Redactie

Nieuwe Xbox draait niet enkel om games

Microsoft heeft vanavond een tipje van de sluier gelicht van de nieuwe Xbox. Xbox One zal het heten, en het moet een alles-in-één-machine worden voor games, films, tv en meer.

Tijdens de Xbox Reveal-event werd uitgebreid gesproken over games, maar toch ook opvallend veel over hoe de Xbox One ongeveer elk apparaat in de woonkamer moet vervangen. De nieuwe console zal een Blu-rayspeler bevatten en een smart tv-platform die bediend worden door stem en gebaren. Eerste demonstraties zagen er indrukwekkend uit.

Om de gebaren van personen te registreren komt er een nieuwe Kinect-camera die aan een veel hogere nauwkeurigheid werkt en ook minder ruimte vraagt dan de huidige camera. Volgens Microsoft is het gevoelig genoeg om de hartslag van een gebruiker te detecteren.

Stemcommando's spelen een centrale rol. Zo zou je de Xbox One laten opstarten door 'Xbox On' te zeggen. Of die commando's ook in andere talen kunnen gegeven worden, is nog onbekend.

Alle innovatie zit bij de Xbox One aan de binnenkant, want designmatig is het geen hoogvlieger. Op verschillende sites wordt al grappend de vergelijking gemaakt met Betamax-recorders en spelconsoles uit de jaren tachtig. Wie vriendelijk wil zijn, stelt dat de Xbox One eerder een onopvallend uiterlijk heeft. Maar voor een apparaat dat wellicht weggeborgen wordt in een tv-meubel maakt het niet zoveel uit.

,

Eerder raakte al bekend dat de Xbox One chips van AMD zou bevatten. De spelconsole – sterk verwant aan een pc – zal een harde schijf van 500 GB bevatten en via WiFi Direct draadloos met controllers verbinden.

Die harde schijf is cruciaal, want uit een interview op The Verge blijkt dat alle spelletjes geïnstalleerd worden van een schijfje. Die heb je dus enkel een keer nodig. Ter beveiliging wordt een spel wel gekoppeld aan je account. Het is onduidelijk of Microsoft daarmee elk exemplaar van een game permanent koppelt aan een specifieke gebruiker, waardoor de tweedehandsmarkt voor Xbox One-games onbestaande zou worden.

Uit hetzelfde interview met Microsoft-medewerkers blijkt ook dat Xbox 360-games niet zullen werken op de Xbox One.

Ook belangrijk is Smart Glass. Deze app bestaat al en werkt als een afstandsbediening voor de Xbox 360, maar zou voor de Xbox One danig uitgebreid worden tot een zogenaamde second screen-toepassing.

,

Er zitten nog aardig wat gaten in het Xbox One-verhaal. Zo is er geen lanceerprijs of -datum bekend. Wel zegt Microsoft dat de nieuwe console nog dit jaar wereldwijd beschikbaar is. Gespeculeerd wordt dat de fabrikant de sappige details houdt voor de E3-gamebeurs over enkele weken.

Verwacht wordt dat op E3 aartsrivaal Sony ook wat meer zal vertellen over de PlayStation 4. Vooralsnog heeft Sony heel wat geplaagd rond zijn nieuwe console, maar blijft het vergeleken met Microsoft nog veel kariger met cruciale details.

Met zijn alles-in-één-verhaal neemt Microsoft overigens ook stelling tegenover de grote tv-fabrikanten, zoals Samsung en LG, die elk sterk inzetten op eigen smart tv-platforms. Om maar te zwijgen van de mythische tv waar Apple naar het verluidt aan sleutelt.

Naast een rits sportgames was de opvallendste content-aankondiging het nieuws dat Steven Spielberg meewerkt aan een tv-reeks rond Halo, de bekende SF-shooter die exclusief is voor de Xbox. Ook de tv-reeks zal enkel via de Xbox One te bekijken zijn.

Opvallend is dat zowel Microsoft als Sony niets zeggen over Ultra HD 4K. Dat is een beetje verrassend, gegeven dat consoles vijf tot zeven jaar op de markt beschikbaar blijven. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.