Geluid

Review: Onkyo A-9000R

De A-9000R vind je dus niet terug in het ‘gewone’ gamma van Onkyo, maar wel in de Reference-serie van de fabrikant – een serie toestellen die voluit op de kritische hifiliefhebber mikt. Weinig verrassend kost deze A-9000R dan ook een stevige slok meer dan de versterkers die eerder de revue passeerden in het stereodossier in FWD48, maar daar zijn wel duidelijke redenen voor. 

Zo is de bouwkwaliteit van deze Onkyo echt waanzinnig goed – zelfs als je het hogere prijskaartje in gedachte houdt. De bodemplaat is zwaar uitgevoerd, de aluminium behuizing voelt solide en uitermate goed gedempt aan, en de connectoren en bedieningselementen zorgen van bij het eerste contact meteen voor een kwaliteitsindruk.

Tel daar nog een knoert van een trafo en een dual-mono opbouw voor de eindversterker bij, combineer ze met de riante afmetingen van de behuizing – deze Onkyo is ruim 43 centimeter diep en 17,5 centimeter hoog – en je snapt waarom het gewicht van deze gigant maar net onder de 20 kilo blijft. 

Je ziet goed dat de A-9000R verwant is aan zijn twee grote broers, de M-5000R en P-3000R, een prachtige eindversterker met in het oog springende VU-meters en een zeer capabele voorversterker. Onze recensie van deze twee hoogvliegers kan je overigens lezen door hier te klikken.

,

Net als de EISA-award winnende Pioneer A-70 (lees hier de test) is deze A-9000R geen klassieke stereoversterker, want naast een analoog luik heeft deze Onkyo ook een DAC aan boord. Of beter: twee DAC’s, want de A-9000R gebruikt één Wolfson WM8742-chip per kanaal voor een nog nauwkeurigere D/A-conversie.

Ook wat de aansluitingen betreft gaat de A-9000R een stap verder dan zijn concurrenten: zo zien we naast de bekende optische en coaxiale digitale ingangen niet alleen een USB-ingang (type B), maar ook een AES/EBU-ingang – een eerder zeldzame aansluiting die je normaal gezien alleen op ‘exotisch’ geprijsde apparatuur ziet.

Tel daar nog een dubbel paar speaker- terminals in WBT-stijl bij, drie analoge cinch-ingangen, een phonostage voor MM- en MC-elementen, een lijn- uitgang, pre-out en main in, en je hebt een uitzonderlijk flexibele stereoversterker in handen.

En dan hebben we het nog niet eens over de ‘onzicht- bare’ extra’s gehad. Via het menu van de Onkyo kan je immers ook enkele zaken elektronisch instellen, bijvoorbeeld de volumeregeling van de hoofdtelefoon- uitgang of het niet tonen van ongebruikte ingangen bij de bronselectie. 

,

Bij zo’n uitgebreid aanbod mogelijkheden verwacht je ook de nodige knoppen op het frontpaneel, maar die lijkt Onkyo in eerste instantie achterwege gelaten te hebben ten voordele van een erg cleane look. Op de voorzijde staan immers alleen een stand-by knop, een grote, lekker gedempt werkende volumeknop en een kleine draaiknop waarmee je door de ingangen bladert.

Een klein (dimbaar) display geeft de bronselectie en het  volume aan, terwijl je met de klassieke kantelschakelaar voor de ‘Direct’-stand de toonregeling kan omzeilen.

De bedieningstoetsen voor die toonregeling zitten – net als de balans, set-up en aan/uit-knop – slim verscholen achter een solide, uitklapbaar paneel, zodat ze alleen in het zicht staan wanneer je ze nodig hebt.

Het enige mindere kantje aan de bediening is dat er zowel op de versterker als op de (verder prima uitgevoerde) remote geen mogelijkheid is om rechtstreeks naar de gewenste ingang te gaan, zodat er wat meer toetsaanslagen nodig zijn om bij de bron van je keuze te belanden. 

,

Met een vermogen van ‘maar’ 75 watt per kanaal lijkt de A-9000R niet zo enorm af te wijken van de andere geïntegreerde versterkers in deze test, maar in de praktijk gaat er aanzienlijk meer autoriteit uit van de Onkyo. Dat dankt de A-9000R ongetwijfeld aan de stevige stroomreserves die hij in huis heeft. Alles lijkt net wat moeitelozer te gaan, terwijl er een zekere rust in het geluid zit die ons erg bevalt.

Die rust hoorden we ook bij de Denon PMA-1510AR (hier getest), die net als deze Onkyo eerder beschaafd-analytisch uit de hoek komt. Maar de Onkyo komt minder ingetoomd over, terwijl hij ook meer details laat horen laat horen door onze JBL’s.

Daardoor is de A-9000R ook bij wat lagere volumes genietbaar, al speelt de speakerkeuze daar natuurlijk ook een belangrijke rol in.

Tel bij die sterke punten nog een prima presterende DAC op – lekker gedetailleerd, niet al te flatterend voor slechte opnames maar minder streng klinkend dan het digitale luik in de Pioneer – en je mag gerust spreken van een indrukwekkende versterker die z’n wat hogere prijskaartje perfect weet te verantwoorden.

,

Kortom, de Onkyo A-9000R biedt een erg mooie middenweg voor wie van een verfijnde en beheerste weergave houdt die bulkt van het detail, of zijn oog heeft laten vallen op een setje minder makkelijk aan te sturen speakers. 

De Onkyo A-9000R was in het dossier rond betere stereoversterkers in FWD 48 de Beste Keuze.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.