Redactie

Digibox niet langer verplicht bij Telenet

Telenet-abonnees die uitgekeken zijn op hun verplichte settopbox, kunnen het gewraakte kastje nog voor deze zomer opzij te schuiven. Vlaanderens grootste aanbieder van digitale tv biedt vanaf dan een CI-kaart aan als alternatief.

Digitale tv heeft heel wat te bieden voor wie een moderne flatscreen-tv in huis heeft: een betere beeldkwaliteit, een elektronische programmagids (EPG), timeshiften en ga zo maar door.

Een fijne evolutie voor tv-kijkend Vlaanderen, maar helaas zit er ook nog een stevig minpunt aan vast – althans, in ons land. In tegenstelling tot in onze buurlanden, zit je bij nagenoeg alle aanbieders vast aan een verplichte settopbox – een decoder in een apart kastje die je toelaat om de versleutelde digitale kanalen te bekijken. Alleen de satellietaanbieders (TV Vlaanderen en TéléSAT) laten hun klanten al de vrije keuze wat hardware betreft.

Stroomversnelling
Die aanpak met verplichte settopbox ligt al een tijd onder vuur. In onze buurlanden laten de meeste tv-aanbieders hun klanten immers vrij de keuze wat hardware betreft.

De klant kan daarbij bijvoorbeeld kiezen voor een CI+-kaart, die in een moderne tv (lees: een toestel met de juiste ingebouwde digitale tv-tuners) net zo goed als decoder dienst doen. Dat betekent minder rommel onder de tv, alles bedienen met één afstandsbediening en meer gebruiksgemak wanneer je sommige Smart TV-functies aanspreekt. 

Vandaag bevestigde Telenet bij monde van woordvoerder Stefan Coenjaerts dat ook Telenet zo'n kaart gaat aanbieden, en dat nog voor deze zomer. "Achter de schermen waren we er aan bezig, maar door de actie van Test-Aankoop (dat vandaag bekend maakte dat het een petitie start tegen de verplichte settopbox, nvdr) kregen we veel vragen van de pers. Dus hebben we het nieuws bevestigd."

Geen 1-op-1 vervanger
De komst van een CI+-kaart betekent dus meer keuzevrijheid voor de Telenet-klant, maar een één-op-één vervanger voor de huidige settopbox is het niet. Die visie leeft ook bij Telenet. "We zien een CI+-module niet echt als een vervanger van een Digibox. Je mist nogal wat functionaliteit, want er is geen interactiviteit of opnamemogelijkheid. Wij zien het meer als iets voor een tweede of derde tv", aldus Coenjaerts. 

Op vragen over de prijs en beschikbaarheid kon Telenet nog niet dieper ingaan, maar dat het aanbod niet lang meer op zich zal laten wachten maakt Coenjaerts wel duidelijk. "De exacte modaliteiten zoals de prijs of beschikbaarheid maken we nog niet bekend, maar het is duidelijk dat we in termen van 'weken' spreken. Voor de zomer wordt het gelanceerd."

Belgacom

Eind januari raakte nog bekend dat ook Belgacom een optie zou bieden om digitale tv te bekijken zonder decoder. In dit geval zou het gaan om een app die draait op Samsung-tv's. Een preview van hoe dat er uit zou zien, vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.