Mobile

iOS 7 beschikbaar: wat je moet weten voor je update

Op woensdag 18 september start Apple met de wereldwijde uitrol van iOS 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad. Verwacht wordt dat de update in België en Nederland omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn via een over the air-update en via iTunes.

We sommen hieronder nog enkele praktische zaken op waar je best rekening mee houdt vooraleer je met de update aan de slag gaat.

,

Apple heeft het nieuwe besturingssysteem begin juni voor het eerst getoond tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. De nieuwe software voor de iPhone en iPad laat zich vooral opvallen door een radicaal vernieuwd uiterlijk en enkele veelgevraagde nieuwe functies.

Enkele van de meer opmerkelijke nieuwe functies zijn het controlecentrum, het updaten van apps in de achtergrond, een verbeterde versie van Siri, AirDrop en iTunes Radio. Een uitgebreid overzicht van het nieuwe uiterlijk en de nieuwe functies vind je in dit artikel bij onze collega's van ZDNet.

,

iOS 7 werkt op de meeste Apple-toestellen, maar niet allemaal. De volgende toestellen worden ondersteund:

 • iPhone 4
 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhoen 5s
 • iPod touch (5e generatie)
 • iPad 2
 • iPad 3
 • iPad 4
 • iPad mini

Daar moet wel meteen nog een kanttekening bij gemaakt worden, want niet alle functies zijn op elk toestel beschikbaar:

 • Het panoramaformaat is beschikbaar op iPhone 4S, iPhone 5 en iPod touch (vijfde generatie).
 • De cameraformaten vierkant en video en vegen om vast te leggen zijn beschikbaar op iPhone 4 of nieuwer, iPad (vanaf de derde generatie), iPad mini en iPod touch (vijfde generatie).
 • De filters in de Camera-app zijn beschikbaar op iPhone 5 en iPod touch (vijfde generatie).
 • De filters in de Foto’s-app zijn beschikbaar op iPhone 4 of nieuwer, iPad (vanaf de derde generatie), iPad mini en iPod touch (vijfde generatie).
 • AirDrop is beschikbaar voor iPhone 5, iPad (vierde generatie), iPad mini en iPod touch (vijfde generatie) en vereist een iCloud-account.

,

Voordat je straks iOS 7 gaat installeren, zijn er een paar dingen die je nu al kan doen om de update zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Zorg er eerst en vooral voor dat je iPhone of iPad nu reeds over de nieuwste iOS-versie beschikt. Voor de iPhone 5 betekent dat iOS 6.1.4, voor alle andere toestellen betekent dat iOS 6.1.3. Je kan nagaan welke versie op jouw toestel draait door te navigeren naar ‘Instellingen’ en vervolgens te kiezen voor ‘Algemeen’, ‘Info’.

Daarnaast doe je er goed aan om alvast een back-up te maken naar iCloud of iTunes, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de update.

 • iCloud: Navigeer op je toestel naar ‘Instellingen’, ‘iCloud’, ‘Reservekopie en opslag’ en kies voor de optie ‘Maak nu reservekopie’.
 • iTunes: Sluit je toestel aan op een computer met iTunes. Klik in iTunes op het menu ‘Archief’ en navigeer naar ‘Apparaten’, ‘Maak reservekopie’.

Een meer uitgebreide uitleg over het maken van een reservekopie en hoe je die vervolgens terug op je toestel zet, kan je in dit document nalezen.

Ten slotte zal Apple vermoedelijk nog een nieuwe versie van iTunes uitbrengen voor de lancering van iOS 7. Als je van plan bent om je toestel te updaten via iTunes, doe je er goed aan om eerst te deze nieuw versie (iTunes 11.1) te installeren van zodra ze beschikbaar is.

,

Zoals hierboven reeds werd vermeld, wordt verwacht dat iOS 7 bij ons omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn. Dat betekent echter niet dat je de update ook onmiddellijk op je iPhone of iPad zal kunnen installeren.

Apple kan iOS 7 nu eenmaal niet naar iedereen tegelijk uitrollen. Als de honderden miljoenen iOS-gebruikers allemaal tegelijk de update proberen te installeren, zouden de servers het begeven. Daarom wordt de update in fasen uitgerold.

Je toestel controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn, maar wie echt niet kan wachten, kan ook handmatig nagaan of de update beschikbaar is. Navigeer daarvoor naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’, ‘Software-update’. Je toestel zoekt nu naar beschikbare updates. Is de update beschikbaar, dan kies je voor ‘Download’ om hem binnen te halen.

Om naar updates te zoeken via iTunes, verbind je het toestel met je computer. Selecteer je iPhone of iPad in iTunes onder ‘Apparaten’ en kies voor ‘Zoek naar update’ in het paneel ‘Overzicht’. Als er een update beschikbaar is kies je voor ‘Download en werk bij’. Koppel het toestel pas los als de update voltooid is.

Heb je ‘s avonds laat nog steeds geen update binnen, zorg dan dat je iPhone of iPad aangesloten is op een voedingsbron en toegang heeft tot het wifi-netwerk. Je toestel zoekt dan ‘s nachts verder naar updates en met een beetje geluk staat hij de volgende ochtend klaar om te installeren.

,

Het is aanlokkelijk om iOS 7 zo snel mogelijk te installeren van zodra je ziet dat de update beschikbaar is op jouw toestel, maar is dat ook een goed idee?

Heel wat gebruikers zullen hetzelfde idee hebben en hun toestellen woensdagavond zo snel mogelijk proberen updaten. Het is daarom niet uit te sluiten dat de servers toch overbelast raken en downloads traag verlopen of er problemen opduiken bij de installatie. In dat geval kan je alleen maar geduld hebben en het later nog eens proberen.

Daarnaast is het ook niet onwaarschijnlijk dat bepaalde apps (nog) niet goed werken met iOS 7. Het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem breekt radicaal met dat van zijn voorgangers, waardoor ook ontwikkelaars genoodzaakt zijn om hun apps aan te passen. We kregen in juni al van verschillende Belgische app-ontwikkelaars te horen dat ze hierdoor voor een behoorlijke uitdaging kwamen te staan. Vermoedelijk zullen we tijdens de komende dagen dus een hoop app-updates zien verschijnen, die de compatibiliteit met iOS 7 moeten verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.