Geluid

Grado bouwt whisky-hoofdtelefoon voor hobbits

Dat whisky en audio goed samengaan, dat wisten we bij FWD al langer. Dat makers van die beide producten, zoals nu Bushmills en Grado, iets samen doen is dan ook maar logisch. Toch?

Het resultaat van de samenwerking is de halfopen Grado x Bushmills-hoofdtelefoon. Beschikbaar in een gelimiteerde oplage, maar niet – verbazend genoeg – aan een astronomische prijs. Het prijskaartje van 395 dollar is niet overdreven voor een Grado. Helaas is de hoofdtelefoon wel al uitverkocht bij de enige plek waar je de Bushmills x Grado kan kopen, Turntablelab.com. Maar er is wel een kans dat er nieuwe stock opduikt, zegt de winkel.

Naast wat ammunitie voor de marketingafdeling, leverde Bushmills oude eiken vaten die gebruikt werden om whiskey te laten rijpen. Met dat hout produceerde Grado de mooie en geventileerde behuizing voor de drivers. We schrijven trouwens niet 'whisky', want Bushmills is niet Schots, maar een voorname Iers merk. Naast Jameson is Bushmills, met een distillerij dicht bij de Giants Causeway in Noord-Ierland, wellicht de grootste distillerij van het groene eiland. 

Nog een derde partij leverde volgens de fabrikant belangrijke input voor de hoofdtelefoon. Wat verrassend is dat niet gaat om een ander merk, maar wel een persoon. Zo zou de acteur Elijah Wood – je kent hem wellicht beter als Frodo in Lord of the Rings – mee het geluidssignatuur bepaald hebben.

Naast de houten oorschelpen is de Bushmills x Grado afgewerkt met een mooie lederen hoofdband. De impedantie van 32 ohm betekent dat de set ook geschikt is voor mobiel gebruik. Meestal zijn Grado's open, maar deze hoofdtelefoon is vanwege de constructie vrij gesloten – weliswaar met ventilatie-openingen aan de zijkant. 

Het is niet de eerste maal dat een audiomerk naar de whiskyfles grijpt. Recent berichtten we nog over Linn, die samen met het Schotse Highland Park een exclusieve platenspeler op de markt bracht. En exclusief menen we echt wel: de Whisky Cask-editie van de Sondek LP12-platenspeler kost bijna 30.000 euro, en er zijn er maar veertig gebouwd. Maar voor die prijs kreeg je er wel een fles 40-jarige whisky bij. Bij Grado moet je die zelf gaan kopen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.