Hoewel we hier bij ZDNet altijd veel aandacht besteden aan topmodellen als de iPhone of Galaxy S, zijn die toestellen niet voor iedereen weggelegd. Wie naar zijn portemonnee kijkt, en dan een telefoon van 650 euro in de etalage ziet liggen, is niet altijd bereid of in staat om een flinke hap uit hun budget uit te nemen voor dat nieuwe speeltje.
Tot voor kort kwam je aan de onderkant van de markt daarom pijlsnel uit bij een Android-toestel. We zijn de afgelopen jaren doodgegooid met goedkope Google-telefoons, maar lang niet al die modellen zijn even gebruiksvriendelijk of stabiel als mensen zouden willen.
Vaak bezuinigen fabrikanten op het schermpaneel, waardoor je in vol daglicht nauwelijks kunt zien wat er op de display gebeurt. De camera is een drama en door een tegenvallende processor laat de algehele ervaring te wensen over.
Microsoft wil in alle segmenten van de smartphonemarkt een rol spelen en daarom hebben we in de afgelopen maanden steeds meer betaalbare Windows Phone 8-toestellen zien uitkomen van bedrijven als Nokia, Huawei en HTC.
Ik keek reikhalzend uit naar de Lumia 620; niet alleen vanwege het feit dat dit een van de goedkoopste Windows Phone 8-telefoon van het moment is, maar ook omdat ik nieuwsgierig waswelke extra’s Nokia zou afvaardigen van de duurste toestellen in de Lumia-lijn. Het heeft bovendien met de Huawei Ascend W1, die we begin deze maand recenseerden, een fikse concurrent gekregen die gevoelig goedkoper is.
Het Intertoys-gevoel
Zo op het eerste gezicht is de Lumia 620 een toestel dat niet zou misstaan in de plaatselijke speelgoedwinkel. De glibberige behuizing van hard plastic is uitgevoerd in verschillende felle kleuren, waarbij Nokia heeft gekozen om de schermrand een andere kleur te geven dan de rest van de telefoon.
De combinatie van gifgroen en felgeel, zoals in het geval van ons testtoestel, is er een waarvan je moet houden. Over smaak valt niet te twisten, al heeft de eerder besproken HTC One S een wat meer klassieke uitstraling dan deze kleurexplosie.
Over kleuren gesproken: die komen uitstekend tot zijn recht op de 3,8-inch ClearBlack WVGA-display (800 x 480 pixels) die Nokia in de Lumia 620 heeft gestopt. Het zwart is een mooi diep zwart en hoewel je soms met pixelvorming te maken krijgt (246 ppi), heb ik op de keper genomen een erg positieve indruk van de display.
Een kleiner scherm betekent natuurlijk ook een kleiner virtueel keyboard. Ik had niet veel moeite om de juiste letters te vinden, maar mensen met grote handen zouden wel eens kunnen ploeteren op deze kleine Lumia.
,
Mollige dwerg
Na de kolossale Lumia 920 in handen te hebben gehad, voelt de 620 aan als een dwerg. Hij is nog net een maatje kleiner dan de Lumia 800, het eerste toestel dat werd uitgebracht met Windows Phone. Net als zijn grotere broer is de goedkope Nokia aan de bonkige kant, maar ligt toch lekker in de hand.
We moeten wel waarschuwen dat de plastic behuizing aan de glibberige kant is, waardoor hij makkelijk uit je hand kan glijden. Aan de andere kant: de Lumia 620 is best een taaie rakker, die beter tegen een valpartij kan dan een iPhone 5 of Sony Xperia Z.
Het kleinere formaat betekent helaas ook een kleine batterij (1.300 mAh). Die is weliswaar verwisselbaar, maar ik hield het toch een stuk langer uit met de HTC 8S. Toch zou ik niet zover willen gaan om het batterijleven slecht te noemen.
Anders zijn op Windows Phone is niet makkelijk
Terwijl Android-makers er alles aan doen om hun toestellen te onderscheiden met eigen softwareschillen (Sense, Xperia TimeScape) zijn de mogelijkheden voor Windows Phone vaak uiterst beperkt.
Na het bespreken van een aantal Windows Phone 8-toestellen valt er daarom eigenlijk al snel nog weinig te zeggen over het besturingsssysteem zelf.
Wat ik toch zeker wil aanstippen: Windows Phone 8 loopt als een trein en dat is in het geval van deze budget-Lumia niet anders. De navigatie door de kenmerkende programmategels verloopt enorm vloeiend, al kreeg ik soms wel te maken met een nukkig startscherm of langzaam opstartende apps.
Ook tijdens het surfen merk je dat de Lumia 620 zijn mannetje staat. Webpagina’s in IE10 laden vloeiend en ik merk geen schokkerige paginaovergangen tijdens het scrollen of zoomen. Dat heeft alles te maken met de 1 Ghz Snapdragon S4-dualcoreprocessor die Nokia in de Lumia 620 heeft gestoken.
Het werkgeheugen ligt met 512 MB de helft lager dan de meeste duurdere toestellen, maar dat zit alleen in de weg als je meerdere zware apps tegelijk wilt gebruiken.
Nokia als kerstman
Ondanks het feit dat Windows Phone 8 zelf eenheidsworst is, weet Nokia met zijn uitdijende appportfolio werkelijk meerwaarde toe te voegen aan zijn Lumia-lijn. Je vindt zoal het uitstekende Nokia Maps (met offline navigatie), Nokia OV (openbaar vervoer), Nokia City Lens (uitstapjes) en Nokia Drive (voor deur-tot-deur navigatie in de auto).
In tegenstelling tot de bloatware die je vaak tegenkomt op Android-toestellen zijn bijna al deze apps op zijn minst nuttig en kunnen bovendien makkelijk worden verwijderd.
Nokia is niet gestopt bij de apps en heeft ook een camera toegevoegd aan de voorkant van het toestel.
Hoewel het hier om een VGA-exemplaar gaat, is dat ongehoorde luxe voor een smartphone van die prijs.
,
Ter illustratie: op de HTC One S, die toch zeker een paar tientjes duurder is, zul je zo’n camera niet aantreffen. Je treft ook de draadloze NFC-techniek aan, wat zeker geen vanzelfsprekendheid is op toestellen in deze prijsklasse.
Een aanvullende extra is de ingebouwde luidspreker, die volgens Nokia maximaal tot 100 decibel geluid kan afspelen. Ik kan niet zo goed beoordelen hoe dat zich verhoudt tot andere toestellen, maar luid is het zeker. Ik zeg er meteen bij dat de kwaliteit op het hoogste niveau niet om over naar huis te schrijven is.
Laten we ook vooral de microSD-uitsparing niet vergeten, waarmee je het opslagvermogen van de Lumia 620 kunt uitbreiden. Zelfs zonder extra geheugen is de standaard 8 GB opslag voldoende voor een redelijk aantal apps.
Je kunt niet alles hebben in het leven en daarom is de vijfmegapixelcamera een nogal middelmatig exemplaar. De kleurechtheid in de foto’s is redelijk en ruisvorming is beperkt gehouden, maar verwacht niet dat je hier in het oog springende opnamen mee gaat maken. Wel vind ik de toegewijde cameraknop het vermelden waard, al zit er toch merkbare vertraging tussen afdrukken en vastleggen.
Conclusie
Windows Phone 8 biedt weinig ruimte om je smartphone naar wens in te stellen, zoals je dat kunt doen bij Android. De appwinkel mist nog altijd een aantal essentiële apps die je op andere platforms wel vindt. En multitasken is een toekomstdroom op het mobiele besturingssysteem van Microsoft
Dat zijn echter klachten die te maken hebben met het besturingssysteem en zullen de doorsnee smartphonegebruiker worst wezen. Want voor de kwaliteit die de Lumia 620 te bieden heeft, is dit toestel een enorm voordelig visitekaartje, dat heel wat mensen zal bewegen om Windows Phone toch eens uit te proberen.
En daar is het zowel Nokia als Microsoft juist om te doen.