Geluid

Eindelijk gearriveerd: de Philips SoundSphere-speakers

Philips heeft eindelijk de premium PS1-speakers geïntroduceerd waarmee ze op verschillende beurzen de pers proberen te paaien. De SoundSphere PS1's hebben een bijzonder ontwerp, met een zwevende tweeter buiten het chassis.

Philips heeft bijzonder lang gewerkt aan het ontwerp, dat bestaat uit een grote woofer in een bolvormige voet en een tweeter aan het uiteinde van een chromen 'voelspriet' van ongeveer een meter hoog. Het eerste idee ontstond in 2003, en we hebben prototypes van de SoundSphere-speakers nu meer dan een jaar lang meermaals mogen aanschouwen op beurzen en persmomenten.

Het doel was ontwerpen van een speaker die het dichtst stond bij een puntbron. "Dit is de akoestische 'heilige graal', een in theorie ideale speaker die alle frequenties voortbrengt vanuit één ruimtelijk punt", verklaart Philips.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerp was het zoeken naar een manier om de voelspriet met tweeter stevig te verankeren in de behuizing. Het hefboomeffect betekent immers dat een beetje getrek aan de tweeter zich vertaalt in veel kracht op de verankering. De voelspriet moet daarnaast ook de trillingen van de woofer elimineren.

De houten behuizing is ook heel hoogwaardig afgewerkt, met vijf lagen hoogglanslak. Het levert een speakerset op die perfect moet passen bij de eigenzinnige DesignLine-televisie die de andere Philips (lees: TP Vision) in maart presenteerde. In een recent persbericht zegt Philips niets over het gebruik van de speakers, maar eerdere gesprekken lieten verstaan dat het gaat om actieve speakers waarop een tv (of een andere bron) rechtstreeks wordt aangesloten.

En hoeveel mag het kosten? Dat onthult Philips nog altijd niet. Of toch niet officieel, want de prijzen die in de wandelgangen circuleren overstuigen het 2.000 europunt.

Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.