Redactie

Netflix streamt binnen twee jaar 4K

De toonaangevende on-demanddienst Netflix verwacht binnen een tot twee jaar streams in Ultra HD aan te bieden. De dienst vermoedt dat 4K-video eerst via streaming beschikbaar zal zijn.

Netflix is bij ons (officieel) niet te krijgen, maar is zowat het belangrijkste videodienst in de Verenigde Staten. Het laatste jaar is het ook bezig aan een expansie in Europa, onder andere in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Via een eenvoudige hack kan Netflix wel bekeken worden op een Apple TV in België en Nederland.

Abonnees op Netflix kunnen nu kiezen uit drie streamingkwaliteiten, met Full HD aan een maximale bitrate van 3,8 mbit/s als summun. Dat komt neer op een maximaal verbruik van 1,7 GB per uur.

Het verbruik voor 4K zou echter veel hoger liggen. Een Ultra HD-beeld bevat immers vier keer zoveel beeldpunten als Full HD. In een interview met The Verge zegt Neil Hunt, de topman verantwoordelijk voor de videotechnologie van Netflix, dat hij zijn hoop pint op betere compressietechnieken en krachtige decoders bij de kijkers thuis.

,

Volgens Hunt wil Netflix als een van de eerste met 4K uitpakken. De tv-reeks ‘House of Cards’ met Kevin Spacey, die door Netflix zelf gemaakt wordt, is reeds in Ultra HD opgenomen. Maar de mastering is in Full HD, al wordt er gewerkt aan een remastering op 4K. “We hopen later dit jaar al een paar afleveringen in 4K te hebben”, beweert Hunt.

,

De Netflix-topman is trouwens niet enkel voorstander van 4K. “Ik zie hogere framerates als een meer significantere manier om een betere beeldkwaliteit te bieden aan consumenten”, zegt Hunt. High-framerates of HFR kwam op het agenda met de release van The Hobbit, dat door regisseur Peter Jackson in 48 frames per seconde werd opgenomen.

“Ik zou graag 60p (zestig frames per seconde, 24p is momenteel de norm, nvdr) zien als standaard voor bronmateriaal, in plaats van de uitzondering. De Ultra HD-standaard ondersteunt 48p, 60p en 120p, maar er ontbreken nog stukken in de puzzel. HDMI kan geen 120p doorsturen, bijvoorbeeld.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.