Dat de ATH-ANC9 ons meteen aan de Bose QuietComfort 15 doet denken is geen toeval. Ook hier gaat het om een over-ear model met draaibare behuizingen dat opvalt door z'n lichte gewicht en dito opbouw. Door het kwistige gebruik van matzwart plastic komt de set goedkoper en fragieler over bij een eerste kennismaking dan bij de AKG en Logitech het geval is. Het draagcomfort is prima, al zijn de oorpaddings net wat minder comfortabel dan bij Bose.
Net als bij de Bose en AKG is ook op deze Audio-Technica maar één knop aanwezig, en daarmee activeer je de noise-cancelling. Die blijkt echter een stuk geavanceerder dan verwacht: de QuietPoint noise-cancelling kan via een goed bereikbare kleine druktoets in drie standen ingesteld worden, naargelang de omgeving waarin je luistert.
De eerste stand doet hetzelfde als bij de andere sets in deze test – laagfrequente geluiden opsporen en onderdrukken met antigeluid – maar daarnaast zijn er ook nog twee andere modi aanwezig die specifiek bedoeld zijn voor gebruik op kantoor of in een bibliotheek, en ook stemgeluid beloven te onderdrukken.
Voor de voeding van dit systeem staat één AAA-batterij in, die het maximaal een indrukwekkende 35 uur uithoudt. De batterij wisselen gaat eenvoudiger dan bij de Bose, maar het blijft omslachtiger dan het laden van een ingebouwde accu. Gelukkig kan je met de ANC9 ook gewoon muziek beluisteren zonder batterij, wat bij de Bose dan weer niet kan.
Draadloze technologie is er niet bij de ATH-ANC9, maar Audio-Technica levert wel twee audiokabels mee waarvan één voorzien is van headsetfunctionaliteit voor handsfree bellen.
Wanneer we met de actieve noise-cancelling aan de slag gaan zonder muziek erbij, merken we dat de elektronica zich zachtjes laat horen. Geluiden worden prima onderdrukt, al doet de Bose het nog net iets beter met laagfrequente stoorzenders. De twee overige standen dekken inderdaad merkbaar een ruimer frequentiegebied en zorgen eveneens voor een sterke geluidsisolatie, al slagen ook zij er niet in om alles perfect stil te krijgen. Dat neemt niet weg dat we erg te spreken zijn van dit systeem, dat samen met de noise-cancelling van Bose de hoogste score haalt in onze testgroep.
En de klank? Ook die scoort best hoog. Het geluid is donkerder dan bij de Bose, maar lijkt ook net iets lineairder te zijn – zonder uitgesproken nadrukken. Daarnaast is er ook veel detail hoorbaar.
Kortom, een van de best klinkende én isolerende sets in deze test.