Beeld

Review: LG 84LM9600

Het blijft even slikken als je naast een 84-inch televisie staat. De beelden staan levensgroot voor je en een 40-inch televisie heeft plots iets weg van een piepkleine monitor. We testten dit toestel uitzonderlijk in de lokalen van LG in Mechelen, en daar zijn we echt wel blij om. Met een gewicht van 68 kilogram, en zelfs 80 kilo als je de voet meerekent, is deze gigant namelijk geen lachertje om op te stellen.

Laat het slanke profiel van amper 4 centimeter je dus niet bedriegen, deze LG heeft een stevige ondergrond nodig. Ook het zichtbare deel van de voet oogt elegant en licht dankzij de lintvorm. De televisie draait vlot naar links en rechts, maar zoals bij alle schermen van dit formaat kan het geheel behoorlijk wiebelen als je er wat fel aan trekt. Echte zorgen om de stevigheid maken we ons niet, maar je houdt experimenterende kinderhanden dus wel best uit de buurt.

Het kader is volledig afgewerkt in geborsteld metaal. Met een dikte van ongeveer 2 centimeter is het ook iets breder dan we gewoon zijn. We hadden het liever nog iets smaller gezien, maar het stoort de kijkervaring absoluut niet.

Net zoals zijn ‘klassieke’ broertjes beschikt de LM9600 over een ruime selectie aansluitingen, die allemaal prima bereikbaar zijn en handig opgesteld staan. Je kan dus perfect voor wandmontage kiezen.

LG levert bij deze mastodont overigens de traditionele remote én de ‘Magic Remote’. Met die laatste bedien je de televisie heel eenvoudig door naar het scherm te wijzen en te klikken.

De bediening is intuïtief en je leert de cursor accuraat besturen op nauwelijks een kwartiertje tijd. De Magic Remote werkt overigens in alle LG-menu’s, nog een factor die het gebruik ervan bijzonder aantrekkelijk maakt.

De menu’s zelf laten een vlotte navigatie toe en zijn erg overzichtelijk, al zal je de eerste keer misschien wel overdonderd worden door het enorme aanbod.

,

Een 4K-scherm biedt een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels, oftewel vier keer meer dan een Full HD-scherm. Om die aan te sturen, had LG in zijn testopstelling een 4K-beeldgenerator met een prachtige selectie clips aangesloten via HDMI. Een jammere noodzaak, want vandaag is er geen enkele bron voorzien op 4K-materiaal.

De beelden tonen echter wel het absoluut verbluffende potentieel van 4K. Of het nu close-ups zijn van prachtig opgemaakte modellen, een schermvullend zicht op de kathedraal van Milaan of een vergezicht van de Mont Sint Michel, de beelden zijn haarscherp. En wat meer is: zelfs op dit 84-inch schermformaat moeten we tot op ongeveer één meter van het scherm komen om de pixels te kunnen zien.

Tijdens onze testen zaten we op nauwelijks twee meter van het scherm en dat stoorde geen moment.

Tot er een echte standaard en een distributiemedium is voor 4K, zal de consument het moeten stellen met Blu- ray en DVD als content. Een reden te meer voor ons om ook die prestaties te bekijken. De 84LM9600 levert alvast een excellente beeldverwerking.

De de-interlacing en detectie van verschillende film- en videoframerates is erg goed, zodat trapvorming op diagonale lijnen heel beperkt is. Ook de ruisonderdrukking zorgt voor erg goede resultaten met beeldmateriaal van op DVD, maar ze is iets minder uitgesproken met Blu-ray-content.

Daar blijft steeds een minimale hoeveelheid ruis zichtbaar. Scaling is natuurlijk een van de belangrijkste eigenschappen van een 4K-scherm. Alle content moet immers upscaling ondergaan. Gelukkig doet de LG dat uitmuntend. Met behulp van ‘Superresolutie’ kan je de beelden zelfs nog iets aanscherpen, maar dat is vooral zichtbaar met DVD’s. Op Blu-ray lijkt het effect ons zo subtiel dat het nauwelijks merkbaar is. 

De bewegingsscherpte scoort goed, maar zeker niet perfect. Er blijft – ongeacht de TruMotion-instelling – steeds een licht wazige rand aan bewegende voorwerpen zitten waardoor er wat detail verloren gaat. Panbeelden worden wel zeer vloeiend gemaakt, maar dat veroorzaakt ook zichtbare artefacten.

Bij zo’n reusachtig scherm verwacht je misschien een Full LED-achtergrondverlichting, maar LG opteerde voor Edge LED. Tot onze verbazing blijkt de uniformiteit heel behoorlijk: er is milde ‘clouding’ zichtbaar, maar daar heb je in de praktijk nooit last van.

 

,

Drie dingen vallen ons wel onmiddellijk op. Het scherm heeft een zeer matige zwartwaarde. Met behulp van ‘lokale dimming’ verbeter je dat gevoelig, maar dat brengt dan weer zijn eigen problemen mee. Je kan namelijk perfect de dimming aan het werk zien. In donkere scènes met een paar heldere voorwerpen zie je de boven- en onderrand rond dat voorwerp duidelijk mee oplichten.

Tot slot heeft het scherm een eerder beperkte kijkhoek, zowel horizontaal als verticaal. Je verliest al snel contrast, en vanuit een hoek van 45 graden is de local dimming bijna storend zichtbaar.

De basisprestaties van het scherm zijn goed. Om de matige zwartwaarde te compenseren is de helderheid iets te laag ingesteld, waardoor je wel wat zwartdetail verliest.

LG kiest ook een iets te hoge gammawaarde, die het contrast wat benadrukt. Het kleurbereik is prima, maar de kleurtemperatuur is wat te koel ingesteld. Opmerkelijk is ook dat het scherm erg gevoelig is voor ‘kleurbanding’. Bij zachte gradaties zie je soms duidelijke banden van kleuren.

LG gebruikt passieve 3D-oplossingen en die krijgen door het 4K-paneel nog een kleine boost. Net zoals bij actieve oplossingen krijg je nu echte Full HD 3D-beelden te zien, in tegenstelling tot bij traditionele Full HD-panelen waar je de helft van de verticale resolutie verliest met een passieve oplossing.

De technologie heeft wel nog steeds een beperkte verticale kijkhoek, dus een goede opstelling van de tv blijft cruciaal. Zorg ervoor dat het centrum van het beeld op ooghoogte staat of er net boven. Dat beperkt overigens ook de algemene kijkhoekproblemen.

,

Als we deze LG een uitgesproken zwak punt moeten aanwrijven, dan is het wel het geluid. Dat is ondermaats en kan enkel maar teleurstellen naast zo’n prachtig beeld. De klank is dun en gespannen, met een ontstellend gebrek aan lage tonen. Wie deze televisie in huis haalt, doet er dus goed aan om meteen ook een degelijke geluidsoplossing aan te schaffen.

Aan het algemene platform is niets gewijzigd en in dat opzicht biedt deze blikvanger van LG exact hetzelfde als bijvoorbeeld een LM760. Een volledige set digitale tuners, inclusief satelliet, staat in voor de tv-ontvangst. Opnemen of live-tv pauzeren is eveneens mogelijk wanneer je een harde schijf aansluit via USB – vooropgesteld dat het over een ongecodeerde bron gaat.

De uitstekende mediaspeler baant zich een weg door zowat alle mogelijke mediaformaten. Helaas, wie dacht via USB of DLNA een 4K-video te bekijken komt van een kale reis terug. Die bestanden worden niet ondersteund, LG kon ons voorlopig niet zeggen of dat in de toekomst wel mogelijk zal zijn. 4K-foto’s kan je wel bekijken.

Voor een echte mediabibliotheek vertrouw je op Plex. Met een optionele camera kan je Skypen en dankzij het Smart TV platform heb je toegang tot een uitgebreide selectie webdiensten.

,

Heel opvallend is dat je op dit scherm werkelijk elke fout in het bronmateriaal ziet. Net zoals we vroeger waarschuwden voor de teleurstellende resultaten die analoge tv oplevert op een 50-inch Full HD-televisie, moeten we dat nu doen voor deze reus.

Maar de lat wordt hoger gelegd: ook DVD ’s vallen nu door de mand. Het beeld blijft goed, maar tenzij je ver genoeg zit zie je werkelijk alle fouten. En geloof ons: die zijn er, zelfs bij een goed gemasterde DVD.

Veel beter wordt het met Blu-ray. Het is echt een echt plezier om vlak bij zo’n reuzenscherm te zitten en alle detail van de film te zien. Films zoals Alice In Wonderland, met een zeer gedetailleerd en kraaknet beeld, zien er haarscherp uit. Maar ook films met een uitgesproken filmkorrel zoals Kill Bill zien er nog steeds waanzinnig goed uit.

De toegangsprijs tot de 4K-club blijft wel pittig, om niet te zeggen peperduur. Voor die prijs verwachten we eigenlijk betere prestaties, maar de ‘early adopter’ betaalt nu eenmaal iets meer. En tot de dag dat 4K-content beschikbaar is, blijft dit natuurlijk ook een echt status- symbool.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.