Geluid

Review: LG ND8520

Speakerdocks lijken wat uit mode te vallen, nu dat Apple zijn nieuwe iPads en iPhones uitrust met een nieuwe connector die niet compatibel is met de oude aansluiting met dertig pinnen. Toch zijn er nog voldoende mensen met een ‘oude’ iPhone, iPad of iPod Touch in deze wereld, en voor hen is er deze ND8520.

Naar speakerdocknormen is het vrij groot, en zeker niet een apparaat om weg te moffelen. Integendeel, LG gaat voor een gewaagd design dat een sterk love it or hate it-gehalte heeft. Het is een kubus, maar eentje die lijkt samengesteld te zijn uit verschillende kleinere kubusvormen die niet perfect passend zijn.

Daardoor doet het wat denken aan een defecte Rubik-kubus, of misschien wel het ruimteschip van de Borg uit Star Trek: The Next Generation. En dit allemaal in het glanzend zwart. Een apart aspect is dat onder een van de kubuszijdes een scherm is geplaats, waarop – een beetje retro, dit – informatie verschijnt in gloeiende rode letters.

Het is opzettelijk wat onscherp en oogt wat als een led-alarmklok. Het schermpje is echter touch-gevoelig. Door in de onderhoeken te drukken bijvoorbeeld, stel je het volume in. En door horizontaal te vegen spoel je voor- en achteruit. Het werkt prima, al vrezen we wel dat het schermpje na een verloop van tijd snel vuil gaat worden.

,

Maar genoeg over de vorm, wat kan het ding? Wie niet wilt docken of geen Apple-telefoon heeft, kan gelukkig nog wel aan de slag met de ND8520. Je kan immers muziek streamen via Bluetooth of Airplay, of een speler met een kabeltje verbinden aan de achterkant.

Wie dat wil, kan zelfs naar FM-radio luisteren – zolang hij achteraan maar de antennekabel bevestigt. Mogelijkheden zat, dus, en dat maakt deze LG lekker future-proof.

We hadden wat moeilijkheden om de ND8520 te laten verbinden met ons WiFi-netwerk, maar na drie keren de configuratieprocedure te starten lukte het wel. Daarna konden we probleemloos via Airplay muziek streamen. Opteer je voor Bluetooth, dan is er een handige LG-app beschikbaar voor iOS of Android om de zaak in goede banen te leiden.

De app dient echter niet enkel om muziek via Bluetooth te streamen. Zelfs al is er een iPod gedockt of werk je via Airplay, dan functioneert de app als afstandsbediening. Je kan dan onder andere het volume regelen of een muziek-effect inschakelen.

In de doos is er trouwens een klassieke remote voor wie zijn smartphone liever niet als afstandsbediening ziet.

,

De klank die uit de ND8520 is relatief zuiver en vervormd niet gauw, ook niet als je de dock luid zet. Bij hogere volumes hoor je de bassen wel heel uitdrukkelijk, evenals de hoge tonen. De midtonen blijven dan echter wat achter, wat misschien een warmer gevoel geeft maar bij sommige mensen weinig gedetailleerd zal overkomen.

Dat gezegd zijnde presteert de ND8520 zeer behoorlijk voor een speakerdock van minder dan driehonderd euro, en is zeker geen slechte keuze als tweede muziekinstallatie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.