Geluid

Review: JBL Cinema SB200

Naarmate tv-bouwers meer en meer de nadruk leggen op een dunne behuizing, gaat het achteruit met de klank die uit een modale tv komt. Er zijn uitzonderingen op de regel, maar doorgaans zal zo'n flinterdunne LED-tv heel mager geluid produceren. Dat is niet een lepe truc van fabrikanten, maar gewoon basisfysica. Om goed geluid voor te brengen heb je een klankkast met zekere afmetingen nodig – en dat is zeker zo voor lage tonen.

Er zijn vele paden die je kan bewandelen om hier iets aan te doen, met als toppunt het installeren van een AV-receiver met bijhorende surroundluidsprekerset. Naargelang hoe gek je doet, kan je eindigen met tot elf speakers en een subwoofer of twee in de kamer.

Wie het wat subtieler aan wil doen, komt terecht bij een soundbar zoals de JBL SB200. Ook soundbars komen in vele maten en gewichten; deze SB200 is een eerder compact model dat je zowel kan ophangen als voor de tv plaatsen. Schouderklopje voor JBL dat ze een beugel meeleveren zodat je de speaker desgewenst meteen op de muur kan monteren.

,

De SB200 heeft bepaalde eigenschappen die het minder interessant zullen maken voor sommige consumenten. Het belangrijkste is dat er geen HDMI-aansluiting met ARC aansluiting is, zoals je bij duurdere soundbars wel vindt.

ARC maakt het mogelijk om een soundbar via HDMI met de tv te verbinden, zodat je het volume gewoon met de afstandsbediening van de tv kan regelen. Dat is bij de JB200 niet het geval; je zal altijd met de meegeleverde remote van JBL moeten werken. We spreken hier over een klein, plat ding dat alvast in ons huishouden regelmatig spoorloos verdween… Er is een mogelijkheid om de soundbar de IR-codes van de tv-remote aan te leren, maar het zal van je tv afhangen of je dan niet tegelijkertijd de ingebouwde speakers als de soundbar van volume laat veranderen. Meestal kan dat wel. 


Tegenover deze bedenking staat dat tv's van enkele jaren geleden niet beschikken over ARC, en dan is de JB200 wel interessant. De soundbar aansluiten kan via een optische kabel (een aanrader) of via een analoge cinchkabel.

Dat laatste kan nog nuttig zijn als je met een oudere televisie zit of de soundbar minder conventioneel wil gebruiken. Bijvoorbeeld om aan te sluiten op je pc, wat zeker een alternatief kan zijn voor een klassieke luidsprekersetje. Je zou ook de tv optisch kunnen aansluiten en een cd-speler analoog, en de soundbar gewoon ook gebruiken om muziek te beluisteren.

De SB200 is een van de groeiende groep soundbars uitgerust met Bluetooth, zodat je muziek vanaf een smartphone of tablet kan streamen. Zeker voor wie helemaal verzot is op Spotify op zijn telefoon zal dit handig vinden.

,

Het aansluiten en in gebruik nemen van de SB200 is kinderspel. Kabeltje aansluiten, op de remote de juiste invoer kiezen, en je bent vertrokken. Misschien ga je op de tv nog moeten aangeven dat het geluid niet via de ingebouwde speakers moet, maar via een externe luidsprekers.

Bij onze test-tv, een 55LM960V van LG, past de SB200 net als je hem voor het televisietoestel plaatst. Bij tv's met een bescheiden poothoogte – we denken bijvoorbeeld aan Samsungs ES8000-reeks of sommige Sony's – zou de soundbar misschien wel het scherm deels bedekken.

De SB200 is ontegensprekelijk een upgrade voor de meeste tv's. Een surroundgevoel zal je er niet aan overhouden, ondanks spitstechnologie van Harman, maar de klank die er uitkomt is wel krachtig. Het is voldoende luchtig zodat je stemmen goed verstaat en lage tonen toch goed tot hun recht komen.

Meer zelfs, de tweemaal 3 1/2 inch woofers en dubbele 1 inch tweeters zorgen voor een vrij gedetailleerd gevoel. Drijf je het volume op, dan komen de bassen pas echt uit de kast. En dat is zeker zo als je de bas-knop op de remote indrukt. Zeker bij actiefilms met stevige explosies is de filmbeleving met de JBL200 zonder twijfel groter dan als je met de ingebouwde speakers werkt. We zouden de JBL200 niet meteen kiezen om muziek te beluisteren, hoewel het wel kan. 

,

De SB200 is een redelijk geprijsde soundbar met een discrete uitstraling. Wie echt voor een stevige (virtuele) surroundervaring wil gaan, moet hoger gaan shoppen. Wie gewoon een goede en kwalitatieve boost aan zijn tv-geluid wil geven, zal met deze JBL gelukkig zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.