De matzwarte Epson-projector is een imposante verschijning. De behuizing is licht afgerond en oogt bijzonder stoer dankzij grote grilles voor de luchttoevoer en afvoer vooraan links en rechts van de indrukwekkende lens. De bedieningselementen staan aan de zijkant van de projector en de powerknop is discreet verlicht. Alle aansluitingen staan achteraan, naast de gebruikelijke twee HDMI-aansluitingen vind je ook nog een component-video en pc-aansluiting terug. Een RS-232C en 12V-trigger zijn beschikbaar voor wie een en ander wil automatiseren.
Een plekje vinden voor de Epson hoeft absoluut geen opgave te zijn. Dankzij een enorme grote zoomlens en een zeer ruime hoeveelheid horizontale en verticale lensshift heb je heel wat vrijheid bij het opstellen. Zoom, focus en lensshift zijn manueel te bedienen. Op een topmodel verwacht je misschien gemotoriseerde versies, maar we tillen er niet al te zwaar aan. De lenscontroles zitten allemaal aan de bovenzijde van de projector, en bedien je behulp van grote duimwielen. Die werken handig en accuraat. Enkel op de lensshift moet je een minimale hoeveelheid speling accepteren, zoals dat op quasi alle lensshift opstellingen is. Kijk ook even de panel-alignering na. LCD-projectoren werken met drie panelen, die moeten uiteraard perfect gealigneerd zijn om een haarscherp beeld te hebben. Via de menu’s kan je dat indien nodig corrigeren.
In ECO-mode is de Epson fluisterstil en zal je hem naar alle waarschijnlijkheid nooit boven het filmlawaai horen, zelfs niet in de meest ingetogen scene. In Normal lamp-mode is de koeling aanzienlijk luidruchtiger, maar nog steeds acceptabel.
,
De menu’s en afstandsbediening zijn uitstekend. De remote is uiteraard verlicht en je vindt er heel wat functies terug onder een eigen toets. Ideaal als je nog snel wat wil tweaken. Helaas valt hij daardoor wel heel groot uit. Anderzijds kan je hem ook gebruiken om via HDMI-CEC bepaalde bronappraten aan te sturen. De menu’s van de projector zijn erg duidelijk, al was een woordje uitleg bij sommige instellingen wel welkom. Wie wil kalibreren, vindt in de menu’s alle noodzakelijke instellingen. Naast kleurbereik en grijsschaal kan je zelfs uitvoerig tweaken aan de gamma-curve zodat je perfecte controle hebt over het beeld.
,
De beeldverwerking van deze projector presteert variërend. Deinterlacing taken laat je best aan de bron-apparaten over. Bij verschillende van onze testen kregen we duidelijke trapjesvorming te zien op diagonale lijnen, maar het probleem was gelukkig niet in alle testen zichtbaar. Wie op veilig wil spelen levert waar mogelijk best 1080p signalen aan.
De ruisonderdrukking is goed, vooral met willekeurige ruis. Er is geen aparte instelling voor compressieruis, maar toch werkt de Epson ook die ruis redelijk weg. Je verliest er wel een beetje scherpte mee. Epson biedt zeer ruime instellingen om aan de scherpte te sleutelen zodat je het beeld terug wat kan verfijnen, maar vermijd overdadig gebruik, je voegt er enkel vals detail mee toe. ‘Super-resolution’ maakt wazige randen terug scherp, maar wees bijzonder voorzichtig met die instelling. In de maximale stand (5) leverde dat een ronduit artificieel beeld, dat bol stond van vals detail. In stand 1 of 2 kan deze instelling wel zinvol zijn.
Wie houdt van vloeiende beelden moet zeker ‘Frame interpolation’ activeren. Dat levert in de ‘High’ stand heel goede resultaten, met erg vloeiende panbeelden en een duidelijke verbetering van de hoeveelheid detail tijdens snelle bewegingen. De typische beeldartefacten die deze techniek veroorzaakt blijven goed onder controle. Stoort het je toch, schakel dan naar de ‘normal’-stand. Hou je toch meer van het cinemagevoel, probeer dan toch de ‘low’ stand even uit. Die geeft enkel iets meer detail, zonder de panbeelden perfect vloeiend te maken.
,
Met zijn 2.400 lumen is de Epson op papier een projector die ook bij heel wat licht zijn werk doet. Die lichtopbrengst bereik je uiteraard enkel in de ‘Dynamic’ mode, we maten dan ongeveer 2.100 lumen. Nauwkeurige kleurweergave moet je in die stand wel niet verwachten. De beste kleurresultaten haal je in de ‘Natural’ mode. Daarmee haalden we met de lamp in ‘normal’ nog een uitstekende 778 lumen, voldoende licht om tot 128 inch beelddiagonaal te gaan bij verduistering. Kijk je bij wat licht, dan is 90 inch nog haalbaar. In eco-stand viel dat terug naar 596 lumen, goed voor 112 inch bij verduistering en 80 inch bij omgevingslicht.
Maar lichtopbrengst zegt niet alles. De Epson presteert ook prachtig op vlak van zwartweergave. In de Natural beeldmode haalden we vlot een contrast van 8000:1 en meer dankzij een indrukwekkende zwartwaarde. Wie nog betere resultaten zoekt, schakelt de dynamische iris in. Die doet haar werk zonder storende zichtbare effecten. Bij stilte kan je iris zachtjes horen snorren, maar tegen een achtergrond van zelfs de rustigste soundtrack zal je er niets meer van merken. Naast uitstekende zwart levert de Epson ook uitmuntend zwartdetail.
De Natural stand combineert die uitstekende dynamiek met een zo goed als perfect kleurenpalet. Het kleurbereik is uitstekend. De grijsschaal heeft een zeer lichte rood/magenta tint, maar die valt nauwelijks op. Het toestel biedt uitgebreide kalibratiemogelijkheden zodat een perfecte afstelling haalbaar is.
Kijk je bij omgevingslicht of wil je een krachtigere ervaring, dan is de Cinema-instelling een alternatief. Die gebruikt een kleurbereik dat groter is, en benadrukt het contrast in het beeld zodat je een heel krachtig, maar soms wat te fel beeld krijgt. De kleurtemperatuur is ook koeler, wat het beeld iets blauwer maakt.
,
De Epson EH-TW9200 is een zeer volledige projector zonder verdere franjes. Hij levert sterke beelden, met veel zwartdetail, een uitstekend contrast en krachtige, maar nauwkeurige kleuren. De lichtopbrengst is voldoende als je hem wil opstellen in minder ideale omstandigheden. Hij wordt geleverd met twee 3D-brillen die via RF werken. Het hele pakket krijg je bovendien voor een uitstekende prijs.
Ben je op zoek naar nog meer installatiegemak dan is de EH-TW9200W misschien voor jou. Die biedt een draadloze HDMI verbinding tussen projector en bron. De W-versie kost 3.024 euro.