Beeld

Review: Oppo BDP-103EU

De Oppo is geen Blu-ray-speler als alle anderen en dat merk je zodra je hem uitpakt. Geen fancy design of compacte vorm, maar een hoekige, robuste, matzwart afgewerkte speler met een flink gewicht.

Bij de aansluitingen springen er ook al heel wat zaken in het oog. Zo beschikt de speler over twee HDMI-uitgangen. Die kan je gebruiken om audio en video elk naar een eigen toestel te leiden (televisie en versterker bijvoorbeeld) maar je kan ze ook configureren als dual output. Dat is handig als je bijvoorbeeld een televisie en projector wil aansluiten.

De speler beschikt ook over een analoge meerkanaals uitgang, tegenwoordig al vrij zeldzaam. Aansluiten op je thuisnetwerk is mogelijk bedraad of met een USB-dongle. Oppo levert ook een verlengkabel met een USB-dock, die is ideaal als je draadloze ontvanger beter wil positioneren.

,

De echte verrassing zijn twee HDMI-ingangen, één vooraan en één achteraan. Verrassend omdat je een Blu-ray-speler toch niet echt als HDMI-switch wil gebruiken. Wie over een AV-receiver beschikt vraagt zich al helemaal af wat het nut is.

Het geheim schuilt in de uitmuntende beeldverwerking van de Oppo. De BDP-103 is meer dan een switch. Apparaten die je op de HDMI-ingangen aansluit genieten immers ook van die beeldverwerking. Een Digicorder of andere HDMI-apparaten met minder goede processing zet je gewoon in 1080i en je laat de Oppo al het zware werk doen.

Een bijkomend voordeel als je geen AV-receiver gebruikt is dat er maar één HDMI-kabel naar de televisie moet. De HDMI-aansluiting vooraan is bovendien ook MHL compatibel zodat je je smartphone erop kan aansluiten.

,

Het Home-scherm van de Oppo is aantrekkelijk en werkt vlot. Je hebt snel toegang tot muziek, video en foto’s via USB, of bronnen op het netwerk. Ook internetcontent is rechtstreeks te kiezen vanuit het Home-scherm. De menu’s met instellingen zijn erg uitgebreid maar worden in de handleiding goed beschreven. Instellen is dan ook een werkje waar je best even tijd instopt.

De afstandsbediening past bij het toestel, ze is zwaar en uitgebreid maar werkt erg aangenaam. Er zijn erg veel toetsen dus je moet er wel even mee leren werken, maar al snel besef je dat je daardoor erg snel de speler kan aansturen zonder door eindeloze menu’s te ploeteren. Voor wie dat wil is er ook een smartphone-app.

,

Mik je op de allerbeste beeldkwaliteit dan zit je bij de Oppo aan het juiste adres. De QDEO-chipset levert uitmuntend beeld en struikelt niet eenmaal in ons testparcours. De speler detecteert snel en nauwkeurig alle mogelijk film-en videoframerates en levert uitstekende deinterlacing.

De speler beschikt ook over uitgebreide opties om het beeld bij te sturen zoals helderheid, contrast, kleur, saturatie en meer. Over het algemeen laat je dat soort dingen beter aan je display over.

De volgende drie dingen mag je wel overwegen om te manipuleren. Ruisonderdrukking op de Oppo is erg goed, zowel met willekeurige als compressie ruis. ‘Contrast enhancement’ levert ook degelijk werk, en is daarom zeker een experiment waard. ‘Sharpness’ is een optie als je wat beter afgelijnde beelden wil, maar we vonden de eerste stap al behoorlijk aggressief, wees dus gewaarschuwd.

Om de beste beelden te leveren zet je de speler in 1080p resolutie, en zet ‘TV System’ op ‘Multi-system’. Je bent misschien geneigd om dit in PAL (de Europese standaard) te zetten, maar dan wordt alle 60Hz content omgezet naar 50Hz, waardoor het beeld iets minder vloeiend wordt.

Moderne projectoren en televisies aanvaarden zowel 50 als 60Hz content dus is Multi-System de betere selectie. Activeer bij de HDMI-opties de YCbCr 4:4:4 ‘Color Space’ en zet de ‘Deep Color’-instelling op de hoogste stand die je display aanvaardt.

,

De Oppo is een allesspeler en kan dus naast de gebruikelijke schijfjes ook de audiofiele SACD-, DVD-Audio- en HDCD-schijven afspelen. Formaten die niet ondersteund zijn HD DVD en DVD-RAM. Bovendien is het een schitterende mediaspeler die zowel via USB als DLNA zo goed als al onze formaten speelde, inclusief ondertitels. Via DLNA gebruik je wel best enkel interne ondertitels.

Geen zin om een DLNA-server op te zetten op je pc? Geen nood, de Oppo kan ook gedeelde mappen op je Windows-netwerk zien. Dat is super handig als je al een NAS in huis hebt.

De scaler kan indien gewenst 4K beelden uitsturen, maar het nut daarvan lijkt ons beperkt gezien 4K-televisies hun eigen, zeer goede, scaler hebben.

Internetcontent kan tegenwoordig niet meer ontbreken op een Blu-ray-speler. Dat Oppo’s roots in de VS liggen is wel erg duidelijk, dit is de content lijst: Netflix, Vudu, Rhapsody, Pandora, YouTube, Film Fresh, Cinema Now, and Picasa. Heel wat diensten die dus enkel in de VS beschikbaar zijn (al raden we zeker aan om onze Netflix workshop even na te lezen, het kan de moeite lonen).

,

Aan al die goede scores hangt helaas een stevige prijs. Is de Oppo die meerprijs waard? Heel wat goedkopere spelers van de meer gekende merken presteren immers ook al uitstekend. En ze bieden een iets breder internetaanbod.

Toch steekt deze Oppo met zijn zeer uitgebreide set aansluitingen en top beeldkwaliteit hen nog de loef af, al ga je het verschil pas echt merken op een grotere televisie. Zoek je een Blu-ray-speler voor een meer doordeweekse opstelling dan is de Oppo wat te hoog gegrepen.

Maar wie voor het beste wil gaan en zijn Home Theater setup wil vervolledigen met een prachtige allesspeler weet zijn keuze gemaakt.

Oppo is in Vlaanderen te verkrijgen bij Cinedream Home Cinema Store en in Nederland bij JVB Digital.

De Oppo BDP-103EU is vanwege zijn vele kwaliteiten door de FWD-redactie uitgeroepen tot FWD Kooptip. Bovendien is dit toestel ook door EISA, waarvan FWD lid is, bekroond met de award '
EUROPEAN HT UNIVERSAL PLAYER 2013-2014'. Hier kan je de motivatie van de EISA-jury nalezen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.