Beeld

Review: Philips 46PFL9707

De nieuwe versie is net iets dunner en lichter dan de vorige, maar door het gebruik van een Full LED- achtergrondverlichting in plaats van Edge-LED blijft het toestel iets dikker dan wat we gewend zijn van een moderne flatscreen. Het witte chassis is afgewerkt met een rand uit geborsteld metaal. De bijgeleverde voet bevat niet alleen luidsprekers maar doet ook dienst als wandbeugel. Philips levert alle benodigde onderdelen voor wandmontage zelfs mee.

Bij de aansluitingen vinden we niet minder dan vijf HDMI-ingangen. Die staan allemaal mooi naar onder of opzij gericht zodat je het toestel lekker strak tegen de muur kan monteren. Enkel de component video- aansluiting staat naar achter gericht, maar dankzij het gebruik van de bijgeleverde verloopstekker zal dat de wandmontage niet bemoeilijken.

,

De remote, stijlvol uitgevoerd in geborsteld metaal, heeft aan de achterzijde een klavier. Ze werkt bovendien met RF in plaats van infrarood zodat richten overbodig is. Dat is een prima keuze, want als je het klavier gebruikt is richten op de televisie echt wel onhandig.

Het toetsenbord zelf doet prima dienst. Het ligt goed in de hand en met je twee duimen kan je perfect bij alle toetsen. Gedaan met het frustrerende gefrunnik met een on-screen toetsenbord wanneer je een zoekterm wil intypen.

Iets minder tevreden zijn we over de respons van de menu’s. Het nieuwe menu ziet er mooi uit, maar het blijft ons geduld wel op de proef stellen. Iets te veel animaties en een langere wachttijd doen het gebruiksgemak alleen maar dalen. Wie ongeduldig klikt, komt dan ook gemakkelijk in het verkeerde menu terecht.

,

Een unieke feature van dit scherm is het ‘Mottenoog’- filter. Gebaseerd op de structuur van een mottenoog, vermindert dit filter drastisch de reflecties op het scherm. In ons testlokaal bleek zelfs de agressieve TL-verlichting maar een minimale reflectie te veroorzaken. Weinig reflecties betekent alvast dat de zwartwaarde goed stand zal houden, ook bij minder ideale belichting of bij donkere scènes met een paar zeer heldere onderdelen.

Maar er is meer. De Full LED-achtergrondverlichting geeft Philips uitgebreide controle voor lokale dimming, met 240 segmenten. Daarmee wordt de achtergrondverlichting op plaatsen waar het beeld donker is lager of zelfs uit gezet, wat opnieuw de zwartwaarde ten goed komt zonder de lichtste delen van het scherm te beïnvloeden. Dankzij ‘BrightPro’ worden bovendien de helderste delen van het beeld nog wat harder in de verf gezet, zodat je echt een contrastrijk beeld ziet.

In onze testscènes van Lord Of The Rings, Star Wars en Harry Potter toonde de Philips een uitstekend contrast met veel zwartdetail. We testen het scherm in de ‘Film’- mode, maar dan staan heel wat features uitgeschakeld. Wie de vruchten wil plukken van de lokale dimming, schakelt de ‘Dynamische Achtergrondverlichting’ in op ‘Optimaal Beeld’.

Die modus verandert de sfeer van donkere beelden wel wat en in sommige gevallen beïnvloedt ze helaas ook de kleur. Donkere tot middelgrijze tinten krijgen een uitgesproken koelere, blauwe tint en dat kan huidskleuren in donkere scènes licht groenig maken. Dat vinden we jammer.

Hou je van iets meer uitgesproken contrast maar zonder verlies van detail of kleurshift, zet dan ‘Perfect Contrast’ op minimum. Of experimenteer met wat je de beste instelling vindt, maar hoed je ervoor om alles op maximum te zetten.

De beeldverwerking laat een ietwat beperkte ruisonderdrukking zien: zowel willekeurige ruis als compressieruis worden nooit volledig weggewerkt. Tijdens het detecteren van film- en videoframerates gaat de Philips bij een aantal zeldzame gevallen in de fout zodat je wat moiré-effecten of licht detailverlies ziet.

Iets duidelijker is dat hij vrij lang nodig heeft om de juiste kadans te detecteren, wat bij slechte montages soms een zichtbare karteling in het beeld kan veroorzaken.

Verder scoort deze Philips uitstekend. Zeker op basisprestaties zoals zwartwaarde, contrast en kleurbereik is het resultaat voorbeeldig, zelfs bijna perfect. We zijn ook bijzonder onder de indruk van de bewegingsscherpte op dit scherm. Met ‘Clear LCD’ geactiveerd en ‘Perfect Natural Motion’ op minimum zie je al zo goed als alle details in bewegende beelden en zijn stotterende panbeelden verleden tijd. Philips slaagt er in om dat bovendien te doen met minimale beeldartefacten.

,

De ingebouwde speakers in de voet en Philips’ reputatie voor een goede klank stemmen ons hoopvol als we aan de geluidstesten beginnen. De resultaten voor tv en film zijn vrij positief, zeker vergeleken bij de gemiddelde televisieluidspreker. Er zit flink wat body in de klank en je kan het volume goed opendraaien.

Maar bij onze harde Metallica-nummers en bij heel wat complexe muziek liepen we eerder onverwacht tegen een harde grens aan. Zodra je het volume ietwat opendraait, klinkt de muziek niet alleen scherp maar zelfs vervormd.

,

Ambilight is een unieke Philips-feature en ontbreekt natuurlijk niet op dit topmodel. Langs drie zijden werpen de LED’s een gekleurde gloed op de achterwand, synchroon met het beeld. Het beeld lijkt daardoor nog wat breder.

Ambilight past zich bovendien aan de kleur van de achterwand aan en kan eventueel gebruikt worden als ‘lounge licht’, een sfeerlicht dus. Je kan kiezen uit Groene Natuur, Hete Lava of Diep Water.

Een volledige set digitale tv-tuners, inclusief satelliettuner, zijn voorzien. Opnemen van die tuners is mogelijk naar een harde schijf die je via USB aansluit, waarna je ook live-tv kan pauzeren.

Wie een smartphone of tablet in huis heeft, moet zeker ook de Philips remote-app even bekijken. Naast een simpele remote, heb je dankzij SimplyShare ook heel eenvoudig de media van verschillende DLNA-servers binnen handbereik. Met een druk op de knop stuur je ze naar de televisie.

Heb je een iPad, dan geniet je bovendien van een EPG op je tablet en kan je de zenders van de digitale tuners bekijken op je iPad. In Belgie betekent dat helaas dat je enkel naar de VRT-zenders kan kijken.

De mediaspeler is goed maar scoort nog steeds geen perfecte punten. Meerdere audiotracks in MKV- bestanden herkent de speler niet en daarnaast weigert hij ook DTS-soundtracks. Voor ondertitels kan je enkel werken met externe bestanden. De DLNA-speler levert dezelfde prestaties als de USB-speler maar dan zonder ondertitels, toch wel een gemis.

Net TV biedt een ruim palet internetmogelijkheden. Van video-on-demand (Videoland) tot sociale netwerken en Skype. Dankzij de dual-core CPU verloopt dat ook redelijk snel, maar net zoals de bij de menu’s blijven we toch wat op onze honger zitten qua responsiviteit.

,

De prijs ligt in lijn met wat we van een toptoestel verwachten. Je krijgt er een mooi afgewerkt en ruim uitgerust toestel voor dat nauwelijks hinder ondervindt van reflecties en een uitstekende zwartweergave toont. Ideaal als de plaatsing niet je dat is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.