Bij een toestel dat bijna 20 kilogram weegt verwacht je je aan een stevige poot, maar daar denken ze bij Philips duidelijk anders over. De voet van deze 55PFL7008K springt immers meteen in het oog met zijn erg luchtige constructie. Toch staat het toestel bijzonder stevig. Meer nog, de draaivoet doet zijn werk bij de lichtste aanraking. Een uitstekend ontwerp.
De voet past overigens perfect bij het kader, dat zo dun is dat je het nauwelijks nog opmerkt. Enkel wanneer het toestel aan staat blijkt er nog een kleine zwarte rand van één centimeter rondom het beeld te zitten.
Alle aansluitingen staan naar onder of opzij gericht, met uitzondering van de component video-aansluiting. Die gebruikt echter een verloopstekker zodat je toch voor een strakke wandmontage kan kiezen.
De interface lijkt ons grotendeels onveranderd ten opzichte van de laatste 2012-modellen. Hij gebruikt mooie iconen en grote tekst waardoor hij makkelijk leesbaar is. Helaas neemt hij ook de mindere punten over: in veel gevallen reageert de interface erg traag, meestal ten gevolge van overbodige animaties.
Een voorbeeld: wie op ‘Options’ drukt, moet bijna vier seconden wachten voor de animatie er op zit. Als je weet dat dat de plaats is waar je moet zijn om even ‘snel’ de beeldmode aan te passen, de eco-mode te activeren of ondertitels bij een video aan te zetten, dan is de impact op de gebruikservaring vrij duidelijk. Nochtans is de lay-out van de menu’s niet slecht; Philips zou er goed aan doen om gewoon alle animaties weg te halen.
De remote gebruikt radiosignalen (RF) in plaats van infrarood (IR), zodat er niet langer met de zapper naar het scherm gericht moet worden. De remote gebruikt al een paar jaar een vrij unieke lay-out, maar het werkt wel na een gewenningsperiode.
Aan de achterzijde ervan vind je een toetsenbord dat makkelijk te bedienen is met beide duimen. Tot slot dient de afstandsbediening ook als aanwijzer; weliswaar enkel bij de Smart TV-apps en de internetbrowser, en dus niet in de gewone menu’s.
De aanwijzer doet zijn werk prima maar de Smart TV-omgeving is veel te log, ondanks de dual-core processor die daarvoor gebruikt wordt. Omdat reacties soms zo lang op zich laten wachten, ben je in veel gevallen toch beter af met de pijltjestoetsen op de remote.
,
Deze Philips 55PFL7008K levert een zeer degelijk kleurbereik. De kleuren zijn misschien een tikje te somber, maar dat is te verbeteren door de ‘Kleur’-instelling een of twee punten te verhogen. Echte fouten zijn echter niet te bespeuren.
De grijsschaal daarentegen is duidelijk gelig getint, waardoor de meeste beelden nogal warm lijken. Zoals bij haast alle LED-LCD-toestellen zijn lichte uniformiteitsproblemen zichtbaar, maar ze zijn niet storend aanwezig tijdens het kijken.
Wel duidelijk zichtbaar is een lichte roze tint aan de linkerzijde van het beeld. Het toestel beschikt ook over twee ISF-modes (Imaging Science Foundation) voor dag en nacht, ideaal als je het toestel wil laten kalibreren.
Het contrast komt als matig uit de bus, en dat is volledig te wijten aan de beperkte zwartwaarde. Maar daar heeft Philips een oplossing voor. Dankzij de ‘dynamische achtergrondverlichting’ wordt het zwart scherp verbeterd. Voor de beste resultaten kies je voor de ‘Best Picture’-optie.
Bij de meeste beelden zijn geen storende sprongen in de beeldhelderheid te bekennen. Enkel in sommige donkere scènes met heldere voorwerpen is het mogelijk dat je de algemene beeldhelderheid wat ziet veranderen.
Een andere optie is het gebruik van ‘Dynamisch Contrast’, een contrastverbeteraar die erg knappe resultaten levert in onze donkerste scènes, zelfs in de hoogste stand.
Bij heldere content kan er wel wat overbelichting ontstaan, en daarom raden we aan om bij de ‘Minimum’-stand te blijven als je graag wat meer sprankeling in je beelden wil. Beide instellingen bewaren het zwartdetail ook heel goed.
,
Een ander aspect van de beeldverwerking dat ons aangenaam weet te verrassen is de ruisonderdrukking, die resoluut komaf maakt met willekeurige ruis. Zelfs in de ‘Maximum’-stand verdwijnt er nauwelijks beelddetail, maar om een overmatig bewerkte look te vermijden blijf je ook hier best bij de ‘Minimum’ of ‘Medium’-stand. Met compressieruis heeft het toestel het helaas een stuk moeilijker; daar zien we nauwelijks enige verbetering.
De bewegingsscherpte is goed, maar zeker niet van het allerhoogste niveau. Het paneel slaagt er niet in om alle detail te tonen bij snelle bewegingen. Heb je een hekel aan stotterende panbeelden, schakel dan ‘Perfect Natural Motion’ in. Philips’ algoritme blijft een van de betere oplossingen voor dit probleem en het veroorzaakt bovendien erg weinig beeldartefacten.
Philips gebruikt op dit toestel een asymmetrisch luidsprekerdesign. Links zit er enkel een mid-hoog luidspreker, rechts een full-range speaker met extra basweergave. Dat is mogelijk omdat lage tonen minder richtingsgevoelig zijn.
In de praktijk levert het een heel behoorlijke klank op, zolang je bij typische stereocontent blijft. Bij sommige surroundtracks is er wel een duidelijke discrepantie te horen wanneer het linker- en rechterkanaal expliciet apart worden aangestuurd.
,
Vooraan in de rij met extra’s vinden we natuurlijk Ambilight. Deze driezijdige versie van Philips’ bekende sfeerverlichting laat een aangename gloed vallen op de achterliggende muur.
De mediaspeler is redelijk uitgebreid maar laat nog steeds een paar steken vallen. Zo mag je geen interne ondertitels gebruiken in MKV-bestanden en ook DTS-soundtracks worden niet ondersteund. In WMV-bestanden loopt het weleens mis met de beeldverhouding. Op die onvolkomenheden na doet de mediaspeler het prima.
Ook via DLNA kan je behoorlijk wat bestanden afspelen, al ontbreken ondertitels dan wel over de hele lijn. Dankzij de MyRemote-app vertoon je ook makkelijk films, muziek of foto’s van je tablet op de televisie.
Heb je een recent Android-apparaat dat Miracast ondersteunt of een laptop met Intel WiDi, dan kan je het volledige scherm draadloos spiegelen op de televisie. Maar je kan ook de content van de digitale TV-tuners op je tablet bekijken, of je neemt via USB een programma op naar een harde schijf.
Later op het jaar komt er zelfs nog een multiroomfunctie bij, waarmee je op een tweede toestel de digitale kanalen of opnames van het eerste toestel bekijkt.
Skype-gebruikers zullen opgetogen zijn over de ingebouwde webcamera, onderaan in het frame. Net TV levert tot slot een ruim aanbod internetfuncties, maar tijdens onze testen reageerde dit luik bijzonder log.
Het was zelfs zo lastig dat we de aanwijzerfunctie van de remote nauwelijks konden gebruiken. Het is onduidelijk of dit via de firmware kan verbeterd worden.
,
Aan het eind van de rit zet deze Philips een gemiddelde score neer. Houden we rekening met het geboden beeldoppervlak, dan is dit toestel wel aantrekkelijk geprijsd.
Met wat betere prestaties zou het een uitstekende koop zijn.