Beeld

Review: Panasonic TX-P42ST50E

Met name bij de grotere toestellen stunten plasma-tv’s regelmatig met zeer scherpe prijzen, waardoor ze een aantrekkelijk alternatief blijven voor een LED-LCD-tv.

Deze Panasonic uit de ST50-reeks is de instapper in het plasma-aanbod van de fabrikant, en verschijnt aan de aftrap met een bescheiden set aansluitingen. Die staan allemaal naar onder of opzij gericht. Enkel de stroomkabel verhindert mogelijk een strakke wandmontage.

Er zijn drie HDMI-aansluitingen die allemaal aan de zijkant staan, net wat te dicht bij de rand om alle kabels verborgen te houden. Zolang je maar een of twee aansluitingen nodig hebt lukt dat gelukkig nog zonder speciale ingrepen. De Panasonic heeft ook nog een ingebouwde draadloze netwerkaansluiting, en naast twee USB- aansluitingen is ook een SD-kaartlezer voorzien.

De televisie laat zich erg vlot bedienen met de prima georganiseerde remote. Via ‘Viera Tools’ raak je snel bij alle extra functies, of dat nu de mediaspeler of het internetportaal is.

De Panasonic-menu’s blijven eerder eenvoudig maar reageren wel erg snel, zodat instellingen aanpassen bijzonder vlot verloopt. Je krijgt bij de meeste instellingen ook een kort lijntje uitleg.

,

De ST50 beschikt over een ‘Cinema’- en ‘True Cinema’- mode. Die laatste leunt het dichtst aan bij de standaar- den, maar ook ‘Cinema’ is geen slechte keuze. Het beeld is dan iets helderder en de kleuren – vooral groen, geel en rood – zijn sterker uitgesproken zodat dit een betere keuze is in een ruimte met veel omgevingslicht.

De automatische ruisonderdrukking verricht erg goed werk, zowel met willekeurige ruis als compressieruis. Ook scaling en de-interlacing zijn voorbeeldig. Alleen bij het detecteren van bepaalde film- of videoframerates gaat de Panasonic regelmatig in de fout, wat soms tot tot detailverlies of gekartelde randen leidt.

Uitmuntende resultaten zijn er dan weer bij de bewegingsscherpte, waar deze plasma-tv zich van zijn sterkste kant toont. Met behulp van ‘Intelligent Frame Creation’ kan je schokkerige pans vloeiend maken.

Het algoritme doet dat zonder storende artefacten, maar weet net geen perfecte resultaten voor te leggen. Af en toe is er kleine schok of scheur in het beeld zichtbaar, maar niet regelmatig genoeg om echt storend te zijn.

Over de kleurprestaties kunnen we kort zijn. In de ‘True Cinema’-mode levert deze Panasonic ST50 uitstekende kleuren. Combineer dat met een uitmuntende zwartwaarde en veel zwartdetail, en je krijgt beelden die ons al van de eerste seconde erg bekoorden.

Een ander sterk punt van deze set is de schermuniformiteit; er zijn geen vervelende heldere vlekken op het beeld te bespeuren.

,

De klank is goed naar tv-normen. We noteren goede prestaties voor praatprogramma’s en degelijk voor film, al moet je niet hopen op een flinke basbeleving want die is ronduit zwak.

,

De mediaspeler van Panasonic laat een uitstekende indruk na. Als muziekspeler is hij erg volledig en speelt hij ook FLAC-bestanden af. De enige verbetering die we graag zouden zien is ondersteuning voor de tags van WMA-, AAC- en FLAC-bestanden. Momenteel kan je alleen de tag-info van MP3-bestanden zien.

De videospeler laat enkel een steekje vallen bij sommige DivX- bestanden waar we synchronisatieproblemen merken. Afgezien daarvan kan hij overweg met alle belangrijke bestandsformaten, inclusief ondertitels.

De speler levert zijn goede prestaties trouwens zowel via USB als DLNA. Sluit je via USB een harde schijf aan op de ST50, dan kan je de beelden van de digitale tv-tuners opnemen, live- tv pauzeren en terugspoelen.

En uiteraard is ook het vrij uitgebreide internetaanbod van Viera Connect present. Ook een volledige webrowser is present. Om de invoer van tekst te vergemakkelijken, kan je opteren voor een USB-toetsenbord of voor de smartphone-app. Met die laatste kan je overigens media en webpagina’s van op je smartphone naar de televisie sturen.

De Panasonic TX-P42ST50E ontving het etiket FWD Beste Keuze in het dossier de perfecte tv en Blu-ray in FWD45.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.