Geluid

Review: Fiio E11 Kilimanjaro

Via Digimania kregen we kort geleden enkele interessante hoofdtelefoonversterkers en DAC's toegestuurd van het Chinese merk Fiio. Er zijn heel wat positieve reacties te vinden over hun producten, dus we waren wel benieuwd hoe goed ze presteren. De E11 die hier aan bod komt is een instapper in het aanbod.

Dat merk je ook aan het uiterlijk van het apparaatje. De E11 is eenvoudig opgevat: het is een erg klein, vederlicht versterkertje dat je met de hoofdtelefoonaansluiting van je smartphone of tablet verbindt via een minijack-naar-minijack kabeltje. Je hoofdtelefoon sluit je vervolgens aan op de hoofdtelefoonuitgang van de Fiio E11, die je desgewenst met de meegeleverde rubberen bandjes aan je telefoon kan bevestigen. Fiio levert trouwens alle denkbare accessoires mee, inclusief een USB-kabeltje voor het opladen van de ingebouwde batterij.

Op de zijkant van de E11 zit een schakelaar voor high- en low gain (de versterkingswaarde) en een EQ-knop voor drie equaliserinstellingen die de laagweergave telkens wat sterker accentueren. De volumeknop wordt deels afgeschermd door een overkoepend kapje. Daardoor is de draaiknop iets minder goed bereikbaar wanneer je hem aan een telefoon vastmaakt, maar het zorgt er ook voor dat je het volume niet onopzettelijk verhoogd wordt wanneer je de kleine Fiio in je broekzak stopt. De presentatie, afwerking en bouwkwaliteit zien er overigens verrassend goed uit voor een versterkertje van deze prijs.

,

De E11, net zoals de duurdere E07, blijkt een leuk toestel te zijn in de dagelijkse omgang. De E11 heeft weliswaar enkele minder praktische kantjes – je kan hem niet gebruiken terwijl de batterij laadt, en dat duurt zo’n 3 uur – maar hij biedt wel een duidelijk betere geluidskwaliteit tegenover de Galaxy S2 en Sony Tablet S, zowel wat vermogen als controle betreft. Tegenover de iPod Classic is het verschil minder groot. 

De E11 heeft duidelijk de grootste meerwaarde voor laagohmige hoofdtelefoons: het uitgangsvermogen  (180 mW bij 32 ohm) volstaat ruimschoots voor dat soort sets, terwijl de lage uitgangsimpedantie een goede controle over de hoofdtelefoon garandeert. 

,

Dit alles vertaalt zich in een fris en krachtig geluid, al steken bij hogere volumes kleine onvolkomenheden de kop op. Voor erg inefficiënte hoofdtelefoons – zeker hoog-ohmige – weegt de E11 ook wat te licht, iets wat Fiio zelf aangeeft trouwens. Kortom, een capabel versterkertje met een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.