Geluid

Review: Denon DHT-T100

De DHT-T100 is de inzending van Denon voor het nieuwe segment van de soundbase, een compacter alternatief voor een soundbar dat in veel gevallen geschikt is om een tv er op te plaatsen. Een blik op de verkoopcijfers leert ons dat het grote publiek deze soort oplossing echt lust, want de uitvinder van het genre – de Bose Solo (lees hier de test) – is een van de meest verkochte audioproducten van het moment.

Het gaat hier om een geluidsoplossing dat uiterlijk heel sober oogt, maar toch wel wat bijzondere features bezit. Denon stopte zijn soundbase in een onopvallende verpakking die 60 x 35,5 x 7,1 cm meet.

Het is dus niet zo slank en fijn als de LG SoundPlate, maar dat laat het toe om televisies met een gewicht tot 27 kg te ondersteunen. De fabrikant denkt dat de DHT-T100 daarmee modellen tot 50 inch aankan, maar het zal toch afhangen van het ontwerp van de tv-voet. Stevig is hij wel. 

Alle aansluitingen bevinden zich op de meest logische plaats: achteraan de soundbase, in een nis die de connectoren uit het zicht houdt. De knoppen bevinden zich dan weer vooraan, zodat je de DHT-T100 nog kan bedienen als je even de afstandsbediening niet kan opsporen.

Ben je hem definitief kwijt omdat de hond er mee gaan lopen is of je kinderen de remote verwerkt hebben in een knutselwerk, dan is er geen man overboord. Denon heeft een functie voorzien waarbij de DHT-T100 de knoppen van een andere remote aanleert. Dat is gewoon heel handig, want op een doorsnee tv-remote staan altijd overbodige toetsen en die kan je dan inzetten om het volume van de soundbase te regelen.

En zo kan je de eigenlijke DHT-T100-remote in de kast opbergen, want zeg nu zelf: zijn minder zappers niet beter? Een slimme vondst van Denon, vinden we.

,

De audio-achtergrond van de fabrikant toont zich ook bij de aansluitingen. Naast de obligate optische aansluiting is er ook coaxiale ingang en een 3,5 mm analoge aansluiting.

Mooi bij dat laatste is dat je via een knop de inputlevel kan regelen, zodat elke bron – een smartphone of cd-speler bijvoorbeeld – die je aansluit voldoende luid doorkomt. In de doos zit er naast een optische kabel ook een adapter om een cinch-kabel naar een 3,5 mm jack om te zetten.

Je kan ook muziek streamen over Bluetooth, en een plus is dat daarbij de aptX-codec ondersteund wordt.   

,

Tijdens het bekijken van onze favoriete scenes uit Star Wars: The Empire Strikes Back toont de DHT-T100 zich van zijn beste kant. Stemmen zijn duidelijk verstaanbaar en als de Millennium Falcon achtervolgd wordt door Tie-Fighters klinken laserschoten en de explosies heel meeslepend.

Stemmen vloeien niet mooi samen met het sonische geweld in de lagere frequenties, maar dat is wel een beetje typisch voor deze soort speakers. Je merkt wel wat dat de lage tonen via de reflexen achteraan worden uitgestuurd, maar afbreuk aan het luisterplezier bij films doet dat niet.

Bij het bekijken van films stappen we door de vijf geluidsmodi. Echt grote verschillen horen we niet, al is Dialog zoals je zou verwachten iets meer toegespitst op het wegcijferen van lage frequenties. ‘Movie Wide’ is de meest effectieve modus, toch voor films en algemeen tv-kijken.

We verwachten niet dat veel mensen een soundbase gaan gebruiken als enige muziekoplossing. De Denon (in z’n Music-modus) is niettemin er nog relatief goed voor geschikt. We draaien Girlfriend van Alica Keys, en hoewel de mid- en hoog te veel naar het voorplan worden geduwd terwijl krachtige bassen duidelijk van een andere plek komen, blijft het toch aangenaam luisteren. 

Wederom kan je aan beperkingen van de vorm niet ontsnappen, want wijds klinkt het niet. Muziek lijkt van één punt te komen, waarbij we wel moeten opmerken dat de klank gelijk blijft of je er nu recht voor zit of er zijdelings op kijkt.

,

De Denon HT-T100 is een van de beter klinkende soundbases die we recent op bezoek kregen. De mogelijkheid om met de remote van je tv samen te werken is een echte plus, evenals de ondersteuning van aptX. Alleen het uiterlijk is wat saai, maar wie maalt daarom?

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.