Redactie

Film: Dredd

De beste rol ooit van Sylvester Stallone? Rocky? Rambo? Cobra? Neen, het was Judge Dredd, de science-fictionfilm uit 1995 waarin hij de hoofdrol speelde.

Stallone kreeg die rol ongetwijfeld omdat hij een indrukwekkende kin van granietachtige allures etaleert, en laat dat net het signatuur zijn van de decenniaoude Britse stripfiguur Judge Dredd. Voor wie Dredd niet kent: hij is allesbehalve vergelijkbaar met de doorsnee Amerikaanse cleane superheld of zelfs met helden zoals Batman die zich meer in de schermerzone ophouden. Dredd is de wet, en hij past die meteen onverbiddelijk toe. Niet toevallig heet zijn multifunctioneel pistool 'Lawgiver'…

,

Helaas, de nieuwe Dredd-film is zonder Stallone – de man is ook al een dagje ouder, niet waar? – maar met Karl Urban (McCoy in Star Trek) in de hoofdrol. Urban houdt net zoals de originele Dredd z'n helm altijd aan, dus op zich maakt het niet zoveel uit, maar hij mist toch de presence van Stallone.

Dredd is een ‘Judge’, een ultieme combinatie van politieman, rechter en beul, in Mega City One, een metropolis omgeven door een zo goed als volledig verwoeste Aarde en een stad waar misdaadcijfers astronomisch hoogtes aannemen.

Iedere crimineel aanpakken gaat niet en dus wordt er selectief met de grove borstel geveegd. Zo ook als Dredd met stagiair Anderson (Olivia Thirlby) in een gigantisch flatgebouw met 60.000 inwoners enkele moorden onderzoekt. Prompt verklaart hij de oorlog aan de dader, de inwonende drugdealer (een meedogenloze en ijzige Lena Headey) die op haar beurt het hele gebouw mobiliseert. Tijd voor wat urban war!

De film is onderhoudend, al is het einde totaal voorspelbaar: Dredd wikt, weegt en executeert. Er wordt wel wat geprobeerd met een subplot rond de telepatische gaven van Anderson en een onderling van Headey, maar echt boeiend is het niet.

Is het een aanrader? Een briljante film met onverwachte wendingen is het absoluut niet, meer een degelijk fastfood-etentje dat precies levert wat beloofd is: actie, een grimmige sfeertje en een overwinning voor de wet. Op beeldvlak is Dredd wel heel trouw aan het origineel (de 3D-versie is best te pruimen), wat dan weer de fans zal aanspreken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.