Achter de Dynaudio Xeo schuilt een heel andere filosofie dan bij systemen zoals bij Sonos en Philips. Waar met name Sonos en Teufel de nadruk leggen op gebruiksgemak, trekken de Denen de kaart van audiokwaliteit.
De Xeo is een oplossing die eerder mikt op muziekliefhebbers die weinig uitstaans hebben met zaken als netwerkconfiguraties en apps. Toch zijn de mogelijkheden niet beperkt, want een grote troef van de Xeo is dat je nagenoeg elke (externe) bron met dit systeem kan verbinden.
,
Het Xeo-systeem bestaat in essentie uit een zender (Xeo Transmitter) en minstens één actieve speaker. Van de speakers zijn er twee uitvoeringen: de Xeo 3, een 100 watt krachtige en 6,4 kilogram zware tweeweg boekenplankluidspreker, en de Xeo 5, een drieweg kolomspeaker. We zijn vooral aan de slag gegaan met de Xeo 3.
Elke Xeo-speaker werkt autonoom, met een eigen stroomkabel en ingebouwde versterker. Een stereopaar vereist dus twee units, die elk een eigen stopcontact opeisen. Achteraan is er een schuifknop waarmee je aangeeft of een Xeo zich gedraagt als monospeaker of als onderdeel van een stereopaar.
Het is een mooi voorbeeld van hoe bij Dynaudio de zaken met knoppen worden geregeld, terwijl de andere fabrikanten in dit dossier ervoor opteren om alles via een app te laten instellen.
Op de achterkant vind je eveneens een knop die een Xeo koppelt aan een van drie kamers. Dat is meteen ook het maximale aantal zones dat je kan creëren. Het is wel mogelijk om pakweg zes losse Xeo 3’s in te zetten, maar ook die kunnen hoogstens aan drie verschillende zones worden toegewezen.
Aangezien een zone niet per se beperkt is tot een kamer – je zou bijvoorbeeld de woonkamer en eetkamer als één zone kunnen beschouwen – is dat minder beperkend dan je misschien denkt.
Toch zorgt deze aanpak voor een schril contrast met de andere drie merken, die het configureren van zones volledig via apps of een remote laten gebeuren.
De installatie met fysieke knopjes op elke speaker zal op sommigen ongetwijfeld als een gedoe overkomen, maar voor mensen die liever iets fysiek in handen hebben kan het net zo goed een enorm pluspunt zijn.
,
De Xeo Transmitter moet een van de meest misleidende stukken audiohardware ooit zijn. In eerste instantie lijkt het een goedkoop kastje met weinig om lijf. Onterecht, want draai het om en je beseft meteen hoe veelzijdig dit ding is.
Er zijn ingangen voor meerdere bronnen: een ingang in minijackformaat voor muziekspelers en smartphones, een analoge cinch-ingang, een digitale optische ingang en een mini-USB-poort. Verbindt die laatste met een computer en de Transmitter zal fungeren als externe geluidskaart.
In die rol accepteert het kastje muziekbestanden tot 24 bit/48 kHz, al blijft de maximale kwaliteit bij het draadloos versturen van audiodata van de Transmitter naar de Xeo’s beperkt tot 16 bit/48 kHz. Gelijkwaardig of net iets hoger dan cd-kwaliteit, dus.
Ook op de Transmitter zit een schuifknop, waarmee je het toestel aanwijst als A, B of C. Binnen een Xeoopstelling is er dus plaats voor drie Transmitters. Via de bijhorende afstandsbediening kan je per kastje schakelen tussen drie inputs (de analoge ingangen worden als één beschouwd, met optisch op twee en USB op drie).
Out-of-the-box is het Xeo-systeem dus niet geschikt voor het afspelen van internet- of netwerkbronnen, zoals een NAS of Spotify. Wil je dat toch doen, dan kan je bijvoorbeeld een aparte netwerkspeler of een computer aan een Transmitter hangen. Ook Apple’s Airport Express blijft een interessante optie als bron.
,
Wij brachten een weekje door met de Xeo 3 om het systeem op z’n geluidskwaliteit te beoordelen. Al van de eerste noot blijkt dat dit systeem inderdaad inzet op klankkwaliteit.
Welke muziekgenre we er ook tegenaan gooien, uit de Xeo 3-speakers rolt een aangenaam en vol geluid met veel detail. Ook de lage tonen die er uitkomen zijn lekker vol. De Xeo 3 niet te ver van een muur plaatsen helpt wel om de bas goed te laten uitkomen.
We hebben er met veel plezier Miles Davis’ Sketches of Spain en bombastische klassieke Copland-werken op beluisterd. Al bij al superieure prestaties voor draadloze actieve speakers, al verwachten we voor dit prijspunt natuurlijk niets minder.
,
In zekere zin is het Xeo-systeem een hulde aan soberheid. De bescheiden afstandsbediening is daar een toonbeeld van, al vinden we wel dat een systeem van dit kaliber een betere remote verdient dan het bakje dat er nu bij geleverd wordt.
Naar mijn gevoel ziet Dynaudio Xeo dan ook als een systeem dat eens geïnstalleerd niet vaak van opstelling gaat veranderen. Je zou kunnen stellen dat het grootste minpunt van dit systeem het totale gebrek aan ingebouwde netwerk- en internetfuncties is.
Dat is inderdaad een tekortkoming als je net die mogelijkheid zocht en niet bereid bent om te werken met een bijkomende netwerkspeler of een gekoppelde computer. Door dat laatste te doen kan je bijvoorbeeld wel het Xeo-systeem met een app op een smartphone aansturen, of toch wat de muziekselectie betreft.
Maar het is duidelijk dat dit omslachtiger is dan bij Sonos of Teufels Raumfeld-systeem. Wie geen boodschap heeft aan netwerkstreaming en bijvoorbeeld met een cd-speler, iPod of Blu-ray-speler als bron op meerdere plaatsen muziek willen beluisteren, zal echter meer dan tevreden zijn met deze Xeo.
Xeo Transmitter
250 euro
Xeo 3
650 euro/stuk
Xeo 5
1.350 euro/stuk