Mobile

iRiver presenteert ultieme iPod-rivaal

De nieuwe AK120 is toch wel een heel bijzonder alternatief voor de iPod Touch. En niet alleen vanwege het prijskaartje van omgerekend 1.000 euro. De nieuwe speler werd voorgesteld op High-End Munchen, zowat het walhalla voor de audiofan.

Wat is er nu apart aan de AK120? Volgens de CEO van het Koreaanse iRiver, II Hwan Park, kan je het samenvatten als "het allerbeste geluid". Om dat realiseren bevat de speler niet één, maar twee DAC's. De twee Wolfson WM8740 DAC-chips zorgen voor een kwalitatieve omzetting van digitaal muziek naar analoge hoofdtelefoonoutput. Voor wie het zich afvroeg: elke DAC dient voor een kanaal (links en rechts).

Dergelijke hardware roept om een goede bronbestanden. De AK120 is dan ook niet bestemd voor het afspelen van lage bitrate MP3's (al kan het wel), maar wel voor hoge resolutiebestanden van 24-bit/192kHz – dezelfde kwaliteit als gebruikt voor mastering. De speler kan daarom naast de gewoonlijke MP3, WMA en AAC, ook de formaten FLAC, WAV, OGG, APE, ALAC and AIFF aan. 

Hoge resolutiegeluid in lossless vorm neemt aardig wat plaats in. Daarom komt de ingebouwde opslag van 64 GB misschien wat karig over, al kan het verruimd worden met twee geheugenkaarten van dezelfde grootte. Volledig geladen draagt de AK120 dan 192 GB aan opslagruimte met zich mee, wat zelfs qua FLAC's of WAV-bestanden mogelijkheden biedt.

Wie het rekengeweld van de dubbele DAC's ook voor andere doeleinden wil gebruiken, kan dat. Er is een optische ingang en een line-out, zodat de de AK120 ook als externe DAC kan gebruiken, bijvoorbeeld bij een computer.

De AK120 mag trouwens ook gezien worden. De behuizing in geborsteld metaal en met een 2,4 inch IPS-scherm oogt luxe. De bediening verkoopt overigens via een kleine, metalen draaiknop, wat overkomt als een knipoog naar klassieke versterkers en receivers.

De doelgroep van de nieuwe en nogal exclusieve muziekspeler is volgens iRiver vooral audiofielen en audioprofessionals. Die moeten er wel wat geld voor veil hebben. De kostprijs van de AK120 ligt rond 1.000 euro, ongeveer twee keer meer dan voor een iPod Touch met 64 GB.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.