Geluid

Minx Xi is Cambridge Audio’s nieuwste streamer

Het streamen van muziek staat bij steeds meer mensen op het verlanglijst. Cambridge Audio lanceert daarom een nieuw apparaat dat uitgebreide netwerkmogelijkheden combineert met een versterker. De Minx Xi kan je daardoor beschouwen als de grote broer van de Stream Magic 6 van CA, al oogt de nieuweling heel wat anders.

De Minx Xi deelt veel van de mogelijkheden met de Stream Magic (hier getest), maar kan in tegenstelling tot dat toestel direct aan speakers hangen. Er is zelfs een aparte sub-uitgang voor wie een meer volwassen laagprestatie wenst.

Het nieuwe Cambridge Audio-toestel speelt muziekbestanden af die via WiFi of ethernet aangeleverd worden over het netwerk (uPnP/DLNA), of via Bluetooth. Voor dat laatste gebruik je de meegeleverde BT-100-ontvanger, die ook beschikbaar is voor de DacMagic Plus. Dat betekent dat streaming via de Apt-X-codec mogelijk is. Airplay is echter niet present.

Onder de motorkap steekt een een klasse AB- versterker die 40 watt per kanaal levert, met een Wolfson WM8728 24-bit/96kHz DAC om de omzetting van digitale bestanden naar een analoog signaal in goede banen te leiden.

 

,

In tegenstelling tot veel netwerkspelers van de eerste generatie, kan de Minx Xi ook hoge resolutie audiobestanden afspelen. Ondersteuning is er voor 24 bit/96KHz muziekbestanden, incluis 24-bit WAV-bestanden. Cambridge Audio maakt zich sterk dat nagenoeg elk muziekbestand afgespeeld wordt, of het nu in MP3-, AAC-, FLAC-, ALAC (Apple Lossless) of Ogg Vorbis-formaat is.

Het apparaat onderscheidt van andere netwerkspelers ook door de vele aansluitingen aan de achterkant. Er zijn analoge cinch-aansluitingen voor twee apparaten, optische en coaxiale digitale inputs, een 3,5 mm jackaansluiting voor een muziekspeler, en een USB-poort. 

De Minx Xi is te bedienen via de meegeleverde remote of via de Stream Magic-app die in tijdens onze test van de Stream Magic 6-review in de smaak viel. Via deze weg kan je trouwens ook internetradiostations beluisteren en iPlayer Radio. Hoewel de iPlayer in principe enkel in het Verenigde Koninkrijk werkt, ontdekte we bij het testen van de Stream Magic dat het probleemloos functioneerde in de Benelux. Benieuwd of dat ook bij de Minx Xi het geval zal zijn.

Volgens Dimex, de Nederlandse verdeler van Cambridge Audio (de Belgische verdeler is Impedance), is de Minx Xi al te beluisteren bij betere audiospeciaalzaak. De kostprijs van het nieuwe apparaat is 799 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.