Mobile

Review: Huawei Ascend Mate

Huawei is een mobiele grootmacht en staat wereldwijd op plaats drie van de bestverkochte smartphones, achter Apple en Samsung. Toch is het merk nagenoeg onbekend in België. Sinds dit jaar wil Huawei echter ook ons landje veroveren met scherp geprijsde toestellen. De Ascend Mate is niet bepaald goedkoop, maar vergeleken met zijn grote concurrent, de Galaxy Note II, scheelt het toch meer dan 100 euro in Huawei’s voordeel.

,

Daarmee noem ik maar meteen dé grote concurrent van de Ascend Mate. Ik ben zelf een  voorstaander van een groot scherm, maar bij 6,1 inch durf ik me toch vragen te stellen. Een blik op de Mate doet alvast de wenkbrauwen fronsen, want hij ziet er op zijn zachtst gezegd gigantisch uit. Desondanks weegt hij minder dan verwacht en ligt hij prettig in de hand. De rubberachtige textuur aan de achterkant zorgt ervoor dat je de Mate steeds stevig vast hebt.

De eerste minuten met dit toestel vragen wat gewenning. De Ascend Mate met een hand vasthouden is uitgesloten, maar met twee handen moet je op zoek naar de juiste houding. Neem je het toestel hoog bovenaan vast of toch maar eerder onderaan?

De aan/uit- en volumeknop staan gelukkig tamelijk laag gepositioneerd aan de rechterkant. Huawei maakt trouwens geen gebruik van fysieke knoppen, waardoor je altijd naar de aan/uit-knop moet grijpen. De Mate is geen toonbeeld van elegantie, maar lelijk zou ik hem nu ook weer niet durven noemen. Saai, dat wel.

,

Van zodra je alle instelling hebt doorlopen, word je in een eerder vreemde Android-omgeving gegooid. Bepaalde elementen zijn herkenbaar, maar Huawei heeft zijn eigen schil drastisch aangepast. De grootste aanpassing is zonder twijfel het gebrek aan een zogenaamd app-luik via een specifieke knop. Alle apps worden op je startscherm geplaatst, samen met je widgets. Het resultaat laat een rommelige indruk na. Het lijkt haast alsof Huawei Apple wil nabootsen, maar dan met de toevoeging van widgets.

Zeker wanneer je Android gewoon bent, vraagt het de nodige tijd om aan dit systeem gewend te raken. Ik zie liever een apart app-luik waarin alle programma’s verzameld zijn, zodat ik zelf kan kiezen welke ik op mijn startscherm wil zetten.

Wat Huawei wel uitstekend voor elkaar heeft, zijn de vele thema’s aan boord van de Mate. In een handomdraai kan je het volledige uiterlijk van de Ascend Mate veranderen. Liever ronde icoontjes? Een ander vergrendelscherm? Of een heel ander thema dat onherkenbaar veel verandert? Huawei zorgt er op deze manier voor dat je veel minder snel je telefoon beu bent.

Na enkele maanden kan je overstappen op een ander thema, en het lijkt alsof je een nieuw toestel in handen hebt. Normaal moet je daarvoor zogenaamde launchers downloaden uit de Play Store, eventueel aangevuld met extra thema’s online. De andere fabrikanten mogen op dat vlak gerust eens goed naar Huawei kijken; het is absoluut een meerwaarde.

In onderstaand filmpje zie je de Emotion UI-schil aan het werk op de Huawei Ascend P2. Van dat toestel mag je binnenkort trouwens nog een uitgebreide review verwachten.

,

De eigenzinnige keuzes in de Android-schil van Huawei zijn gedurfd, maar helaas weet de Ascend Mate soms zelf niet wat voor een toestel hij is. Blijkbaar flirt je bij een 6,1-inch toestel met de grens waarbij Android zelf niet meer weet op wat voor een toestel het systeem draait. De ene app opent in een specifieke tablet-mode, de andere opent als klassieke smartphone-app.

In de Play Store van Google kan ik zelfs specifieke tablet-apps downloaden met de Mate, wat anders niet mogelijk is met een smartphone. Zo’n identiteitscrisis is niet ideaal voor een toestel dat als smartphone wordt bestempeld.

Als klap op de vuurpijl werkt de tabletweergave niet eens goed op de Mate. Het scherm is net iets te klein als tablet, waardoor ook tekst meestal te klein is of de lay-out van de app helemaal fout loopt. Helaas laat Google niet toe om manueel te kiezen in welke mode een app moet opstarten. Pech is pech.

Had Huawei dit toestel niet door kunnen geven aan Google om tablet-apps te blokkeren? Of gokken ze er net op dat de Mate kan dubbelen als mini-tablet?

Dat laatste doet hij trouwens absoluut niet. Zeven inch lijkt me toch het absolute minimum om als tablet door het leven te gaan.

De Huawei Ascend Mate (links) naast de LG Nexus 4 (rechts). Is dit toestel te groot voor een smartphone en te klein voor een tablet?

Diezelfde identiteitscrisis zien we opnieuw terug in de hardware van het toestel. In al onze benchmarks scoort de processor van de Mate bijzonder goed. Hij moet maar nipt wat toegeven op de Galaxy Note II op het vlak van pure prestaties, maar het verschil is amper merkbaar. Dankzij het royaal bemeten geheugen (2 GB RAM) laat de Mate zich op geen enkele hapering betrappen.

Huawei maakt trouwens volledig zelf zijn eigen processoren, wat ervoor zorgt dat de toestellen van de fabrikant gemakkelijk het volledige potentieel van de chip kunnen benutten.

Hoe goed de processor ook is, hoe slecht het grafische onderdeel presteert. De ontgoocheling was dan ook groot toen ik zelfs bij het eenvoudige Fruit Ninja merkte dat er iets mis was met de vlotheid van het beeld. De realistische graphics uit Real Racing 3 zijn zelfs niet mogelijk op de Ascend Mate, wat het spel onspeelbaar maakt. Het spreekwoordelijke addertje onder het gras dat bij elk goedkoper toestel aanwezig is?

,

Over de hele interface van Huawei kan je maar twee media-applicaties bespeuren. Eentje die opvalt, dankzij zijn naam weliswaar, is de app DLNA. Je wordt in vijf stappen wegwijs gemaakt in de werking ervan. In een mooi 3D-menu heb je de keuze uit foto, video en muziek. Alle media die je op het thuisnetwerk wil delen, moet je naar een centrale gedeelde map verplaatsen.

Klinkt vervelend, maar de uitvoering heeft Huawei gelukkig eenvoudig gehouden. Onder de tegel ‘Randapparaten’ vind je alle andere DLNA-compatibele toestellen in je netwerk, onderverdeeld in servers en spelers. Een verrassend complete en mooie app die spijtig genoeg wat verstopt zit in de map ‘Tools’.

Daarnaast pronkt AirSharing op het startscherm, waarmee je foto’s, muziek of video’s draadloos naar je tv kan streamen. 

,

Belangrijke factor bij een smartphone is de batterij, en daar scoort de Ascend Mate bijzonder goed in. Bij intensief gebruik haal ik bijna altijd een autonomie van twee dagen. Dat betekent Wi-Fi, bluetooth en 3G continu ingeschakeld. Hij scoort zelfs beter dan de Galaxy Note II, ondanks zijn grotere scherm. 

De Huawei Ascend Mate is een smartphone die soms denkt dat hij een tablet is. Voor deze adviesprijs krijg je echter wel veel waar voor je geld. Het grote 6,1 inch HD-scherm is prettig om naar te kijken en de soft-touch achterkant voelt prettig aan. Maar… past hij uiteindelijk in je broekzak?

Skinny jeans hebben geen kans, maar de Ascend Mate past verder in zowat elke broekzak. Enkel wanneer je gaat zitten kan je wel eens problemen hebben. Als liefhebber van grote smartphones merk ik wel dat de bovengrens van dit soort smartphones is bereikt. De Ascend Mate gaat daar net over. Groter is niet altijd beter, Huawei.

 

Specificaties:

 • 6,1 inch IPS+ LCD 1.280 x 720
 • Huawei K3V2 Quadcore 1,5 GHz
 • 2 GB RAM
 • Android 4.1.2
 • 8 MP, front 1 MP
 • 8 GB
 • 3G 42 Mbps
 • 4.050 mAh
 • 198 gram
   

,

RESULTATEN Huawei Ascend Mate Samsung Galaxy Note II
Vellamo Mobile Benchmark    
HTML5 (score) 1.629 1.809
Antutu Benchmark    
Score 15.530 18.226
RAM 2.422 3.308
CPU Integer 3.581 4.931
CPU Float-point 2.961 3.573
2D Graphics 875 1.501
3D Graphics 4.843 4.041
Database IO 540 555
SD card write (MB/s) 12 12
SD card read (MB/s) 19 >50
CPU frequency (MHz) 4x 1500 1.600
Geekbench    
Score 1.681 1.972
Integer 1.416 1.628
Floating Point 2.516 3.068
Memory 1.267 1.354
Stream 514 579
Quadrant    
Totaal 5246 5967
CPU 12544 14619
Memory 2943 5179
I/O 7882 7218
2D Graphics 500 772
3D Graphics 2362 2048
3DMark    
Ice Storm Extreme    
Ice Storm Score 1604 2494
Graphics Score 1332 2055
Physics Score 5623 9892
Graphics Test 1 7,4 7,4
Graphics Test 2 4,8 11,3
Physics Test 17,9 31,4
Demo 6,1 12,1
GL Benchmark 2.7    
T-Rex HD C24Z16 Offscreen 3,1 4,8
T-Rex HD C24Z16 6,4 6,7
T-Rex HD C24Z24MS4 gefaald 5,7
T-Rex HD C24Z16 Offscreen Fixed Timestep 4,3 4,6
T-Rex HD C24Z16 Timestep 7,7 6,2
Egypt HD C24Z16 2,1 17
Egypt HD C24Z16 Offscreen 23 18

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.