TV-deel, maar helaas verhindert de trage interface een optimaal gebruik van de aanwijzer.
,
Onze beeldtesten zijn uitgevoerd op twee preproductiemodellen. Die presteren volgens Philips in grote lijnen hetzelfde als de uiteindelijke productiemodellen.
Op de eerste testsample, die tijdens het transport nogal onzacht behandeld was, hadden we ernstige bedenkingen bij de uniformiteit van het paneel. Onderaan waren er donkere curves zichtbaar over de hele breedte van het scherm en hier en daar waren er heldere vertikale lijnen zichtbaar. Die waren storend genoeg om in heel wat content zichtbaar te zijn.
De tweede sample die we inspecteerden bleek echter een stuk beter te scoren. Bij de beeldverwerking loopt de Philips probleemloos door de videoframeratetesten en levert hij prachtige resultaten.
Iets minder scoort dit toestel bij de filmframerates. Daar zijn af en toe moirépatronen zichtbaar, en de Philips slaagt er ook niet in om snel genoeg een wijziging in de framerate te detecteren. Mogelijk zie je dus af en toe wat karteling op schuine randen.
De ruisonderdrukking is uitstekend zolang het gaat over willekeurige ruis. Met compressieruis – zichtbaar als blokvorming, typisch aan de randen van objecten – zijn de prestaties minder goed, maar de ergste boosdoener wordt wel aangepakt.
Een verdiende topscore is er voor de uitmuntende contrastverbetering. Die schakel je in met behulp van ‘Dynamisch Contrast’. Enkel in de allerhoogste stand zien we een lichte verzadiging in de allerhelderste delen van het beeld, maar de kleurverschuivingen zijn minimaal. Bovendien behoud je alle zwartdetail terwijl je wel een contrastrijker beeld krijgt.
4K-panelen die snel genoeg zijn om een werkelijk perfecte bewegingsscherpte te tonen liggen vooralsnog buiten het bereik, ook bij de concurrentie. Je blijft dus een zeer fijne waas zien rond bewegende voorwerpen, iets wat bij traditionele Full HD-topmodellen niet het geval is.
Hou ‘Clear LCD’ geactiveerd en kies in elk geval voor de ‘Minimum’-stand van ‘Perfect Natural Motion’ om zoveel mogelijk detail te zien.
Philips scoort al lang erg goed op motion compensation, de techniek die ervoor zorgt dat panbeelden geen schokken vertonen. Zet ‘Perfect Natural Motion’ op medium of maximum als je van vloeiende beelden houdt. Philips houdt de beeldartefacten die door het gebruik van motion compensation ontstaan erg goed onder controle, terwijl het bijna alle schokken doet verdwijnen.
Het beeld vertoont ook een zeer goede zwartwaarde, die je nog wat kan verbeteren door de ‘Dynamische achtergrondverlichting’ op ‘Best Picture’ in te stellen. Het beeld toont duidelijk alle zwartdetail, heeft een bijna perfect kleurbereik en een zeer goede grijsschaal die alleen een tikje te warm is.
,
Philips-televisies leggen al geruime tijd iets meer nadruk op scherpe beelden dan we eigenlijk willen.
Op dit 4K-scherm werkt die strategie iets beter dan op een gewoon Full HD-scherm. Full HD-content moet immers gescaled worden naar 4K en Philips gebruikt de extra pixels om de overgangen scherper en lijnen dunner te maken, zodat zelfs Full HD-beelden iets dichter bij echte 4K-content aanleunt.
Omdat de pixels zoveel kleiner zijn, is het mogelijk om de scherptealgoritmes hun werk te laten doen zonder daar onmiddellijk duidelijk zichtbaar vals detail mee te creëren. Om alle effecten aan het werk te zien moet je in het menu ‘Sharpness’ minimaal op ‘1’ laten staan. In ‘Perfect Pixel HD’ kan je dan ‘Advanced Sharpness’ activeren om het beeld wat extra detail te geven.
Bekijk je 4K-beelden, bijvoorbeeld foto’s via de USB-aansluitingen, dan moet je ‘Advanced Sharpness’ geactiveerd houden om de scherpte-effecten te zien.
Hoewel de scherptebewerkingen waarde toevoegen aan het beeld, lijken de tussenstappen ons te groot. Al vanaf scherpte ‘1’ zie je een duidelijk effect en op ‘3’ zijn de effecten soms al veel te opvallend. Van hogere instellingen blijf je best weg. Met een iets zachter verloop van de instelling zouden er betere resultaten gehaald kunnen worden.
De klank op deze 4K-set is prima voor al je gewone televisienoden. Zelfs in sommige filmfragmenten is hij vrij potig. Zo konden we de drums in House of Flying Daggers duidelijk aan het werk horen. De explosies in onze Star Wars-fragmenten klinken dan weer iets minder interessant.
Voor muziek volstaat het zolang je het volume niet te hoog draait. Bij onze testen hoorden we de televisie duidelijk ingrijpen zodra het volume boven de 40 ging, maar de effecten op de klankkleur zijn gelukkig niet te brutaal.
,
Ambilight mag uiteraard niet ontbreken op een Philips-televisie. De PFL9708 heeft een driezijdige Ambilight-implementatie. Je kan die ook gebruiken als loungelicht. Heb je ook een Philips Hue-systeem in huis, dan kan je het Ambilight-licht en de Hue-lampen koppelen en ze besturen met een smartphone-app. De Hue-lampen dompelen dan de hele huiskamer onder in het licht van Ambilight.
Met je smartphone en de MyRemote-app kan je natuurlijk ook je televisie aansturen. Media vanop je netwerk stuur je met een paar klikken naar de televisie. En het beeld van de digitale tuners kan je bekijken op je smartphone.
Heb je een Miracast- of Intel WiDi-compatibele laptop of smartphone, dan koppel je die heel eenvoudig aan de televisie om het beeld van je laptop draadloos op televisie te tonen.
De mediaspeler presteert goed, al heeft hij wel een paar beperkingen. Je mag geen interne mkv-ondertitels gebruiken, enkel externe ondertitelbestanden worden ondersteund. Ook DTS-audio wordt niet afgespeeld en bij WMV-bestanden loopt het mis met de aspect-ratio.
De speler werkt ook prima via DLNA, maar dan ontbreken alle ondertitels helaas wel.
Het 4K-scherm biedt ook uitstekende 3D-prestaties. Dankzij de hoge resolutie zie je nu Full HD-beelden met een passieve 3D-bril, waar dat op klassieke Full HD-schermen de helft van de resolutie kostte. Met speciale brillen game je zelfs met twee spelers tegelijk op het volledige scherm.
En dan is er uiteraard nog het ruime Smart TV-aanbod, met onder meer nieuws, social media, videodiensten en ook video-on-demand.
,
Deze 4K-televisie heeft heel wat te bieden. Hij combineert een prachtig 4K-beeld met een uitstekende beeldkwaliteit, een aantal interessante beeldverbeteringstechnieken en goed geluid.
Maar de grootste verrassing is de prijs. Het gaat een stap te ver om deze televisie ‘goedkoop’ te noemen, maar als je weet dat vergelijkbare sets zoals de Sony X9000-reeks toch al snel 5.500 euro kosten, dan is het prijsetiket van deze Philips (4.999 euro) alsnog een behoorlijke meevaller.