Redactie

One Flew over the Cuckoo’s Nest

Randle P. McMurphy, tegen de lamp gelopen voor seks met een minderjarige (en dus verkrachting), geeft zich uit voor een zwakzinnige om op die manier aan een zware celstraf te ontkomen. Wanneer zijn plannetje lukt en hij in het zottenhuis belandt, ontdekt hij al snel dat zijn medegeïnterneerden niet gekker zijn dan de gemiddelde man of vrouw.

Maar de instelling zelf houdt ze wel stevig in de tang: ze worden volgepropt met kalmeermiddelen, elektroshocks worden kwistig toegediend, en lobotomie – nochtans een ingrijpende operatie – is routine.

Randle zet de boel natuurlijk meteen goed op stelten, probeert te ontsnappen, en haalt zelfs een paar hoeren het instituut binnen. Maar je hoeft je niet klaar te zetten voor een lichtvoetige komedie: regisseur Milos Formans One Flew over the Cuckoo's Nest is vooral een parabel over de kracht van de vrije wil in een vijandige maatschappij.

Je bent hier overigens naar een zwàre oscarwinnaar aan het kijken: One Flew over the Cuckoo's Nest is één van de slechts drie films die de 'big five' wonnen (beste film, regisseur, mannelijke en vrouwelijke hoofdrol, scenario). De andere twee waren Frank Capra's It Happened One Night (1934) en Jonathan Demmes The Silence of the Lambs (1991).

Dinsdag 30 juli op BBC One om 0u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.