Geluid

Review: KEF E305

Wie gaat shoppen voor een surroundspeakerset om te combineren met een AV-receiver, heeft keuze genoeg. In een vorige FWD-editie bekeken we bijvoorbeeld eentje van Jamo, maar nagenoeg elk mainstream audiomerk staat klaar om je eentje te verkopen.

Sommige surroundliefhebbers vermijden liever die kits, zeker als het gaat om meer door design geïnspireerde luidsprekers, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet het maximum aan kwaliteit bieden. Wat ons betreft is dat onterecht, en wat KEF ons instuurde bevestigt dat gevoel enkel maar. Met de E305 slaagt het Britse merk zelfs die negatieve bijklank compleet weg te werken, door een 5.1-totaalpakket met te bieden met highendish prestaties.

Aan de hand van de bijhorende foto bij dit artikel merkte je wellicht ook dat de E305 zeker niet echt een klassieke vorm heeft. Kortom, KEF wil hier een alles-in-één-pakket bieden dat én goed klinkt én acceptabel is voor partners en familieleden die niet houden van grote speakers in de woonkamer.

Het is een combo die alvast een EISA award in de wacht sleept. Wie trouwens de vorm nogal vertrouwd vindt, heeft geen ongelijk. De E305 kan je beschouwen als de opvolger van KEF’s KHT2005 en KHT3005.

,

De E305 omvat vier identieke satellietspeakers, een frontspeaker en een subwoofer. Het model dat wij testen is wit, maar KEF heeft ook een zwarte uitvoering voor wie het liever donker inziet. Wij zijn al blij dat de behuizing niet glanzend wit is, maar toch een tikkeltje dof. Naar ons gevoel straalt dat meer klasse uit.

De satellieten en front zijn stevige exemplaren met een zeker gewicht, ei-vormig en gemonteerd op aluminium, verstelbare stands. Dat geeft een zekere flexibiliteit bij het opstellen. Je kan bijvoorbeeld de front relatief laag (of hoog) plaatsen, en de behuizing wat naar boven (of onder) in te draaien.

Gelukkig is het zwaartepunt vrij laag gepositioneerd, mede door de kleine metalen voet, waardoor de satellieten in alle standen stabiel blijven.

Al is het raadzaam ze niet in bereik van kinderhanden te plaatsen; een stevige tik zou een satelliet wel eens doen omvallen. Toegegeven, misschien moet je gewoon alle dure audiospullen uit het bereik van de jongste familieleden houden…

Omdat de frontspeaker plat gemonteerd is op een stand, staat deze speaker in elk geval zeer solide. De standaardvoet die KEF levert voorziet dus dat je de satellieten op een hogere oppervlakte (zoals een kast) parkeert. Maar er zijn ook passende, grotere statief-stands beschikbaar, en de meegeleverde kleine stands kunnen ook aan de muur worden gemonteerd.

De metalen voet van de vijf speakers verbergt een uitsparing waarlangs je de luidsprekerkabel kan leiden naar de terminals. Die zijn best handig, van het type met een geveerde contact, zodat het koppelen van de kabels zo gebeurd is. Je kan je al inbeelden dat in ons testlab – waar het een komen en gaan is van speakers – zulke aansluitingen heel populair zijn. Voor thuisgebruik weegt het minder door, maar blijft toch een voordeel voor wie geen uren bezig wil zijn met bananenstekkers.

De actieve subwoofer is een geval apart. Het is een van die subs die eerder gemaakt is om in het zicht te zetten, dan discreet in een hoekje. Zeker de witte versie lijkt een reusachtig eierdopje, met een grote downfiring subwoofer. Onderaan ook enkele knoppen (voor faseverschuiving en bass boost), en aansluiting voor de line-kabel.

Kortom, de E305 is een mooie verschijning dat zeker in een modern interieur best okay zal ogen. Met de juiste bekabeling kan je met de KEF’s zelfs een heel discrete opstelling maken.

,

Onze testopstelling bestaat uit een gloednieuwe Sony STR-DN1040, met een Blu-rayspeler, gestreamde video via een LG LM9600, Music Unlimited en Airplay als bronnen. Uiteraard doorlopen we na het uitpakken de kalibratie, op de autostand.

Surround is in de eerste plaats iets voor filmliefhebbers, dus werd de E305 ‘gedoopt’ met Oblivion, de SF-kaskraker met Tom Cruise. Dankzij de dromerige soundtrack van de Franse M83 meteen ook een goede test voor de muzikale kwaliteiten van de set. Voor wat meer actie gaan we te raden bij de nieuwste JJ Abrams’ Star Trek en de Mission Impossible-reeks, en ook een hoop muzikaal geweld mag niet ontbreken.

De satellieten gebruiken KEF’s Uni-Q-driver, die recent ook werd gebruikt in de goed ontvangen actieve X300-speakers. Het is dankzij die drivers dat de E305-set een heel gedetailleerde maar tegelijkertijd heel diffuse klank neerzet.

Dat is natuurlijk wat je wilt als je op zoek bent naar een ervaring die je compleet onderdompelt in de soundtrack van een film. Opvallend is dat de satellieten en de sub netjes bij elkaar passen, en elkaar goed complementeren.

Zelfs al staat het volume loeihard, nooit overheerst de gesloten sub of produceert het overdreven veel rumble. Kortom, er is veel controle en snelheid aanwezig. 

De keerzijde is wel je bij lage volumes relatief weinig merkt van de sub. Je kan dat compenseren door het te boosten, maar dan overheersen de lage tonen teveel als je dan toch de volumeknop een draai naar rechts geeft. 

,

Dat de E305 niet gericht is op bombast, is best wel verfrissend. Het is een surroundset met veel controle en behoorlijk wat detail, en van een zeer goede kwaliteit. Het levert geen explosieve ervaring – een Michael Bay-film knalt niet zoals bij sommige op actiefilms getunede sets, en dat zal bepaalde filmliefhebbers teleurstellen – maar wel een zeer aangename luisterervaring met genoeg body.

Dat de E305 uitstekende kwaliteit blijkt zeker als je rekening houdt met de prijs: hoewel duizend euro op eerste zicht voor sommige als een grotere investering overkomt, gaat het hier wel om een pakket met vijf speakers en een actieve subwoofer. Als je even over nadenkt, dan realiseer je dat de E305 heel wat biedt voor een zeer acceptabele prijs.

Het design is natuurlijk – zoals bij alle zaken die met smaak te maken hebben – puur persoonlijk, maar in onze woonkamer is het altijd welkom.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.