Redactie

LucasArts sluit de deuren

Disney sluit LucasArts, de gamesdivisie van het grotere LucasFilm. De 150 mensen die er werken, staan op straat. Disney zal de licenties voor onder meer Star Wars games uitbesteden aan derden.

Je kent LucasFilm als het bedrijf van George Lucas, de man achter de Star Wars en Indiana Jones franchises. In de jaren tachtig begon zijn bedrijf computerspellen te maken onder de naam LucasArts. De gamesstudio is verantwoordelijk voor zowat alle Star Wars-games die de voorbije dertig jaar zijn uitgekomen, waaronder de Lego Star Wars-games en Star Wars: Knights of the Old Republic. Een van de recentste titels die uitkwamen was Angry Birds Star Wars.

LucasArts roept echter vooral jeugdherinneringen op bij twintiges en dertigers als ik, omdat het bedrijf verantwoordelijk is voor enkele van de betere 'retro' games, zoals Maniac Mansion en Zombies ate my Neighbours. De studio beleefde hoogdagen in de jaren negentig, met legendarische adventure games als The Secret of Monkey Island, Day of the Tentacle, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Sam & Max Hit the Road en Grim Fandango.

LucasFilm werd vijf maanden geleden overgenomen door Disney, dat de gamesdivisie nu ombouwt tot een licentiemodel. Er zullen dus nog wel Star Wars-games uitkomen, maar ze worden naar alle waarschijnlijkheid door verschillende andere studio's ontwikkeld.

Wie een beetje nostalgisch is geworden door de lange waslijst oude games, kan op Steam terecht voor een reeks herwerkte LucasArts klassiekers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.