Geluid

Review: Monitor Audio AirStream WS100

De AirStream WS100 is een compacte 2.0-luidsprekerset die bestaat uit twee kubusvormige satellietspeakers. Niet zomaar de eerste de beste speakers, want de vierkante blokjes van 12 bij 12 centimeter zien er heel wat fraaier uit dan we gewend zijn bij dit soort sets.

Het design doet strak en stijlvol aan, en ook de afwerking van de behuizing maakt een uitstekende indruk. Tel daar nog het aanzienlijke gewicht bij van beide speakers – haast twee kilogram per stuk – en je krijgt al snel het gevoel dat je een echt ‘premium’ product in handen hebt.

Eveneens opvallend zijn de rubberen voetstukjes waarop de speakers schommelgewijs leunen. Met een eenvoudige handbeweging kan je de kubussen daardoor zo’n 30 graden achterover laten leunen, zodat het geluid perfect op je oren gericht kan worden wanneer je dichtbij zit – bijvoorbeeld aan een bureautafel achter je computerscherm. 

,

Waar je bij de meeste compacte draadloze luidsprekers een resem kabels in de verpakking vindt, blijven die bij deze Monitor Audio-set grotendeels achterwege. En daar is ook een goede reden voor: je hebt ze simpelweg niet nodig.

De AirStream WS100 is in de eerste plaats een draadloze luidspreker, die via de meegeleverde USB-dongle zijn deuntjes ontvangt. Naast de stroomkabel heb je alleen de meegeleverde systeemkabel nodig om beide speakers met elkaar te verbinden, eventueel vergezeld van de origineel vormgegeven remote om alles van op afstand te bedienen. Al kan je net zo goed de twee knopjes op de zijkant van de hoofdspeaker gebruiken.

De dongle plug je gewoon in een vrije USB-poort van je computer, waarna hij een draadloze link legt met de speakers. Er is niet eens extra software voor nodig, al moet je de dongle en speakers wel even ‘pairen’ – een eenvoudig karweitje.

Wie echt tuk is op kabels hoeft trouwens niets te vrezen: op de achterkant van de WS100 zit een 3,5 millimeter stereo-ingang, zodat je ook je smartphone of tablet kan aansluiten.
 


,

Die aanpak-met-dongles lijkt op het eerste gezicht meer beperkingen met zich mee te brengen dan bij pakweg een stel Bluetooth-speakers het geval is, aangezien de dongles alleen met een pc gecombineerd kunnen worden. Maar net dankzij die dongle biedt deze Monitor Audio-set een paar mogelijkheden die hem onderscheiden van de concurrentie.

Zo kan je de AirStream WS100 inzetten voor multiroomgebruik, aangezien één dongle maar liefst vier luidsprekersets kan aansturen. En aangezien het zendbereik in de praktijk heel wat hoger is dan de door Monitor Audio aangegeven tien meter – we halen makkelijk twintig meter zonder dat het signaal wegvalt – zitten er weinig praktische beperkingen aan vast.

Het omgekeerde principe geldt trouwens ook: één luidsprekerset kan aan maximaal vier dongles worden gekoppeld, zodat meerdere pc’s als audiobron ingezet kunnen worden (multisource).
 


,

Voor de draadloze transmissie van het audiosignaal maakt Monitor Audio gebruik van de SKAA-codec, die toelaat om muziek (weliswaar met ‘lossy’ compressie) te versturen in 16-bit/48 kHz-formaat. Dat moet een optimale geluidskwaliteit garanderen, met minimale vertragingen en zonder de typische beperkingen die we met draadloze audio associëren.

Daarnaast komt ook de hifi-achtergrond van het Britse merk duidelijk tot uiting wanneer je naar opbouw van deze set kijkt, met op maat gemaakte C-CAM-drivers (2x 75mm en 2x 19mm) die elk door hun eigen klasse-D versterker worden aangestuurd – goed voor een totaal vermogen van 30 watt per kanaal. Een geavanceerde DSP (digital sound processor) en hoogwaardige DAC’s (digital-to-analog converter) waken verder over de geluidskwaliteit.

En dat is er ook aan te merken, want de AirStream WS100 klinkt uitstekend. Ondanks de relatief kleine afmetingen zetten deze speakers een erg mooie laagweergave neer – diep en strak, zonder het typische ‘boom’-effect dat je weleens hoort bij PC-speakers. In het mid en hoog zit ook aardig wat pit en detail, terwijl de lossy compressie niet meteen voor een duidelijk hoorbare vermindering van de geluidskwaliteit zorgt.

Tel daar nog bij dat er aardig wat volume uit deze kleine rakkers komt, en je hebt aan de Monitor Audio AirStream WS100 een volwassen presterende all-rounder die in heel wat situaties tot z'n recht komt.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.