Redactie

Giant

Eigenlijk liet James Dean (1931-1956) net iets te weinig films na om te bepalen of hij al dan niet een blijver zou worden: de legende is, door zijn vreselijke, veel te vroege overlijden op 25-jarige leeftijd, misschien groter dan de man zelf ooit zou worden.

Maar in Giant, waarin hij zijn overtuigendste en meest volwassen rol neerzette, zie je toch al een kleine glimp van een aanstormend acteergenie opflakkeren. Gedaan waren ook de tienerrollen die hij neerzette in East of Eden en Rebel Without a Cause: als asociaal, gewelddadig, ontheemd hulpje van een rijk ranchersgezin speelt hij zelfs niet meteen het meest sympathieke personage. En dan vindt hij olie op een stuk land dat hij heeft geërfd, en komen de miljoenen. Maar hebben die wel zo'n goeie invloed op hem?

In wezen verschilt Jett Rink, het personage dat Dean doorheen enkele decennia van zijn leven neerzet, ook weer niet zoveel van de – eveneens introverte – tieners aan wie hij gestalte gaf in zijn twee doorbraakfilms. Maar dat verandert in de memorabele scène waarin hij olie aanboort: aan de buitenkant wordt hij schijnbaar op een minuut tijd een compleet nieuwe man, maar vanbinnen wordt hij verteerd door spijt, verdorvenheid en, jawel, een onbeantwoorde liefde.

Dinsdag 26 maart op TCM om 17u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.