Geluid

Review: AKG K551

De K551 is een van de verrassendste hoofdtelefoons die wij ooit bekeken. Hoewel het niet een topmodel is met bijhorend prijskaartje, presteert het muzikaal wel op een zeer hoog niveau.

Deze AKG K551 is een over-ear hoofdtelefoon die zowel thuis als onderweg geluid van de bovenste plank belooft. De grote, gesloten behuizingen met lederen oorkussens zorgen alvast voor aardig wat isolatie zonder je echt van de wereld af te sluiten en bieden plaats aan hoogwaardige 50 millimeter drivers. De draaibare oorcups maken het bovendien makkelijker om de K551 op te bergen onderweg, al blijft het ook dan een grote hoofdtelefoon. 

De constructie – deels aluminium, deels kunststof – voelt ook meer dan solide aan, al heeft dat wel een duidelijke invloed op het gewicht (iets meer dan 300 gram). Gelukkig is dat niet nadelig voor het draagcomfort, dat op een bijzonder hoog niveau staat dankzij de eerder losse pasvorm. Bovendien maakt de schaalindeling op de getrapt instelbare hoofdband het eenvoudig om een perfecte pasvorm te vinden.

,

De iPhone-compatibele remote in de kabel en de lage impedantie (32 ohm) doen het beste vermoeden voor gebruik onderweg, terwijl het rendement (114 dB/V, ongeveer 99 dB/mW) volstaat voor het gros van de mobiele toestellen. Tenzij je écht hoge volumes wil horen.

Dat blijkt ook in de praktijk, waar de AKG K551 ronduit uitstekende all-round prestaties neerzet. We krijgen een neutrale, geraffineerde en erg gedetailleerde weergave te horen, zonder opvallende accenten. Markant is de grote ruimtelijkheid waarmee de K551 muziek opdient, wat niet alleen voor een realistische luisterervaring zorgt maar ook merkbaar minder luisterstress oplevert. Indrukwekkend. 

,

Kortom, een mooi ogende én uitstekend klinkende hoofdtelefoon die alleen een paar puntjes laat liggen op het vlak van draagbaarheid. Goed om weten: de K551 heeft een broertje, de K550, die quasi identitiek is aan deze hoofdtelefoon, maar die in de markt wordt gezet als hifi-hoofdtelefoon voor thuisgebruik. Het opvallendste verschil, naast een andere afwerking, is de kabel. Die is bij de K550 drie meter lang en heeft geen iPhone-remote.

De AKG K551 ontving voor zijn prestaties een FWD Kooptip-award.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.