Geluid

Review: Bang & Olufsen BeoLab 9

Concreet hebben we het over een vloerstaande luidspreker van 77,5 centimeter hoog met een min of meer driehoekige vorm. Bovenaan zit een vreemde aluminium vorm ingewerkt, terwijl op de rugzijde over de hele lengte een fraai geribbeld patroon zichtbaar is. Dat helpt de ingebouwde versterkers af te koelen.

De BeoLab 9 is dus een actieve luidspreker, die over maar liefst drie ingebouwde versterkers beschikt: een 400 watt klasse-D ‘ICE’-exemplaar voor het laag, een 100 watt klasse-D voor het mid en nog een 100 watt exemplaar voor het hoog.

Met de tweeter, die ingewerkt zit in de aluminium structuur aan de bovenzijde van de luidspreker, is wat bijzonders aan de hand. Op zich is het gewone dometweeter, maar het is de montage ervan – en bijgevolg de afstraaleigenschappen – die bijzonder zijn.

De tweeter straalt het geluid namelijk naar boven, tegen een aluminium structuur die B&O de Acoustic Lens noemt, waardoor het geluid onder een zeer brede hoek wordt afgestraald. Het gevolg is een gelijkmatige hoogweergave in de ruimte.

Leuk detail: wanneer de speakers stroom krijgen, gaat een rood lampje oplichten aan de tweeters. Klasse! Als de speakers effectief muziek maken, krijgen we een groen lichtje te zien.


,

De zware dynamiekuitbarsting in ‘Noah Visits’ – uit de soundtrack van The Village – wordt vlot verteerd door de B&O’s. Dat hadden we, gezien het beperkte kastformaat, niet zien aankomen.

Ook de openingstrack uit Blade Runner – met een extreem diep en zwaar laag erin – doet het beter dan gedacht. Een stevig laagfundament opbouwen is dus geen probleem voor de B&O’s.

Het midhoog zit echter wat te veel naar voor in de geluidsmix. Dat klinkt op het eerste gehoor fris en pittig, maar vermoeit na langere tijd luisteren. Het hoogste hoog is wat afgetopt.

Positief is dan weer dat het stereobeeld – de stage – overtuigend wordt opgebouwd, met veel breedte en ook enige diepte erin. 

Kortom, een apart vormgegeven speaker met heel wat kwaliteiten, maar helaas betaal je er wel de hoofdprijs voor.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.