Geluid

Review: Harman Kardon SB30

Met een lengte van 116 centimeter is de SB30 breder dan de meeste tv’s, tenzij je over een televisie van meer dan 55-inch beschikt. Bij de bijna even fors geschapen Teufel Cinebar 51 THX vinden we dat contrast een beetje problematisch, maar bij de SB30 is de clash minder waarschijnlijk.

De soundbar is namelijk niet hoog of diep, waardoor ze heel slank overkomt. Deze soundbar combineren met een muurgemonteerde televisie lijkt hier minder een probleem. 

Vorig jaar won de SB30 nog een EISA Award. De uitleg waarom de Europese collega's deze soundbar beloonden met een prijs, vind je hier.

,

De SB30 wordt gebundeld met een draadloze subwoofer en is qua aansluitingen minimalistisch opgevat. In de meeste gevallen zal je ze via een optische kabel aan de tv koppelen, al kan dat ook coaxiaal of analoog. Schakelen kan tussen die drie ingangen, dus je kan ook drie verschillende bronnen aansluiten.

Opvallend gegeven aan de SB30: het is de enige soundbar die we recent bekeken in een massatest dat niet over een display beschikt. Toch geeft ze feedback over zaken als volume of de geluidsmodus, met multikleur-LED’jes die discreet achter de grille verwerkt zijn en eventjes oplichten als je een instelling verandert.

Goed gevonden, al mag je het meegeleverde spiekbriefje niet verliezen om de LED’s te ontcijferen. Het schakelen tussen de opties doe je via de onopvallende knoppen bovenaan of met de kleine remote.

De SB30 is op een paar minuten uitgepakt en geïnstalleerd. We laten eerst Mission Impossible: Ghost Protocol los op de soundbar, en horen – nadat we de sub juist afregelen – heel wat dynamiek in de klank. Ondanks het bescheiden formaat produceert de subwoofer relatief diepe en strakke bassen. Wel wegblijven van de hoogste Dolby-modus, want die normaliseert het geluid te veel.

Ook bij het beluisteren van live-registraties van Ray Charles en Tori Amos – allebei opnames van Montreaux, zij het op andere momenten – toont de SB30 zich vrij muzikaal. Klein minpuntje: af en toe komt er een licht gekraak uit de sub. Draadloos probleempje? 

,

Al bij al is de SB30 een subtiele verschijning. Zijn formaat en dertien speakers produceren een groots geluid. De sub mocht wat steviger en de prijs iets lager, maar al bij al is dit geen slechte deal. 

Opmerking: sinds het schrijven van deze review is de prijs van de SB30 gedaald van 899 naar 799 euro. Dat maakt de kritiek op de prijs minder scherp.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.