Geluid

Eindelijk onthuld: de Sonos Play:1

Er wordt soms gesteld dat Sonos de Apple is van de audiowereld. Afgaande aan de felle geruchtenstroom rond hun nieuwste product, de Play:1, klopt die stelling ook. Er waren wilde veronderstellingen, lekken, en foto's van onduidelijke origine, die allemaal in de richting wezen van een kleine designspeaker. Ook zoals verwacht is de prijs, die met 199 euro laag ligt vergeleken met andere Sonos-toestellen.

Waar je nog kon stellen dat de Play:5 en Play:3 designmatig aan elkaar verwant waren, tapt Sonos met de Play:1 toch van een ander vaatje. Dat mag je letterlijk nemen, want de Play:1 heeft wel iets weg van een tonnetje. Het is een rechtopstaande speaker met afgeronde hoeken geworden, dat echter niet ambieert omnidirectioneel te zijn. Sonos claimt dat ondanks het bescheiden formaat de Play:1 verrassend groots klinkt.

Wij woonden een eerste korte luistertest bij in Amsterdam, en stonden inderdaad op eerste gehoor versteld van het laag dat er deze zeer compacte speakers komt. Met de directionaliteit valt het goed mee, al merk je wel lichtjes dat er minder minder mid- en hoog aan de zijkanten worden verspreid.

,

Toch wel opvallend is dat Sonos met de Play:1 meer doet dan zijn bekend speakerrecept te krimpen. Qua functionaliteit kan de Play:1 alles wat zijn grotere broers kunnen, zoals het streamen van muziek in samenwerking met andere speakers.

Er zijn echter ook nieuwe zaken aanwezig. Zo is de Play:1 beter bestand tegen vochtigheid, zodat het ook kan functioneren in een badkamer vol waterdamp van een hete douche. Een echte onderdompeling in het bad overleeft het niet, maar condensatie mag geen probleem zijn.

De behuizing heet, volgens Sonos, ook "zeer robuust" te zijn. We hebben nu al een paar peuters ingeschakeld om die bewering te toetsen.

De Play:1 introduceert daarnaast een nieuwe bedieningsmogelijkheid. Bij deze speaker kan je met een druk op een knop de afgespeelde track kan pauzeren. Door tweemaal snel achter elkaar te drukken, verspringt de afspeellijst naar het volgende nummer. 

Sonos stelt dat deze functie ook via een software-update naar oudere Sonos-apparaten wordt gebracht. Wat goed nieuws is voor de mensen die net deze functionaliteit veelvoudig aanvroegen bij Sonos.

,

Met de Play:1 antwoordt Sonos op de verzuchtingen van iedereen die rond de Playbar een surroundsysteem wou opbouwen. Dat kon tot heden enkel door een paar Play:3's als rear-speakers te gebruiken, wat door het formaat van die toestellen in sommige interieurs lastig kon zijn. Ze zijn niet bepaald subtiel te noemen.

De compactere Play:1's lijken op papier beter geschikt voor die rol, al is het wel afwachten op een gedegen test in combinatie met een Playbar. (Klik hier om onze test van de Playbar, in combinatie met de Sub en Play:3's te lezen).


,

De distributie van nieuwe Sonos-producten heeft soms wat tijd nodig om op stoom te kopen, dus het kan wel eens tot na de lanceerdatum van 29 oktober duren vooraleer je de Play:1 kan aanschaffen bij de lokale AV-verkoper. Er is wel een voorverkoop gestart op de site van Sonos, om de fans die echt niet kunnen wachten op hun wenken te bedienen.

Sonos zegt ook dat ze bij gespecialiseerde dealers testopstellingen gaat voorzien van de Playbar in combinatie met een set Play:1's. 

De kostprijs van de Play:1 is 199 euro. Tijdens de feestdagen krijg je voor die prijs er een gratis Bridge bij. Hier kan je eventueel het Sonos-netwerk verlengen, indien nodig.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.