Geluid

Naim UnitiQute 2 komt nog sterker voor de dag

Met de originele UnitiQute had Naim al een indrukwekkende versterker-streamercombinatie in het aanbod voor een aanlokkelijke prijs. De op High-End München  aangekondigde UnitiQute 2 belooft echter nog beter te doen, en dat op verschillende vlakken.

Naim is een Brits merk dat al jaren toestellen met een tijdloze uitstraling op de markt zet. Dat de UnitiQute 2 aan de buitenkant als twee druppels water op de uitgaande versie lijkt, mag dus niet echt verbazen. Alleen op de achterkant is er een kleine verandering zichtbaar, met een RS-232-poort die vervangen werd door een mini-USB-aansluiting.

Onder de motorkap
Onderhuids veranderde er echter wel degelijk het een en ander. Zo is de radiotuner in de UnitiQute voortaan compatibel met DAB+, waar de vorige versie het bij DAB- en FM-radio hield.

Maar belangrijker met het oog op de geluidskwaliteit zijn de veranderingen aan het digitale luik van de compacte all-in-one. Zo zitten er nieuwe PCB's in de UnitiQute die – in combinatie met verbeterde componenten – voor een lagere ruisdrempel moeten zorgen.

Volgens Naim zou het effect van deze ingrepen duidelijk hoorbaar zijn wanneer het digitale deel aangesproken wordt.

Streamen op het voorplan
De geïntegreerde netwerkspeler behoudt de sterke punten van zijn voorganger, maar weet nu raad met bitdieptes tot 32-bit – zowel via UPnP (bekabeld en draadloos) als USB.

De enige uitzondering op die regel gaat op voor ALAC-bestanden (Apple Lossless), die slechts ondersteund worden tot 24-bit/96kHz. Daarnaast behoort ook gapless playback tot de mogelijkheden. 

Ook de vijf digitale ingangen op de achterzijde zijn geschikt voor hi-res indelingen (opnieuw tot 32-bit/192kHz), terwijl er ook nog twee analoge ingangen en een pre-out voorzien zijn.

Tel daar nog extra's bij zoals vTuner (voor internetradio) en een USB-poort die het digitale signaal van een iOS-toestel kan uitlezen, en je hebt een erg compleet totaalpakket dat bovendien weinig ruimte vereist.

App en multiroom-update
Voor de bediening kan je gebruikmaken van de meegeleverde remote of – beter nog – van Naims eigen n-Stream app, die gratis beschikbaar is voor iOS-toestellen.

Volgende maand komt er ook nog een software-update aan die nieuwe features met zich meebrengt.

Daarbij mag je onder meer denken aan features zoals een Party Mode die toelaat om vijf netwerkspelers te synchroniseren binnen je netwerk met het oog op multiroomgebruik.

Zelfde prijs
De UnitiQute 2 zou op dit moment al naar de winkels vertrekken en wel voor een prijs die gelijk is aan die van de uitgaande versie: reken op zo'n 1.600 euro. 

Voor meer informatie en gedetailleerde specificaties kan je terecht op de Naim-website.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.