Beeld

Review: Panasonic TX-L65WT600E

Wie de WT600 enkel op zijn uiterlijk beoordeelt zal ongetwijfeld denken dat het om een 65 inch versie van de WT60 gaat. Beide toestellen gebruiken dezelfde design stijl. De dunne metalen rand is aan de zijkant mat geborsteld afgewerkt, en onderaan versierd met een verlichte plexiglas rand. De verlichting kan je natuurlijk af zetten. De voet die er vooraan uitziet als niet meer dan een dunne, gebogen metalen strip oogt onwaarschijnlijk licht. Toch staat het toestel erg stevig.

Alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht, wat wandmontage vergemakkelijkt. De aansluitingen staan vrij dicht bij de rand, ideaal als je een usb-stick wil insteken, maar voor de HDMI-aansluitingen betekent dat wel dat je moet opletten met al te dikke kabels. Die zullen mogelijk wat naast de rand van het toestel uitsteken.

,

Wat apart van de andere aansluitingen staan twee opvallende verschijningen. Een HDMI 2.0 aansluiting en een DisplayPort aansluiting. Daarmee is de Panasonic de eerste 4K-televisie op de markt die echt kan zeggen dat hij klaar is voor de toekomst. HDMI 1.4 aansluitingen zijn immers beperkt tot 4K met een framerate van 24fps. Toekomstige 4K-content gaat echter zeker ook 50 of 60 fps gebruiken. En dat kan enkel via HDMI 2.0.

Nu zijn er helaas nog geen bronnen met HDMI 2.0 en dus voorzag Panasonic ook een DisplayPort aansluiting. Die aansluiting wordt al enkele jaren gebruikt op pc en mac, vooral op de betere grafische kaarten en laat ook 4K-resoluties aan 60fps toe. Even een kabel versteken en ons computerscherm verscheen prompt in UHD-glorie op de WT600. Uiteraard bekeken we wat UHD-film, maar we konden ook niet aan de verleiding weerstaan om wat te gamen in 4K. Een paar uurtjes vlogen voorbij terwijl we in War Thunder aan de stuurknuppel van een Spirfire MkIIa door het luchtruim zoefden. UHD-gaming, tja, wij zijn alvast verkocht.

,

Ook deze Panasonic biedt je de nieuwe ‘Home Screen’ interface aan. Wanneer de televisie opstart is het eerste beeld een gepersonaliseerd scherm waar je snelkoppelingen vindt naar je favoriete apps of internet bookmarks. Natuurlijk zie je ook het gewone televisiescherm. Het Home Screen is volledig aan te passen naar smaak, of je kan het ook gewoon negeren en de televisie met het klassieke tv-beeld laten starten. Ons advies: probeer het zeker even uit. Het is een handige manier om snel je favoriete apps of websites te gebruiken. Naast de gebruikelijke remote krijg je ook een Bluetooth touch-remote. Die maakt het navigeren in het Home Screen en apps een pak eenvoudiger en kan na een kort leerproces de grote remote vervangen.

De touch-remote bevat ook een microfoon, maar stemcommando’s gebruiken als echt alternatief voor een remote blijkt nog niet mogelijk. Daarvoor is de stemherkenning te beperkt. 

,

De TX-L65WT600E pakt als eerste 4K-televisie uit met een THX certificaat. De ‘THX Cinema’ preset is ideaal voor kijken bij verduistering, overdag schakel je over naar ‘THX Bright Room’. Het kleurbereik van het scherm is inderdaad uitstekend, bijna perfect zelfs.

Enkel blauw is wat te hevig, maar dat zal je zonder meter niet merken. Ook de grijsschaal scoort prima. Er zijn geen tintverschillen te merken, enkel de kleurtemperatuur scoort een tikkeltje te warm.

THX Cinema staat dus garant voor uitstekende beelden. ‘THX Bright Room’ presteert gelijkaardig, maar levert meer lichtopbrengst en een lagere gammawaarde zodat grijstinten helderder zijn. Goed voor overdag, maar te vermijden ’s avonds.

Toch kan je de THX presets nog verbeteren. De zwartwaarde van de Panasonic is bijzonder goed, en het scherm toont alle zwartdetail, maar de uniformiteit van de achtergrondverlichting kan beter. We merken aan de randen en hoeken dat het scherm helderder is, iets wat duidelijk zichtbaar is in donkere scenes. Dat effect kan je sterk inperken door de instelling ‘Adaptive Backlight Control’ op ‘mid’ te zetten. Bij de minimum stand verliest het beeld diepte en de maximum stand levert een wat overmatig geprocessede look. Als bonus verbetert ook de zwartwaarde van het scherm.

Daarmee levert de WT600 zeer soliede basis prestaties, tenminste zolang je vrij recht voor het scherm zit. De kijkhoek van deze 65 incher valt helaas tegen. Het scherm verliest weinig aan contrast, maar de kleurverschuiving is des te opvallender.

Ook de klank kan heel wat beter. Al klinkt hij lekker vol zolang je bij een zeer bescheiden volume blijft moet je toch geen knallende explosies verwachten. Zodra je de volumeknop opendraait en wat stevige actie soundtracks oplegt knallen de luidsprekers tegen hun beperking aan en hoor je de televisie met harde hand ingrijpen in de klank.

,

Goede basisprestaties moeten gecombineerd zijn met prima beeldverwerking om tot een topresultaat te komen en daar zijn de prestaties van de Panasonic wat wisselvalliger. Een van de lastigste problemen blijft het correct herkennen van bepaalde framerates en het netjes deinterlacen. Daar scoort de WT600 eerder matig en dat leidt in sommige content tot duidelijke trapjesvorming op schuine lijnen. De ingebouwde televisietuners bijvoorbeeld lijden hier wat onder. Voor externe content kan je het probleem beperken door de bron output in 1080p te zetten.

De verdere prestaties van de beeldverwerking zijn wel goed. Zo haalt de ruisonderdrukking alle willekeurige ruis netjes weg. Compressie ruis in HD-beelden ga je te lijf met de ‘MPEG Remaster’ instelling, in SD-beelden zijn de resultaten slechts middelmatig.

Een goede scaler is van levensbelang voor een 4K-scherm en ook daar zet Panasonic erg goede resultaten neer. Met ‘Resolution Remaster’ kan je HD-detail nog verder accentueren en SD-beelden wat verfijnen. De resultaten waren echter zeer subtiel, zodat ze soms moeilijk zichtbaar zijn.

De bewegingsscherpte is op de WT600 iets beneden onze verwachtingen. Let op, de resultaten zijn nog steeds uitstekend, hij kan zich meten met de betere televisies. Maar de kleine broer, WT60, leverde duidelijk meer detail. Laat ‘Intelligent Frame Creation’ op ‘min’ staan zodat je het beste detail krijgt, hogere instellingen activeren motion interpolation zodat panbeelden vloeiend worden. Daar moet je altijd een beetje beeldartefacten bij nemen.

De beste resultaten kregen we uiteindelijk met de ‘THX Cinema’ preset, gecombineerd met ‘Adaptive Backlight Control’ op ‘mid’, ‘Noise Reduction’ en ‘MPEG Remaster’ op ‘min’ (of auto), Resolution Remaster op ‘auto’, en Intelligent Frame Creation naar keuze, maar gebruik minstens ‘min’.

,

Ook de WT600 is uitgerust met een digitale twin tuner en dubbele CAM. Opnemen naar USB harde schijf en tegelijk een andere zender bekijken kan dus, al vereist dat wel dat je twee CI+-modules koopt. De uitstekende mediaspeler kon met bijna al onze formaten overweg. Maar hij verraste ons echt met één belangrijk detail. Dit is de eerste ingebouwde mediaspeler die overweg kan met H.264 4K-video. De trailers van The Hobbit of Iron Man 3 hebben er nooit zo goed uitgezien. De WT600 ondersteunt momenteel nog niet de HEVC-videocodec (de opvolger van H.264).

Een blik in de Smart Viera Apps onthult nog een extraatje. Panasonic heeft een ‘4K Channel’ voorzien. Daar worden een hele reeks 4K-video’s aangeboden via het internet. Kijk zeker even naar Saturnus’ Rings, een video op basis van echte foto’s van de Cassini ruimteprobe. Helaas liep de app wel regelmatig vast, met wat geluk brengt een firmware upgrade daar verbetering in.

De WT600 heeft een ingebouwde camera voor Skype. WiFi Miracast is de ideale oplossing als je je smartphone of laptop draadloos op tv wil aansluiten. En wil je televisie kijken zonder de rest van de familie te storen kan je een Bluetooth hoofdtelefoon aansluiten.

,

De WT600 heeft een paar mindere kanten, zoals matige klankprestaties, een beperkte kijkhoek en geen top beeldverwerking. Maar anderzijds heeft hij ook heel wat unieke kantjes: THX certificaat, 4K-video via USB, een 4K internet video-kanaal, HDMI 2.0 én DisplayPort. Die dingen maken van de Panasonic een 4K-tv die onmiddellijk inzetbaar is als je nu al van 4K-content wil genieten. Voor die inzetbaarheid betaal je wel wat extra want met 7.000 euro is het de duurste 65 inch tv van het moment.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.