Vorig jaar zagen we bij de (voormalige) collega’s van Shoot al een Nokia-smartphone met 41 megapixels op het bureau liggen. Dat was de Pureview 808, een telefoon propvol camerasnufjes maar helaas ook uitgerust met het op rust gestelde Symbian-besturingssysteem. En hoewel onze interesse wel geprikkeld werd, was het gedachte van met die software te worstelen – Symbian waren we al in 2006 hartstikke beu – een te grote afknapper.
,
Maar wie stormt daar het podium op? Jawel, de Lumia 1020, een smartphone die je kan beschouwen als een stevige reboot van de Pureview 808. En die tweede poging mag je heel serieus nemen.
Het uiterlijk van de Lumia 1020 past helemaal in het Lumia-verhaal, met een designtaal dat zelfs na heel wat modellen even verfrissend als origineel is. In een wereld bevolkt door strakke iPhones en een resem quasi-identieke Android-telefoons blijven de guitige kleuren en afgeronde zijkanten van de Nokia’s iets dat uit de band springt. Toegegeven, ons enthousiasme voor de vormgeving wordt niet gevolgd door de massa. Het marktaandeel van de Lumia’s blijft nog altijd zeer bescheiden.
Dat heeft mogelijk te maken met het besturingssysteem: Windows Phone. Op dit moment klinkt ‘Windows’ voor de doorsnee consument even sexy als een blik sardientjes. Maar wij blijven er bij: Windows Phone is een prima besturingssysteem, dat veel toegankelijker is dan menige Android-smaken en in gebruik best efficiënt is.
Windows Phone-toestellen voelen ook zelden sloom aan, wat ook de hardware onder de motorkap, en dat kan je niet van alle concurrende platforms zeggen.
De keerzijde is wel dat powerusers die graag veel apps installeren toch tegen de grenzen van de interface zullen lopen. Op het hoofdscherm van Windows Phone nemen de iconen per app vrij veel plaats in, tenzij je opteert om de pictogrammen heel klein te maken. Heb je veel apps dan zit je dus gewrongen tussen een scherm propvol kleine icoontjes of een scherm waar je veel moet scrollen.
Op esthetisch vlak moet je ook houden van het gekleurde vlakkenspel waar de mensen van Microsoft tegenwoordig mee leuren. Een mooie toets is dat de hoofdkleur van de interface overeenkomt met de kleur van de behuizing (al kan je dit wel wijzigen als het te veel van het goede wordt).
Het aanbod apps bij Windows Phone telt inmiddels ook in de honderdduizenden, maar je mist soms toch oude getrouwen. Voor een AV-minnnende lezer is vooral de bescheiden ondersteuning vanuit de hoek van AV-fabrikanten een probleem.
Je Samsung-televisie per app bedienen, om maar iets te zeggen, kan je op je buik schrijven. In sommige gevallen zijn er wel alternatieve apps die een of andere dappere ontwikkelaar zelf gebouwd heeft, maar die kosten meestal wel wat centjes en volgen de eventuele updates aan de kant van het te besturen apparaat niet altijd.
Dat gezegd zijnde: video en muziek streamen kan probleemloos via DLNA. Nokia's Play To-app is op dat vlak een aanrader én gratis op de kop toe. Spotify en Deezer hebben beide prima apps op het Windows Phone-platform, en Microsoft pusht zelf zijn muziekdienst Xbox Music. Die integreert mooi in de interface, maar biedt niet zoveel als de grote concurrenten.
,
De Lumia 1020 is een krachtig telefoon, met een dualcore-processor aan 1,5 GHz, een Adreno 225 voor het grafische geweld en 2 GB werkgeheugen. Zoals reeds gezegd heeft Windows Phone zelden last van sloomheid, maar bij dit apparaat is daar sowieso geen sprake van.
Het minste wat je kan zeggen is dat Nokia – niet toevallig binnenkort eigendom van Microsoft – het design van de Lumia 1020 laat aansluiten bij Windows Phone. Ons testtoestel was knalgeel, wat veel minder verschrikkelijk is dan het klinkt. Meer zelfs, het oogt veel beter dan de gouden editie van de Galaxy S4 of de iPhone 5s. Wie het toch wat discreter wil: er zijn ook minder in het oog springende tinten, zoals zwart of wit.
Van ver oogt de Lumia 1020 als alle andere Lumia-telefoons, met een belangrijk verschil. Als je het neerlegt op een tafel, ligt het niet plat maar lichtjes hellend. Draai de telefoon om en je ontdekt meteen waarom: achteraan is er een grote cirkelvormige uitstulping die het apparaat naar boven duwt. Deze ring bevat de Zeiss-lens waar Nokia graag mee uitpakt en de optische stabilisatie die in de Lumia 920 (lees hier de test) al zijn waarde bewees.
,
Een telefoon dat helemaal rond fotografie en video draait, kan natuurlijk niet door het leven met slechts één camera-app. De Lumia heeft standaard er daarom drie aan boord: Camera (die zag je wellicht wel aankomen), Nokia Smart Cam en Nokia Pro Cam.
De laatste in het bijzonder is een showcase, maar wel eentje die je toegang geeft tot de geavanceerde mogelijkheden van de Lumia 1020. De interface van Nokia Pro Cam is heel intuïtief; door de rechterduim op het scherm verticaal te bewegen kan je mits wat training pijlsnel zaken als de ISO-waarde, witbalans, belichting en meer snel aanpassen. De app heeft trouwens een leermodus, waarbij fotografische concepten interactief worden uitgelegd. Goed gevonden!
Onderstaande foto – spijtig genoeg sterk gecomprimeerd door het CMS achter de FWD-website – toont aan dat je met de Lumia 1020 toch aardig wat controle kan behouden. Scherpstellen op de ketting zodat de bewegende achtergrond wat vager toont is iets dat moeilijk zou zijn voor vele camera's in smartphones.
De foto’s en video’s die de Lumia 1020 produceert zijn inderdaad van een hoog niveau, waarbij we als enige minpunt toch moeten opmerken dat de camera traag durft reageren. Het is natuurlijk handig dat je in de immense originele foto nog kan knippen, om achteraf een goede detail er uit te lichten. Omdat je kan spelen met ongelooflijk veel megapixels kan je vrij sterk inzoomen op zo'n detail.
Overigens beschik je nooit over de volle 41 megapixel die Nokia belooft, maar is er 'slechts' effectief 38 megapixel beschikbaar. Wat nog altijd waanzinnig veel pixels zijn om in zo'n kleine verpakking te stoppen. Tenzij je in de Pro-app aan de slag gaat, zal de Lumia 1020 trouwens gecomprimeerde beelden van 5-6 megapixel afleveren. De software van de Lumia 1020 slaagt er er wel in om beelden in minder goede lichtomstandigheden toch wat helderheid en kleur te geven. Ruis is echter bij momenten zeer aanwezig.
Nokia heeft voor wie veel fotografeert een vrij handige cover beschikbaar. Die bevat niet enkel een extra batterij, maar maakt door zijn fototoestelvorm het nemen van kiekjes heel wat handiger. Deze Camera Grip heeft bovendien een vatting voor een statief!
,
Omdat Windows Phone-apparaten een sterk gelijkende gebruikservaring hebben, kan je stellen dat de Lumia 1020 zichzelf eigenlijk enkel onderscheid door het fotografie-aspect. Ben je daar niet in geïnteresseerd, kan je beter opteren voor de gelijkaardige Lumia 925 (lees hier de test). Die is bijna 200 euro goedkoper en ook wat lichter, zonder een veel kleiner scherm te bezitten.
Samengevat: dit is eentje voor fotoliefhebbers dat naast een uitstekende camera (voor een smartphone) verder een stevige smartphone willen, en het niet erg vinden een iets forser en zwaarder (158 gram) apparaat op zak te hebben. Vaak naar de camera grijpen heeft ook een merkbaar effect op de batterij, en de losse batterijgrip is voor fervente fotografen daarom een aanrader.