Redactie

Eerste 4K-televisiezender gaat van start

4K-televisies waren niet weg te denken op CES, maar aan de contentkant van de zaak kwam alleen Sony met nieuws. Nu doet ook Eutelsat zijn duit in het zakje, met de start van de eerste 4K-televisiezender in Europa.

Het nieuwe tv-kanaal – dat helemaal in het teken staat van 'native' 4K-content – is geen klassieke tv-zender, maar een demonstratiekanaal dat via de Eutelsat 10A-satelliet wordt uitgezonden. De zender zal dus geen klassieke programmatie aanhouden, maar dat maakt de symbolische waarde er natuurlijk niet minder om.

Op 8 januari bracht het de eerste 4K-uitzending zelfs al naar het grote scherm, goed voor een haarscherp beeld dat is opgebouwd uit maar liefst acht miljoen pixels – vier keer zoveel als de huidige HDTV-resolutie. 

Ervaring opdoen
Met het nieuwe kanaal wil Eutelsat alle betrokkenen in de uitzendketen die interesse hebben in Ultra HD de kans geven om expertise op te doen met de nieuwe norm. Eutelsat verwijst daarbij in de eerste plaats naar productiehuizen, aanbieders van betaal-tv, rechtenhouders en fabrikanten van tv-toestellen.

De 4K-zender zal beelden uitzenden in progressive-mode met 50 frames per seconde. De beelden worden geëncodeerd in MPEG-4-formaat en uitgezonden aan 40 Mbit/seconde in vier Quad HD-streams. Daarvoor krijgt Eutelsat hulp van Ateme, een provider van oplossingen voor videocompressie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.